Det er næppe mange nye job, hvor ens mor ringer og spørger, om man ikke hellere skulle lade være. Men sådan gik det, da Martin Ruby for tre uger siden fik et topjob i Facebook.
Han kom fra jobbet som særlig rådgiver for Søren Pind (V), og politikeren lagde heller ikke skjul på sit kritiske syn på Facebook.
”I Sørens afskedstale til mig sagde han, at nu gik jeg fra lyset til mørket. Min mor ringede og spurgte, om det nu virkelig var en god idé med det der Facebook. Men jeg er altså ikke trådt ind i ondskabens imperium,” forsikrede Martin Ruby i går onsdag.
Han holdt oplæg på konferencen ”Dataetik, tak!” onsdag eftermiddag, og Journalisten mødte ham til et interview efter oplægget.
Martin Ruby er tiltrådt som Head of Policy for Facebook i Norden samt Benelux-landene. På konferencen, som var arrangeret af Mandag Morgen og Altinget, fortalte han, at han kommer til at køre en åben linje, hvor Facebook skal være lettere at få fat i for både presse, politikere og interessenter.
”Vi vil træde mere frem og deltage i samfundsdebatten. Det er også derfor, jeg står her i dag,” sagde han fra scenen.
Startup-kultur kan være et problem
Martin Ruby har tidligere været politisk chef for Google i Danmark, så han kender godt verden fra it-giganternes side af bordet. Men han fortalte i sit oplæg, at der er forskel på virksomhedskulturen i Facebook og Google.
”Facebook er mere startupagtig, end jeg troede. Facebook er en tredjedel af Googles størrelse, og det kan man godt mærke. Tingene er mere løse og ustrukturerede, og det er der både gode og dårlige ting ved. Det er en ung virksomhed, som er ledet af en ung mand,” sagde han og skyndte sig at tilføje ”en ung og enormt dygtig mand”.
Men startup-kulturen kan ifølge Martin Ruby være en del af forklaringen på, at Facebook er kommet i sådan et stormvejr.
”Der er begået nogle fejl undervejs, og de kan måske skyldes, at Facebook er så ung en virksomhed. Vi er stadig meget en startup, og det kan være et problem,” uddybede han over for Journalisten efter oplægget. [quote:0]
Undskyld, undskyld, undskyld
Og fejl har Facebook både begået og beklaget. Først og fremmest Cambridge Analytica-skandalen, hvor et analysefirma uberettiget fik adgang til data om millioner af Facebook-brugere, som blev brugt til at føre politisk kampagne. Facebook har også været anklaget for ikke at gribe ind over for andre landes forsøg på at påvirke nationale valg, blandt andet en målrettet russisk indsats ved det amerikanske præsidentvalg.
Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, har undskyldt og undskyldt, og de seneste uger har han nærmest været på undskyldsturné. Først besøgte han den amerikanske kongres, hvor både Senatet og Repræsentanternes Hus fik lov at grille ham over i alt næsten 10 timer. Og tirsdag i denne uge besøgte han Europa-Parlamentet, hvor EU-politikerne stillede ham spørgsmål i 1,5 time.
Hvis noget går igen, så er det sætningen ”I am sorry”.
Politikerne har lagt økserne på bordet
Men Facebook har fået kritik for at undskylde sig ud af miseren, hver gang de har problemer. Den liberale leder Guy Verhofstadt sagde direkte til Mark Zuckerberg i Europa-Parlamentet tirsdag, at man er træt af undskyldninger og vil se handling.
Martin Ruby forstår godt den indstilling. Derfor skal Facebook stramme op, og det vil ske.
”De her sager har været et wakeupcall for Facebook, det er der slet ingen tvivl om. Nu skal vi have styr på butikken. Der er blevet begået nogle fejl i virksomheden, og det kan jeg allerede nu mærke bliver taget meget seriøst internt. Der skal ryddes op en gang for alle,” sagde han til konferencen.
Han tilføjede, at Facebook heller ikke har undgået at bemærke, at politikernes tålmodighed er sluppet op.
”Man kunne jo tydeligt høre, da Mark Zuckerberg besøgte Europa-Parlamentet, at økserne er fremme på bordene. Politikerne er klar, hvis vi ikke får styr på det,” tilføjede han til Journalisten.
Forbereder dansk valg
Facebook har blandt andet strammet op på kontrollen af, om der sker udenlandsk indblanding i nationale valg. Man arbejder på at indføre en mærkning af politiske reklamer og overvejer, om Facebook skal screene alle reklamer med politisk indhold, før de udkommer. Desuden nedsætter Facebook et team til at sikre de enkelte valg rundt omkring i verden.
Der sidder et team og arbejder frem mod det svenske valg til efteråret. Også arbejdet med det danske valg, som senest kommer til sommer næste år, er så småt i gang. Blandt andet fortalte Martin Ruby, at Facebook har sat møder op med danske politikere i næste uge for at høre, hvad politikerne mener, Facebook bør være særligt opmærksom på.
”I Sverige bruger vi rigtig store kræfter på valget. Der handler debatten mest om, hvad vi skal fjerne fra nettet. Indvandring er det store tema i deres valgkamp, og i den forbindelse kan vi hurtigt blive skudt i skoene, at vi er for højre- eller venstredrejede, afhængigt af hvad vi fjerner eller lader ligge,” forklarede Martin Ruby.
Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, blev udsat for en lang række kritiske spørgsmål, da han tirsdag besøgte Europa-Parlamentet. (Foto: Screendump/Ritzau/Scanpix)
Afviser blankt politisk bias
Især højrefløjsstemmer har kritiseret Facebook for at censurere indhold af politiske årsager. Da Mark Zuckerberg besøgte Europa-Parlamentet, var det da også tonerne fra to af højrefløjens formænd.
Martin Ruby afviser blankt, at Facebook har en politisk bias. Men han synes, det er vigtigt at diskutere, hvad Facebook fjerner fra sin platform, fordi der er mange grænsetilfælde. [quote:1]
”På nogle typer indhold er det nemt. Halshugninger og porno tager vi bare ned med det samme. Men hvad hvis det er en kendt skuespiller i en rolle, som bærer et hagekors? Hvor går grænsen mellem propaganda og nyheder?”
Det fremgår af Facebooks seneste Transparency Report, som udkom for få uger siden, at Facebook alene mellem januar og marts 2018 har reageret på millionvis af tilfælde, hvor indhold ifølge Facebook var uforeneligt med reglerne.
I rapporten skriver Facebook blandt andet, at der alene mellem januar og marts 2018 er fjernet eller redigeret:
3,4 mio. tilfælde af voldeligt indhold
21 mio. tilfælde af nøgenhed eller seksuelt indhold
1,9 mio. tilfælde af terrorist-propaganda
2,5 mio. tilfælde af hate speech
583 mio. falske profiler
836 mio. tilfælde af spam
De fleste af disse tal er markant højere end i de foregående måneder.
Med så massive tal er det umuligt at undgå fejl, siger Martin Ruby. Han nævner selv sagen, hvor Facebook i Norge censurerede det ikoniske foto af den niårige vietnamesiske pige Phan Thị Kim Phúc kort efter et napalmangreb. Billedet blev fjernet, fordi pigen er nøgen. Det rejste stor debat om Facebook og censur.
”Det var jo tosset. Selvfølgelig. Den sag har også ført til en ændring af vores politik på området. Reglerne er mig bekendt blevet mere fleksible på nøgenhed, og vi er på vej med at indføre en lettere appelmulighed,” sagde Martin Ruby til Journalisten.
Rettet klokken 12.12: Journalisten havde skrevet, at billedet af den vietnamesiske pige var relateret til My Lai-massakren, men det var relateret til et napalmangreb.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er nok en stramning at skrive, at han - med Søren Pinds ord - gik fra lyset til mørket, for så oplysende er særlige rådgivere nok kun i egen bevidsthed. Om det lykkes Facebook at vende skuden, tvivler jeg på. Selskabet skal nok mest krydse fingre for, at der ikke kommer et nye medie, der vil og kan tage kampen op. Folk sværger ikke længere til Facebook af kærlighed, men af "nød". Sådan er det i hvert fald for mig.
Kære Thomas Bo Pedersen
Tak for din rettelse, det er vores fejl, at der henvises til My Lai-massakren. Det er nu rettet.
Mvh
Andreas, Journalisten
Martin Ruby bør nok tjekke sine fakta bedre, næste gang han vil bruge eksemplets magt. Det nævnte billede, som facebook censurerede, har ikke noget med My Lai massakren i 1968 at gøre. Det er et billede af 9-årige Phan Thi Kim Phuc, som blev ramt under et napalm-bombardement, foretaget af det sydvietnamesiske luftvåben i 1972.