
”Det kan bare ikke betale sig at lave podcasts, når man ikke er Fries Before Guys eller Peter Falktoft og Esben Bjerre og kan leve af sponsorater,” siger Rikke Collin. Foto: Anders Dall
”Jeg tager en kæmpe chance lige nu, og jeg tror overhovedet ikke, jeg bliver rig af det. Men jeg håber, at det vender på et tidspunkt.”
Sådan sagde podcaster Rikke Collin, da hun i august forklarede Journalisten, hvorfor hun valgte at gå fra at være uafhængig podcaster til at være eksklusivt på podcasttjenesten Podimo med sine tre podcasts ’Klovn Podcast’, ’Tårekanalen’ og ’Fredagsslik’.
Podimo vil være en slags Netflix for podcasts, og at være eksklusiv på Podimo betyder, at ens podcast ikke er tilgængelig på andre podcastplatforme.
Rikke Collins podcasts var indtil september på tjenesten 10’er. Hun beskrev skiftet til Podimo som en kæmpe chance af to grunde: Dels vidste hun ikke, om hendes lyttere ville flytte med over på Podimo, der koster 39 kroner om måneden. Dels ville hun på grund af en gratis prøveperiode stå helt uden en indtægt fra podcast i hvert fald i tre måneder.
I dag, efter de første to udbetalinger fra Podimo, er indtægten stadig lav, fortæller hun.
”Jeg kan bestemt ikke leve af at lave de her tre podcasts. Men jeg håber da en dag, at det kan betale sig for andet end min sjæl at sende noget ud, som jeg brænder for,” siger Rikke Collin.
1.500 pr. måned for populær podcast
Podcasterne på Podimo bliver betalt, alt efter hvor mange lytninger tjenesten har, og hvor meget lytterne lytter til netop deres podcast.
Man får udbetalt penge hvert kvartal. Men udbetalingen kommer med to måneders forsinkelse, og Podimo blev lanceret med en gratis prøveperiode. Derfor har Rikke Collin kun fået to udbetalinger siden september for i alt fire måneders podcast-lytning på Podimo.
”For Klovn-podcasten har vi i alt fået 12.049 kroner. Og det ser lovende og stigende ud. Men det er selvfølgelig ikke særlig meget. Vi er to, der skal dele, så omregnet får vi måske kun 1.500 kroner hver om måneden. Timelønnen er meget, meget lille,” siger hun.
Ud over de 12.049 kroner i alt for ’Klovn Podcast’ – der er den største af de tre med cirka 9-12.000 lyttere per episode – har hun fået udbetalt 1.961 kroner for ’Tårekanalen’, og 858 kroner for ’Fredagsslik’.
Hvordan har du det i dag med, at du tog den chance og hoppede med over på Podimo?
”Jeg synes stadig, det er for tidligt at konkludere noget. Jeg vil gøre status efter et år,” siger Rikke Collin og tilføjer, at den primære årsag til at være på Podimo ikke er det økonomiske.
”For det kan bare ikke betale sig at lave podcasts, når man ikke er Fries Before Guys eller Peter Falktoft og Esben Bjerre og kan leve af sponsorater. Men det handler lige så meget om, at det, man sender ud, ikke bare ender i et sort hul.”
Ikke alle lyttere er fulgt med
Podimo oplyser selv, at mere end 200.000 danskere er ”kommet med ombord”. Og i forhold til bekymringen om, hvorvidt lytterne ville rykke med til Podimo, er billedet forskelligt for Rikke Collins tre podcasts.
”’Tårekanalen’ er den, jeg har haft størst problemer med. Der ligger jeg langt under mit gamle lyttertal. Før var der mellem 3.000 og 5.000 lyttere per afsnit, nu er der mellem 800 og 2.000. Og det er egentlig den podcast, som er den vigtigste for mig,” siger Rikke Collin.
Til gengæld ser det bedre ud for hendes to andre podcasts. ’Fredagsslik’ ligger cirka 20-25 procent under de gamle lyttertal, mens Klovn-podcasten har nogenlunde samme lyttertal som før. Forskellen skyldes forskellige målgrupper, tror Rikke Collin.
”Tårekanalens lyttere er unge, studerende kvinder i 20’erne på SU, som måske ikke kan lægge 39 kroner om måneden i Podimo-abonnement. Mens Klovn-lytterne mest er midaldrende mænd i middelklassen, som nok bedre kan betale, hvad det koster,” siger hun.
Opfordrer til 60/40-model
Rikke Collin opfordrer Podimo til at justere fordelingsnøglen, så podcasterne får en anelse mere ud af at lægge deres indhold hos tjenesten.
”Jeg kunne da godt tænke mig at foreslå, at vi hævede fordelingen til 60/40 i podcasternes favør i stedet for 50/50. Det betyder jo også noget for Podimo, at jeg har været ambassadør for dem. Og det har jeg gjort uden at få betaling,” siger Rikke Collin.
Til det siger Eva Lægdsgaard, medstifter af Podimo og Chief of Strategic Relations:
”Vores model hedder 50/50, fordi vi ser det som et ligeligt partnerskab mellem os og podcasterne. Det har vi ikke planer om at ændre på. Lige nu handler det bare om at gøre den samlede kage større,” siger hun.
Eva Lægdsgaard erkender, at ”kagen” lige nu – efter otte måneder i luften – ikke er så stor.
”Vi er ekstremt tidligt på rejsen, så udbetalingerne er ikke store endnu,” siger hun og understreger, at det vigtigste er, at det går den rigtige vej.
”For jo mere vi vækster, jo mere vil vi kunne udbetale til podcasterne. Og vi har en solid stigning i antal brugere. Men jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak til podcastere som Rikke Collin, der vælger at lægge deres podcasts eksklusivt hos os. Det gør, at vi sammen kan bygge det her økosystem,” siger hun.
Præciseret kl. 09.19: Det fremgik tidligere af artiklen, at Podimo har omkring 200.000 brugere. Det er præciseret, at kilden er Podimo selv, som oplyser, at ”mere end 200.000 danskere er kommet med ombord”.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.