Dansk Folkepartis Anders Vistisen kritiserer DR for "revolverjournalistik", og derfor nægtede han at lade sig interviewe af DR i går mandag i Europa-Parlamentets bygning i Strasbourg. Men den beslutning betød, at Politiken af principielle årsager også afviste at interviewe DF'eren.
Ifølge Anders Vistisen havde han en aftale med en række medier om, at de kunne interviewe ham efter mødet med Europa-Parlamentets administration om MELD-sagen. Men han mener, DR brød aftalen ved med et kamera at følge ham på gangene på vej fra mødet til Vistisens kontor. Her ville han tale med sine medarbejdere, før han ville stille sig til rådighed for journalisterne foran plenarsalen i Strasbourg.
»Hvis ikke vi kan aftale, hvornår man filmer, så er det svært at stille sig til rådighed. I skal respektere, at vi lige har brug for at snakke sammen, før vi udtaler os. Det var der en klar aftale om, og den valgte DR efter vores opfattelse at se stort på. Det er så ikke første gang, vi oplever det med DR, og derfor gik min presserådgiver ud og sagde: ”Hvis I ikke kan holde en aftale, så kan I ikke få et interview”,« siger Anders Vistisen i dag til Journalisten.
Revolverjournalistik
Anders Vistisen understreger, at hverken han eller DF vil boykotte DR generelt.
»Det har intet at gøre med, at vi boykotter DR. Hvis de ringer i dag, så deltager vi gerne. Jeg fik bare nok i går,« siger Vistisen og tilføjer, at han har medvirket i længere interviews både hos DR's EU-korrespondent og i DR2 ‘Deadline’ de seneste dage.
»Det har i høj grad været DR og Ekstra Bladet, som har kørt denne sag, og jeg har meget stor respekt for deres arbejde. Jeg synes, det er helt fair, at man stiller kritiske spørgsmål, og vi har prøvet at stille os til rådighed så meget som muligt,« fortsætter Anders Vistisen.
Hvorfor sagde du ikke bare ”det kan jeg ikke lige nu, men vi kan tales ved om lidt ovre ved de andre journalister”?
»Nu har vi prøvet det to gange på en uge. Jeg synes ikke, den form for revolverjournalistik hører nogen steder hjemme. De kan stille præcis de spørgsmål, de vil, og bestemmer selv, hvordan de vil bruge svarene. Men vi vil gerne kunne aftale, hvor og hvordan vi gør det, så man ikke ligger på skjul bag et hjørne i Europa-Parlamentet, som sådan set er min arbejdsplads.«
Har haft en mildt sagt spøjs arbejdsdag i Strasbourg (tekst i fed nederst). #eudk pic.twitter.com/0bHzUSekoN
— Per Thiemann (@PerThiemann) October 24, 2016
DR afviser kritikken
Hos DR afviser indholdschef Sandy French kritikken fra Anders Vistisen.
»Jeg var ikke personligt til stede, men jeg er fuldstændig overbevist om, at vores folk i Strasbourg har opført sig ordentligt og på ingen måde angribeligt,« siger hun.
Sandy French oplyser, at hun udtaler sig på vegne af DR, og at det DR-hold, der var til stede, ikke ønsker at udtale sig.
Hun fortæller, at DR optog cirka 20 sekunders klip, som blev vist i TV Avisen mandag klokken 18.30. På optagelserne ses Anders Vistisen og tre andre gå ned ad gangene i Europa-Parlamentet i Strasbourg. Sandy French kan ikke genkende, at DR opførte sig unfair eller brød en aftale.
»De er filmet på afstand, og der er ingen form for jagt eller tumult. Det er helt almindelige optagelser af folk, der forlader et mødelokale, det sker mange gange om dagen i alverdens parlamenter.«
Sandy French understreger, at forløbet ikke fra DR’s side får konsekvenser.
»Jeg håber, der var tale om en enlig svale i går, og at Anders Vistisen har lyst til at tale med DR igen. Der kan ryge en finke af panden for alle mennesker, og lad os nu se, om ikke bare det var udtryk for, at formanden for DF’s gruppe i Europa-Parlamentet har haft nogle hårde dage. Jeg har ingen grund til at tro, at det her er udtryk for en ny tilgang fra DF til DR,« siger Sandy French.
Politiken afslog interview i protest
Per Thiemann, EU-korrespondent på Politiken, overværede episoden på afstand. Som han så det, ønskede et tv-hold fra DR at optage nogle dækbilleder af Anders Vistisen på vej fra mødet til Vistisens kontor.
»Som jeg forstår det, spørger DR ham, mens de går, hvad der kom ud af mødet, og det svarer han ikke på. Så går Vistisen og hans folk ind på kontoret, men efter 10-15 minutter kommer en af pressefolkene ud og siger, at de er meget utilfredse med DR’s opførsel og føler, at DR har jagtet dem ned ad gangene. Det kan DR slet ikke forstå. DF siger, at det kommer oven på en hel uges forløb mellem DR og DF, og at de ikke vil lade DR få et interview. Så går de ind på kontoret igen og ringer enkeltvis til os andre for at tilbyde os interview,« forklarer Per Thiemann.
Han besluttede sammen med sin redaktionschef, Bo Søndergaard, at sige nej til et interview til Politiken, fordi DF ville udelukke DR.
»Vi traf beslutningen ud fra tanken, at vi ikke vil lade kilderne vælge blandt medierne. Det er alt eller intet,« siger Per Thiemann.
Bo Søndergaard tilføjer:
»Vi synes, man skal kunne beskæftige sig kritisk med både politikere, partier og andre magthavere uden at blive boykottet i en helt åben situation, hvor alle andre medier kan komme til. Det handler for os om at sende et signal om, at vi ikke accepterer boykot af medier. Man skal ikke straffes for at være kritisk.«
Anders Vistisen afviser, at det handlede om at straffe DR for at være kritisk …
»Deres motiver må de selv forklare. Uanset det forudgående forløb, så har vi ikke lyst til at være med i sådan en situation, hvor ét medie skal smides væk, før man vil tale med de andre,« siger Bo Søndergaard.
Forklarer læserne, hvorfor DF ikke er med
Han understreger, at det kun var i den pågældende situation, at Politiken afviste interviewet.
»Det betyder ikke, at vi boykotter DF i al evighed, vi har faktisk længe forsøgt at få et interview med adskillige DF-topfigurer om den sag. Men i den situation kunne vi ikke tage interviewet.«
Der står i bunden af Politikens artikel om sagen, som er bragt i dagens avis:
Politiken ville gerne have interviewet Anders Vistisen efter mødet. Men Anders Vistisen nægtede at tale med Politiken og andre medier, så længe Danmarks Radios journalister var til stede. Politiken valgte derefter at takke nej til et tilbud fra DF om at interviewe Anders Vistisen separat.
Bo Søndergaard anerkender, at det dermed er Politikens beslutning ikke at lade Anders Vistisen komme til orde i artiklen, selv om han står til rådighed.
Er det ikke unfair over for Anders Vistisen ikke at lade ham komme til orde i en artikel, der rummer kritik af ham?
»Det kan man godt sige, og det er derfor, vi skriver det, som vi gør i bunden af artiklen. Vores etik foreskriver, at den kritiserede part skal høres. Vi forsøger med den besked at forklare læserne, hvorfor DF alligevel ikke er med,« siger Bo Søndergaard.
DR roser Politiken
Anders Vistisen respekterer, at Politiken valgte at takke nej til interviewet.
»Vi tilbød Politiken et interview, som vi havde aftalt. Det ville de ikke have, og det respekterer jeg. Vi stiller os til rådighed, og så må medierne selv bestemme, om de vil interviewe,« siger politikeren.
Sandy French fra DR roser Politiken for beslutningen om ikke at interviewe Anders Vistisen.
»Det har jeg stor respekt for. Jeg synes, det er et sympatisk træk, at Politiken ikke synes, det er rimeligt at blackliste et medie, som har lavet en fair og ordentlig dækning af en rigtig vigtig historie. Jeg synes, DR har dækket sagen sagligt og kritisk, som man skal med medarbejdere, der ud over at være dygtige også er ordentlige mennesker, som til punkt og prikke overholder de spilleregler, der er for omgangen mellem presse og politikere. Den relation skal selvfølgelig være respektfuld fra begge parters side, og det er jeg helt overbevist om, at den også var i den situation,« siger hun.
Kritik fra flere sider
Flere journalister har reageret på forløbet, som det er beskrevet i Politiken og på Per Thiemanns Twitter-profil.
Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, har skrevet på sin åbne Facebook-profil:
”Op på hesten, kære Dansk Folkeparti. Stil medierne lige i disse situationer. Alt andet er kritisabelt.”
Udviklingschef i DR Anders Kappel sammenligner med den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump på sin åbne Facebook-profil.
"Vås at jeg straffer DR"
Men Anders Vistisen afviser kritikken over for Journalisten.
»Jeg synes, det er noget vås, at jeg straffer DR. Jeg har stillet mig mere til rådighed for DR end mange andre medier,« siger han.
Anders Vistisen beskriver de episoder, han mener går forud: I sidste uge kritiserede han på sin Facebook-side DR for at begå fejl i dækningen af MELD-sagen. Derudover mener han, DR i sidste uge ikke ville respektere en anden aftale.
»I sidste uge havde jeg en aftale med TV 2, hvor DR afbrød og begyndte at stille spørgsmål oveni. Så siger både TV 2 og jeg, at vi lige er i gang, så DR må vente. Efterfølgende løber DR det halve Bruxelles rundt i hælene på os, imens TV 2 laver nogle baggrundsbilleder. DR truer så med, at hvis vi ikke stiller op nu, hvor de har tid, så bruger de optagelserne, der er taget over skulderen på TV 2. Det samme sagde de i går. Det kan man jo ikke, de er nødt til at lave en aftale,« siger Anders Vistisen.
Sandy French siger, at der er tale om »almindelige optagelser af folk, der forlader et mødelokale, det sker mange gange om dagen i alverdens parlamenter«. Hvad siger du til det?
»Hvis det er den form for journalistik, DR vil lave, så skal de være velkomne. Det er et frit medie. Hvis det er sjovere med tv-billeder, hvor kameraet jagter mig ned ad gangen, så må de gerne lave det. Så skal de bare vide, at de ikke får svar på deres spørgsmål. De afvejning vil jeg overlade til DR,« siger Anders Vistisen.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Desværre har alle medier gennem årrække vænnet politikerne til at alting skal aftales og iscenesættes på forhånd, så det er mediernes egen skyls at politikerne reagerer som de gør når DR som her går i gang med at filme uden yderligere aftale, historien er resultatet af mange års dårlig arbejdsmetode, hvor medier har accepteret iscenesættelse, og nærmest aftalt replikker i et interview, det er et absurd skråplan, der har kørt i mange år.
Sandy French jomglerer lidt med begivenheden. DRs hold optog ikke blot dækbilleder. De søgte rent faktisk et interview ved - mens de optog - at spørge ind til, hvad der kom ud af mødet (jf. Thiemann). Det var ikke aftalt!
Ér det ik mere end godt er i vort demokrati med df s revolver politik med og via løgn,snyd og bedrag,nu og så vil de som diktatore styre pressen valg osv