Podcast: Regeringens coronakommunikation bliver udfordret fra alle fronter

Hvor meget håb skal regeringen kommunikere i den nuværende situation, hvor corona-trætheden for alvor har meldt sin ankomst? Eksperterne i dagens udgave af ’Budskab’ er ikke enige

Hvordan kommunikerer regeringen klogest om de fortsatte corona-restriktioner i en tid med lavere smittetal og ulmende corona-træthed?

Det spørgsmål diskuterer eksperterne i dagens udgave af ’Budskab’. Opbakningen til de strikse corona-regler er nemlig udfordret fra flere fronter.

 

De lave smittetal er måske ved at sætte sig i danskernes opfattelse af situationens alvor. Det viser nye tal fra HOPE-projektet, hvor professor Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet løbende følger befolkningens tillid og opbakning til regeringens håndtering af coronakrisen.

Selv om danskerne fortsat i vid udstrækning følger myndighedernes råd om corona, tyder de nye tal fra denne uge på, at danskerne ikke er i samme alarmberedskab som før.

”Vi kan se, at folk bliver lidt mindre bekymrede, og vi kan se, at folk også begynder at føle, at det er en lille smule sværere at følge myndighedernes råd,” siger Michael Bang Petersen.

Han kobler udviklingen i tallene til de lavere smittetal. De står i kontrast til regeringens argumenter for de skærpede restriktioner, som handler om risikoen ved den smitsomme britiske corona-mutation.

”Vi har set efteråret igennem, at når smittetallene falder, så bliver folk helt naturligt også mindre bekymrede for epidemien. Og jeg vil tro, at det er det, der slår igennem nu. At fortællingen om B117 ikke længere er nok til at holde bekymringen oppe, når vi netop ser forbedrede smittetal,” siger Michael Bang Petersen.

Råd: Fortæl, at der er lys forude

De nye tal fra Aarhus Universitet kom, få dage efter at oprørsbevægelsen Men In Black igen skabte overskrifter med endnu en demonstration mod coronarestriktionerne. Og i en uge, hvor Dansk Erhverv har været i Berlingske med ønske om en snarlig genåbningsplan, ligesom børnelæger og psykologer advarer om, at børn og unge har brug for snart at komme i skole igen.

Martin Vith Ankerstjerne, partner hos Advice og tidligere særlig rådgiver for Venstre-minister Karen Ellemann, er den ene af dagens eksperter i ’Budskab’.

”Jeg tror, regeringen i stigende grad er udfordret, og at den på en eller anden måde ville gøre klogt i at begynde at fortælle den danske befolkning, at der er lys for enden af tunnellen,” siger han og fortsætter:

”Alle andre taler om det, og derfor kan de lige så godt begynde at skitsere, hvad der skal til, før man kan begynde at åbne op, og hvordan man vil åbne op. Hvis de kunne fremlægge en plan for det, tror jeg, det ville give dem meget mere medvind og gøre deres kommunikation nemmere.”

Bekymret for den positive tone

Christian Lehmann, den anden ekspert, var frem til september sidste år kommunikationschef i Sundheds- og Ældreministeriet. Han mener, regeringen skal være forsigtig med at kommunikere for åbent om en genåbningsplan, så længe eksperter stadig anbefaler skrappe restriktioner.

”Det har hele tiden været overvejelsen i forhold til at fortælle, hvad der skal til for at åbne op, at lige pludselig begynder folk at tænke: ’Fedt, så kan vi gå ud og være mere sammen, fordi nu lysner det’. Man skal virkelig holde tungen lige i munden, når man laver denne her kommunikation,” siger Christian Lehmann.

Han henviser til danskernes adfærd, da der blev åbnet op i sommer.

”Folk gik jo virkelig til den rundt omkring i sommerlandet,” siger Christian Lehmann.

”Jeg tror, man er bekymret for, at hvis man giver den for meget på den positive tone, så reagerer folk på det.”

Til gengæld er han enig med Martin Vith Ankerstjerne i, at hvis det er muligt at opstille konkrete kriterier for en genåbningsplan, kan det give god mening at kommunikere.

”Hvis man kan lave nogle meget præcise definitioner, som folk kan forstå: Hvis sådan her – så sådan her – så er det i hvert fald nemmere at kommunikere,” siger Christian Lehmann.

Martin Vith Ankerstjerne mener, regeringen har et arbejde i sin kommunikation med at sikre sig legitimitet.

”Hvis vi skal blive i lockdown og fortsat have stramme restriktioner, så skal vi kunne se, at det nytter noget, at der er lys for enden af tunnellen. Ellers tror jeg, det smuldrer for regeringen.”

0 Kommentarer

Læs også

Derfor er den offentlige kommunikation fuld af skam

Derfor er den offentlige kommunikation fuld af skam

29. APRIL 2020
Coronakrisen gør kommunikation mere afgørende end nogensinde før: ”Det er en blanding af meget stille og tomt og så virkelig travlt”

Coronakrisen: Der er behov for massiv kommunikation, hele tiden og på alle kanaler

18. MARTS 2020
Mette Frederiksen står midt i vor tids mest ekstraordinære kommunika­tionsopgave 4

Mette Frederiksen står midt i vor tids mest ekstraordinære kommunika­tionsopgave

05. MAJ 2020