
Spærretiden på Bornholm er blevet besluttet af kommunens direktion uden om kommunalbestyrelsen. Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
Størstedelen af de 23 politikere i Bornholms Regionskommunes kommunalbestyrelse er modstandere af kommunens spærretid i sin nuværende form. Det står klart, efter at spærretiden for alvor har udviklet sig til en politisk sag.
Beslutningen om at indføre spærretiden blev truffet af kommunens direktion uden om kommunalbestyrelsen, og i tirsdags blev det således meldt ud, at der vil blive indført tre måneders spærretid i kommunen op til kommunalvalget 16. november.
Det affødte med det samme kritik fra fagforbund, folketingspolitikere og forskere, men i første omgang valgte de politisk valgte på Bornholm ikke at blande sig.
Det begyndte for alvor at ændre sig fredag, og nu er der indkaldt til ekstraordinært møde i kommunens økonomiudvalg 12. august, ligesom den ferieramte borgmester, Thomas Thors (S), har indkaldt til pressemøde på fredag.
Stort mindretal vil af med spærretid
Indkaldelsen til det ekstraordinære møde blev sendt i går af kommunaldirektør Johannes Nilsson. Det skete på foranledning af Bornholmerlistens Kirstine van Sabben, som skrev til direktionen, at en sådan beslutning må være et politisk anliggende.
Det budskab har fået støtte af både Venstre, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti, som alle mener, at spærretiden bør fjernes.
”Jeg forstår ikke den her lukkethed, og hvorfor man vil forhindre pressen adgang,” lyder det fra Venstres gruppeformand på Bornholm, Søren Schow.
De fire partier har tilsammen 11 af de 23 pladser i kommunalbestyrelsen, så såfremt alle medlemmerne støtter op om formændenes budskaber, mangler de altså en enkelt stemme for at kunne fjerne spærretiden helt.
S-medlem: Vi burde fjerne den
Socialdemokratiet sidder på ni pladser i kommunalbestyrelsen, og partiet står indtil videre bag direktionens beslutning. Gruppeformand Bente Helms sagde i fredags til TV 2 Bornholm, at kritikken fra de radikales retsordfører, Kristian Hegaard, nok skyldtes, at ”det var ved at være ferietid – også på Christiansborg”.
Men også i borgmesterpartiet er der uenigheder om spærretiden. Rebecca Douglas Elleby, der sidder i kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet, siger til Journalisten, at hun synes, den bør trækkes tilbage.
”Jeg kan godt se idéen med at beskytte de ansatte, men det her er at skyde over målet. Jeg kan ikke se, at det skulle være nødvendigt,” siger hun.
Oppositionen skal dog ikke gøre sig forhåbninger om, at de med hendes stemme kan skabe flertal for en total annullering af forslaget. Rebecca Douglas Elleby afviser at gå imod gruppen, hvis den er enig om at stå bag spærretiden.
”Men jeg har foreslået borgmesteren, at vi mødes og stemmer om det i vores gruppe. Og jeg har appelleret til gruppen om, at vi bør trække det tilbage.”
Hun er ikke mindst kritisk over for den måde, spærretiden blev meldt ud på. Kommunen sendte en pressemeddelelse i tirsdags. Siden har borgmester Thomas Thors været på ferie, og foruden en kort medvirken i et tv-indslag på TV 2 Bornholm har kommunaldirektør Johannes Nilsson ikke ønsket at udtale sig. Heller ikke til Journalisten, trods gentagne henvendelser over flere dage.
”Hvis man melder sådan noget ud, så skal man også være klar til at forsvare det i mindste detalje,” siger Rebecca Douglas Elleby.
Støttepartier vil forkorte
De sidste tre mandater sidder Enhedslisten og SF på. De har henholdsvis to og et mandater. De ønsker ikke umiddelbart at fjerne spærretiden helt, men er kritisk over for den i sin nuværende form.
”Vi støtter op om princippet, men tre måneder er for lang tid. Vi må se på, om ikke vi kan lave et skel mellem spærretiden for politikere og for journalister og gøre den kortere for sidstnævnte,” siger Leif Olsen fra SF.
Han skal nu tale med sit bagland om det, men mener selv, at en spærretid på omkring 14 dage kan være rimelig for journalister. Gruppeformand for Enhedslisten Bornholm Morten Riis, som i øvrigt også er viceborgmester, er enig i, at spærretiden bør forkortes for journalister.
”Som minimum burde man afkorte det til en måned. Og endnu bedre ændre det fra en spærretid til nogle opfordringer til medarbejdere og pressen. Man kunne eventuelt sige, at besøg på kommunale institutioner skal koordineres med kommunens direktion. Så kan man bevare styringen, uden at det bliver så unuanceret,” siger han.
Både SF og Enhedslisten overvejer at stille konkrete forslag frem mod det ekstraordinære møde, så økonomiudvalget og siden kommunalbestyrelsen kan stemme om en ændret udgave af spærretiden frem for kun at stemme for eller imod.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.