FOA: Bornholmsk spærretid skaber frygt – ikke beskyttelse

Bornholms Regionskommune vil indføre spærretid i tre måneder op til kommunalvalget for både politikere og journalister

Direktionen i Bornholms Regionskommune ønsker at beskytte kommunens ansatte mod at blive brugt som politiske rekvisitter i månederne op til kommunalvalget 16. november.

Derfor vil kommunen indføre såkaldt spærretid fra 16. august. Det betyder, at kommunens institutioner og bygninger bliver lukket land for både journalister og politikere.

Men fra FOA, som repræsenterer en stor del af de ansatte, beskyttelsen er til for, lyder et rungende nej tak. Det gælder eksempelvis social- og sundhedshjælpere og pædagogmedhjælpere.

”Vores medlemmer kan godt gennemskue, hvis de bliver brugt som brikker i et politisk spil. De kan godt finde ud af selv at sige fra, når en politiker pludselig fatter stor interesse og vil have taget billeder med børn eller ældre,” siger Mona Striib, formand for FOA.

Kan umuliggøre fokus

Og ikke nok med, at spærretiden ikke er nødvendig for at beskytte FOA’s medlemmer. Den kan faktisk have den omvendte effekt og være direkte skadelig.

”Vores medlemmers interesse er i forholdene på deres område. Dem kommer der fokus på i løbet af en valgkamp. Men det kan der ikke, hvis journalister og politikere ikke må være der,” siger Mona Striib.

Op til folketingsvalget i 2019 blev minimumsnormeringer i børneinstitutioner eksempelvis en meget stor del af valgkampen. Dag efter dag var politikere på besøg i institutioner, som gav den nødvendige ramme for, at sagen kunne blive ved med at fylde.

”Det havde ikke været muligt, hvis der havde været spærretid. En stor del af at få fokus er at skabe en offentlig debat. Det kan vi ikke med de regler, og derfor kan den her beskyttelse betyde, at vores medlemmers områder vil blive usynlige,” lyder det fra Mona Striib.

Borgmesterparti står bag

FOA-formanden mener endda, at spærretiden er så dårlig en idé, at der må være tale om en form for administrativ fejl.

”Jeg kan ikke forestille mig andet end, at politikerne på Bornholm vil gribe ind og få det her ændret. Ellers snakker vi altså om et politisk styringsstystem, der er helt uhørt,” siger Mona Striib.

Men den politiske indgriben kan hun godt komme til at kigge langt efter. Så sent som i dag var Socialdemokratiet, der har borgmesterposten på Bornholm, ude med en velsignelse af spærretiden.

”Det står alle på Bornholm – også vores medarbejdere – frit for at ytre sig om alt, også politik. Men i forhold til deres daglige arbejdsplads og de opgaver, de løser der, så skal vi sikre, at vi ikke utilsigtet får påført eller påduttet dem nogle meninger eller sætter dem i en situation, hvor de skal vurdere, om de overhovedet tør mene noget,” lød det fra Bente Helms, der er gruppeformand for Socialdemokratiet på øen, til TV 2 Bornholm.

Frygtstemning

Dermed gentager Bente Helms det budskab, kommunaldirektør Johannes Nilsson har været fremme med for at forsvare spærretiden. Men Mona Striib er uenig i, at spærretiden gør op med, at medarbejderne ”ikke tør mene noget”, som Bente Helms formulerer det.

”For mig at se bliver det her netop en lille trussel, hvor kommunen signalerer, at det ikke er positivt at tale med pressen. De får skabt en frygtstemning, og det er så usundt, siger hun.

Spærretiden får en mere afdæmpet modtagelse hos Djøf, der repræsenterer akademiske medarbejdere i både den private og offentlige sektor.

”Djøf anser det for vigtigt, at også offentligt ansatte tager del i den offentlige debat om, hvordan vi bedst muligt udvikler vores tilbud og service til borgerne. Men hvem der tegner en arbejdsplads i medierne, vil altid være en ledelsesbeslutning, som Djøf ikke har en holdning til,” skriver Henning Thiessen, formand for Djøf, i en skriftlig kommentar.

Det har endnu ikke været muligt for Journalisten at få et interview med kommunaldirektør Johannes Nilsson, som skal udtale sig på vegne af kommunen om spærretiden. Det er desuden ham, der fra 16. august og tre måneder frem er den eneste person, der må udtale sig på vegne af kommunen.

Historien om Bornholms spærretid er nu også nået til Sverige, hvor SVT har skrevet en artikel med rubrikken ’Dansk Kommune forbyder journalister adgang før kommunalvalg’’.

0 Kommentarer