”Du kender måske allerede GoMore som stedet, hvor du kan finde et ledigt sæde i en bil, hvis du for eksempel skal på arbejde eller fra den ene ende af landet til den anden. Men vidste du også, at du både kan leje din bil ud og leje andres biler?”
Sådan lyder indledningen på en reklamespeak i den tidligere tv-vært Morten Resens podcast. I podcasten er han både vært og lægger stemme til det sponsorerede indslag.
»Jeg har aldrig lavet reklamer før. Det er ret grænseoverskridende,« siger Morten Resen.
Det var ikke nemt at træde ud af journalistrollen.
»Kutymen blandt journalister og medietyper, som mig selv, er jo at holde reklamer ud i strakt arm som noget grimt, der lugter – selvom vi er ret glade for pengene, der følger med. Og sådan har jeg også haft det,« forklarer han.
Med lidt løs mave
Det var derfor »med lidt løs mave«, at han kastede sig ud i det. Hvordan ville lytterne mon reagere?
»Men jeg har ikke fået en eneste klage eller løftet øjenbryn,« forklarer han. Og det ligner en ny bølge:
På det seneste er blandt andre Politiken, Netudgaven, Mediano og Morten Resen begyndt at lave sponsorerede podcasts, hvor værterne, der præsenterer journalistikken, selv lægger stemme til de sponsorerede indslag.
Lytterne kan godt skelne
Morten Resen er sikker på, at lytterne godt kan høre, at det er et reklameindslag.
»Lovpriser man? Ja. Kan lytterne finde ud af at skelne? Ja. Angsten for, at de ikke kan skelne, kommer fra en svunden tid. Unge i dag gider hverken betale for en avis eller et digitalt net-abonnement. De ved godt, at det skal finansieres på en anden måde, og det er annoncer,« siger han.
Man mister list af uskylden
Han siger, at sponsoraterne er prisen for podcasts af bedre kvalitet.
»Man mister lidt af uskylden. Men det er prisen for kvalitet. Jeg er træt af teknisk dårlige podcasts lavet på dårlige skypeforbindelser og dårlige mikrofoner. Jeg vil gerne have, at der er kælet for tingene, eller at det er fed journalistik – og det koster.«
Han har længe undret sig over, at man i USA har sponsorerede podcasts, men ikke i Danmark.
»I USA læser værterne selv reklamerne op – modsat radioprogrammer, hvor en reklameblok pludselig kommer ind og afbryder. Jeg synes, det giver et bedre flow, at man bliver i universet, og værten selv lægger stemme til,« siger han.
Minder om et interview
Reklamen for GoMore lyder ikke som en traditionel radioreklame. Der er en skiller før og efter, men reklamen har klar ”samklang” med et rigtigt journalistisk erfaringsinterview, hvor den gravide Mikala fortæller om dengang, hun skulle finde en delebil. (Du skal spole frem til 27:23)
5.000 kroner per reklame
Morten Resen har tidligere været radiovært i DR og morgenvært på ‘Go’ Morgen Danmark’ på TV 2. I dag er han selvstændig. I sin start up-podcast inviterer Morten Resen lytterne indenfor i hans mission med at udvikle en slags Tripadvisor for børnefamilier. Undervejs fortæller han åbent om processen. Også at GoMore har betalt 15.000 kroner for at blive omtalt i tre podcasts. Det svarer til 5.000 kroner per gang.
Sammenlignet med, hvad han selv er blevet tilbudt for at medvirke i reklamer, er der tale om småpenge.
»Jeg har tidligere fået tilbud, hvor jeg nærmest kunne bestemme mit eget honorar. Men jeg sagde nej, fordi jeg ikke havde lyst, og fordi det ikke passede med det job, jeg havde,« forklarer han.
Vil ikke reklamere for alt
Målet med finde en sponsor til podcasten var faktisk ikke så meget de 5.000 kroner fra GoMore. Det var mere en journalistisk undersøgelse af nye finansieringsmodeller i medieverdenen.
»Alle taler om, at vi skal tjene penge på nye måder. Men hvordan gør man, og hvor mange penge er der egentlig i det? Jeg tager lytterne igennem hele processen,« siger han.
Morten Resen siger, at han kun vil bruge sponsorer, han kan stå inde for. Som for eksempel GoMore.
»Jeg ville for eksempel ikke reklamere for slankepiller, proteinpulver eller andre ting, jeg ikke selv kunne finde på at bruge,« siger han.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg havde faktisk ikke fanget det som reklame, da jeg hørte podcastet.
Men mon ikke der også kommer et dask fra Forbrugerombudsmanden på et tidspunkt, ligesom vi også har set det med blogs? Alt andet ville være mærkeligt.