For to podcastere handler Podimo om meget mere end at tjene en månedsløn

”Jeg tager en kæmpe chance lige nu, og jeg tror overhovedet ikke, jeg bliver rig af det," siger Rikke Collin om de penge, hun kommer til at tjene på Podimo. Vi spurgte to podcastere, som er med fra start, hvorfor de vil være en del af Podimo

”Vi prøver at værdisætte noget, der har ret stor værdi for os.”

Sådan siger Rikke Collin, som i to og et halvt år har lavet podcast. Nu går hun fra uafhængig podcaster til at være eksklusivt på podcasttjenesten Podimo med Klovn Podcast. For hende handler det rigtig meget om at tage et standpunkt:

”Jeg kommer til at have en overgangsperiode, hvor alt bliver usikkert, for jeg ved ikke, om lytterne følger med, eller om Podimo kan skabe nye lyttere. Jeg tager en kæmpe chance, fordi jeg gerne vil støtte op om, at der på sigt kommer et fair økosystem ud af det,” siger hun.

Podimo er en ny Podcasttjeneste, der går i luften på et endnu ukendt tidspunkt i september.

Med 45 millioner kroner og cirka 20 ansatte vil de være en slags Netflix for podcasts.

Podcasterne bliver betalt alt efter, hvor mange lytninger de har, og hvor meget lytterne lytter til netop deres podcast. Det vil som udgangspunkt ikke give en stor indtjening. Men hvorfor vil podcastere så være med ombord?

Drømmer om at kunne leve af at lave podcast

I weekenden blev det offentliggjort, at Klovn Podcast, hvor Rikke Collin og medværten Jacob Ege Hinchely gennemgår serien Klovn afsnit for afsnit, kommer på Podimo. Rikke Collin arbejder til dagligt på Heartbeats, som også kommer til at levere podcasts til Podimo, men hun udtaler sig her i artiklen som privat podcaster. Hun fortæller, at hun kommer til at lave flere projekter for tjenesten.

Indtil videre har hendes indtjening på podcast været minimal, og hun har lavet podcast ved siden af sit studie og siden sit fuldtidsjob. Det har betydet, at hun ikke altid kunne udgive afsnit så regelmæssigt, som hun gerne ville.

”Jeg var nødt til at prioritere noget, hvor jeg kunne tjene penge. Men på sigt er det er klart min drøm at kunne leve af at lave podcast,” siger hun.

Hidtil har hun været på 10’er, som er en tjeneste, hvor brugerne kan betale et fast beløb, hver gang der udkommer et nyt afsnit af deres yndlingspodcast. Hun fik omkring 350 kroner per afsnit af sin anden podcast, Tårekanalen, og det gik til hosting af podcast, udstyr og kaffe til gæsterne.

”For Klovn podcast ville alternativet til at være på Podimo være, at vi sagde: ”Vi laver ikke en sæson fire, med mindre vi får crowdfundet 15-20.000 kroner,” for det skal kunne betale sig i forhold til, hvor lang tid vi bruger på det,” siger hun.

Når lyttere argumenterer for, at podcasts bør være gratis, for det har de altid været, tænker hun på, om de samme mennesker argumenterer for, at al kultur skal være gratis. Hun ved, at det tager tid at ændre den mentalitet.

”I 90’erne og 00’erne piratkopierede vi også bare musik gratis, og i dag betaler vi for Spotify. Jeg synes, det er vigtigt at støtte op om noget, der på sigt skal give mening. Det står og falder på, at både podcastere og lyttere støtter op om det. Og jeg vil gerne støtte op om det.”

Helt konkret betyder skiftet, at Rikke Collin står uden en indtægt fra podcast i i hvert fald tre måneder, fordi der vil være mulighed for at få et gratis prøveabonnement i en måned, når tjenesten går i luften. Derefter går der tre måneder, før der bliver udbetalt royalties.

”Jeg tager en kæmpe chance lige nu, og jeg tror overhovedet ikke, jeg bliver rig af det. Det er ikke sådan “Wauw, nu skal vi ud og tjene 30.000 kroner om måneden fra nu af,” men jeg håber, at det vender på et tidspunkt.”

Respekt for dem, der fylder varer på hylderne

Tidligere fodbolddommer Kenn L. Hansen havde længe haft idéen om podcasten En Fodbolddommer Siger Undskyld, da Nikolaj Koppel ringede til ham og spurgte, om han ikke skulle med om bord i Podimoprojektet. Han syntes, det var smigrende.

”Jeg bliver bedt om at være med i mange ting, hvor der ikke er nogen økonomi i det, og her var der faktisk nogen, der sagde, at man får et okay cut.”

Kenn L. Hansen er retoriker og arbejder i dag i konsulentfirmaet EPO, som han har grundlagt.

Men frem til 2015 var han Superliga-dommer i otte år. Han har indtil videre optaget fire afsnit af sin nye podcast, hvor han møder gamle rivaler fra fodboldverdenen og siger undskyld.

”Enhver start-up har jo den risiko, at det ikke bliver bæredygtigt. Men hvis det som forventet bliver økonomisk bæredygtigt, så tror jeg, det kan professionalisere podcastudbuddet markant, og der må højere kvalitet være en helt naturlig konsekvens,” siger han.

Han glæder sig til, at folk skal lytte til hans podcast. Og selvom han håber, det bliver en god forretning, er det ikke det vigtigste.

”Det her er fuldstændig minimalt i min årsindtægt, så jeg gør det absolut ikke for pengene. Men der er noget principielt i, at når jeg laver content, så gider jeg ikke lave det for to flasker rødvin. Det handler om respekten for dem, der fylder varerne på hylderne.”

0 Kommentarer

Læs også

Sådan vil Podimo betale podcastere:

Sådan vil Podimo betale podcastere: ”Jeg ville ikke kunne leve af det”

26. AUGUST 2019
<span class=Ekspert i podcast: Podimo bliver ikke en økonomisk succes på Danmark alene">

Ekspert i podcast: Podimo bliver ikke en økonomisk succes på Danmark alene

08. AUGUST 2019
”Et spørgsmål om tid, før den periode, vi lever i nu, hvor man kan hive alt gratis ned fra hylderne, slutter”

Q&A med Nikolaj Koppel: Et spørgsmål om tid, før podcast ikke længere kan hives gratis ned fra hylderne

07. AUGUST 2019