Overblik/ Politiet lukker ned for kommunikation – kritik fra medier landet over

Medier flere steder i Danmark oplever, at politiet er blevet mere lukket i sin kommunikation. Politiet afviser kritikken. Få overblik over Journalistens dækning her

Politiet er blevet mere lukket i sin kommunikation.

Sådan lyder kritikken fra både journalister og fotografer i flere politikredse landet over i en større artikelserie på journalisten.dk.

Konsekvensen bliver, at pressen ofte må ty til andre kilder end politiet for at få kendskab til episoder om alvorlig kriminalitet. Det kan eksempelvis være lokale Facebook-grupper eller mere eller mindre tilfældige tip fra personer, som har set eller hørt om episoderne.

Flere chefredaktører, journalister og fotografer mener, at politiet på den måde fratager medierne retten til at redigere og udvælge, hvilke oplysninger der har relevans for offentligheden.

Politiet selv afviser kritikken, selv om det dog i flere tilfælde har medgivet, at der har været alvorlige hændelser i lokalområder, som politiet har valgt ikke at informere pressen om.

I Rigspolitiets retningslinjer for ekstern kommunikation hedder det ellers, at politiet er ”meget opmærksom på at varetage den eksterne kommunikationsopgave, så offentligheden møder et åbent og transparent politi og får et dækkende og retvisende billede af den aktuelle kriminalitetssituation og politiarbejdet”.

Mere topstyring af kommunikationen

Sune Fischer, der er krimireporter og formand for Politi- og Retsreporternes Forening, siger, at der er forskel fra politikreds til politikreds, men at tendensen overordnet går mod mere lukkethed. Han mener, det formentlig skyldes topstyring af kommunikationen fra Rigspolitiet.

”Jeg ved, at Rigspolitiet har en gruppe kommunikationsfolk, der tager sig af egen kommunikation, men hvor hver kommunikationsrådgiver også er ansvarlig for en-to politikredse. Og det hele går op i en pyramide, der ender i Justitsministeriet. Det er min opfattelse, at det er mere topstyret, og at der kommunikeres lystigt mellem Rigspolitiet og Justitsministeriet,” har han blandt andet sagt til Journalisten.

Rigspolitiets kommunikationsdirektør, Anders Frandsen, afviser kritikken:

”Det billede kan jeg ikke genkende. Jeg tror, vi er den myndighed, der er mest til rådighed og til stede for medierne. Og jeg vil gerne understrege, at vi ikke har en ambition om at være mere lukkede,” lyder det fra ham.

Her er et samlet overblik over kritikpunkterne af et mere lukket politi:

  • Nordsjællands Politi bliver kritiseret for at undlade at informere om alvorlige sager, for eksempel da beboere i et lokalområde troede, de hørte skud – og det viste sig, at der var tale om fyrværkeri.
  • Syd- og Sønderjyllands Politi bliver også kritiseret for at holde sager tilbage fra pressen, blandt andet sidste år, da en rumænsk mand blev fundet død efter en stribe indbrud i et lokalområde, og da to 14-årige piger blev udsat for henholdsvis voldtægt og forsøg på voldtægt i et butikscenter i Esbjerg.
  • Efter en uges ventetid stillede politidirektøren i Syd- og Sønderjyllands politi op til interview og forklarede, at der i de konkrete tilfælde gjaldt helt konkrete undtagelser, som betød, at politiet ikke havde nævnt sagerne for pressen.
  • Også fra fotograferne er der kritik af politiet, blandt andet for, at pressekortet ikke altid giver adgang gennem en politiafspærring.
  • I Midt- og Vestjylland har politiet med en ny kommunikationspolitik besluttet at begrænse pressens adgang til oplysninger i forbindelse med indbrud og trafikuheld.
  • Også i Sydsøstjyllands Politikreds har en lokal krimireporter oplevet, at politiet giver færre oplysninger end før. Men politikredsens kommunikationschef afviser, at de har strammet kommunikationspolitikken: ”Vi har faktisk ikke strammet noget som helst. Vi har udvist rettidig omhu i forhold til løbende at holde øje med, om vi er på den rigtige side af reglerne om tavshedspligt og hensynet til efterforskningen.”
  • Rigspolitiet afviser som sagt kritikken. Men formanden for Politi- og Retsreporternes Forening, Sune Fischer fra Ekstra Bladet, står fast på, at politiet er blevet mere topstyret.

3 Kommentarer

Henrik Lind Jørgensen
18. DECEMBER 2019
I hele kritikken af politiet - som er helt berettiget - skal de pointeres, at mange politifolk både på gulvet og i mellemlederlag er både servicemindede og smadderflinke. Der er ikke noget dem-og-os lige der, ud over at de naturligvis er en myndighed, der ikke bare kan stå og være kammerat med en journalist og slynge om sig med fortroligheder. Jeg tror (tror, for jeg ved det ikke), at det går galt, når folk højere oppe i systemet skal lægge nogle strategier og så får assistance fra kommunikationsfolk, som gerne vil gøre tingene så godt set fra deres vinkel. Politiet er da også blevet meget professionel i sin kommunikation. Der skriver på Twitter og Facebook, og der udsendes pressemeddelelser i en lind strøm. Nogle gange meget hurtigt. Men det sker - mener jeg - på bekostning af, pressens adgang til informationer.
Jan Hillers
18. DECEMBER 2019
Som jeg har skrevet tidligere om dette emne, er løsningen ret enkel. Hvis politiet ikke servicerer pressen, skal pressen heller ikke servicere politiet.
Niels Riis Ebbesen
17. DECEMBER 2019
Hmm… hvornår mon medierne lærer, at politiet kun åbner op, når det i højt profilerede sager skal bruge medierne til, at procedere en given sag, så der i den bredde befolkning er skabt en bestemt holdning til skyldsspørgsmålet, inden det første retsmøde.

Læs også

Rigspolitiet: Ingen lukkethed her – tværtimod

Rigspolitiet efter kritik: Ingen lukkethed her – tværtimod

12. DECEMBER 2019
Fotografer ærgrer sig over sene politi-meldinger

Fotografer kritiserer politiet for lukkethed: Politiet redigerer pressen

05. DECEMBER 2019
Medier kritiserer Midt- og Vestsjællands Politi: Skaber grobund for bysladder

Medier kritiserer Midt- og Vestjyllands Politi: Skaber grobund for bysladder

20. NOVEMBER 2019