Lisbeth Knudsen: Håbløst, at DR flytter TV-avisen

Tv halter efter journalistikken på print, digitalt og lyd, mener Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen.

Tv halter efter journalistikken på print, digitalt og lyd, mener Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen.

Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen, langer ud efter DR og TV2's nyheds-tv.

"DRs nyhedsudsendelser har fået – særligt i den store pakke om søndagen – en massiv overvægt af kritiske sundheds-, børnemishandlings- og psykiatri-historier og TV2's nyhedsudsendelser har fået en overvægt af krimi-historier og udlands stand ups. De obligatoriske og mange live- interviews er i alt for mange situationer blevet til konfrontatoriske øv-bøv skænderier, man ikke bliver meget klogere af med politikere og aktører, som mange gange slet ikke er den rigtige adressat til problemet," skriver Knudsen i sin blog på b.dk.

Hun ærgrer sig over, at tv-journalistikken – i hendes optik – står stille.

"I de trykte og digitale medier sker der i disse år en eksplosiv udvikling af journalistikken og de journalistiske fortælleformer. Ja selv på det meget traditionelle radio-område er der sket noget. Nu er det på tide, at tv-journalistikken på nyhedsområdet også får en fornyelse."

Lisbeth Knudsen henviser til, at både DR og TV2 har overskud. Derudover lancerede DR i marts "Et skarpere DR", mens TV2 snart melder deres nye strategi ud. Ifølge Knudsen tager ingen af de to store kanaler specielt hensyn til nyhederne.

"… DR [har foretaget] den helt håbløse beslutning at flytte den sene TV-Avis fra kl. 21.00 til 21.30, hvorefter de vigtige magasinprogrammer på DR1 med dybde og perspektiv – med undtagelse af det populære Kontant – kommer til at ligge lige oven i TV2's sene nyheder. Årsag; At få mere plads til det mere underholdende bånd af udsendelser ala »Hammerslag« og »Restaurant bag tremmer« mellem første og anden TV-avis, fordi nyhedsudsendelserne i sig selv ikke længere trækker seere ind i tilstrækkeligt antal," skriver Lisbeth Knudsen.

Hun fortsætter:

"Hvad man savner i strategierne hos både DR og TV2 er, hvordan selve nyhedsgenren i de store nyhedsudsendelser kan udvikles og i sig selv gøres mere interessant, så det ikke bliver en pligt-pille, der skal skylles ned omgivet af let underholdning."

3 Kommentarer

Luci Smith
30. APRIL 2012
Re: Lisbeth Knudsen: Håbløst, at DR flytter TV-avisen
Jeg er også fan af Opdrag Granskning og af Panorama på BBC.
Luci Smith
30. APRIL 2012
Re: Lisbeth Knudsen: Håbløst, at DR flytter TV-avisen

Jeg oplever DR's 18.30 TV-A som en udvidet OBS reklame-blok efterhånden. 

 Er enige med Lisbeth Knudsen om, at det ikke er nok at skifte tidspunkt. 

19.30 havde været bedre og indholdet skal moderniseres eller så burde man droppe at sende nyheder på DR 1 og nøjes med at sende nyheder på DR Update.

Jeg har det værre med TV 2 News, som jeg finder ret ligegyldig. Er begyndt at se flere BBC nyheder og SVT nyheder. Og jeg mener at DR's radio er bedre end tv til nyheder. Hurtigere og mere nuanceret. Jeg tror at et af problemer for mig er oplæserne. Det er noget med nærhed og afstand der ikke fungerer og når de træder ud af rollen som oplæser, bliver det bare pinligt.

 Jeg kom til Dk for ca. 30 år siden og studsede dengang over, at tv mediet var langt bag hvad jeg var vant til. TV-A har stadigvæk rødderne i den meget u-tv-agtigt nyhedsdæknings nyhedstradition. Den skal enten fornyes eller ligges i graven.  

 Må hellere forsyne min kommentar med en "Jeg har ikke lyst til at fornærme nogen." Men formen er brugt op og f.eks. kender jeg ikke nogen, der sidder og ser TV2 News mere. Folk som jeg kender kalder det Fox News. Efter at tv 2 er blevet betalingskanal, kender jeg en del der har valgt at have tyske kanaler i stedet for.  

Jan August Hillers
30. APRIL 2012
Re: Lisbeth Knudsen: Håbløst, at DR flytter TV-avisen

Personligt er jeg primært interesseret i at få en dansk pendant til norske Brennpunkt og svenske Updrag Granskning.

Som et minimum synes jeg feks DR skal vise relevante programmer fra de to - feks den svenske, der på baggrund af den norske kommer et meget langt stykke hen mod sandheden om hvad der egentlig skete da israelsk militær dræbte aktivister påvej i skibe mod Gaza.

Brennpunkt har også en flere år gammel udsendelse om mobilstrålingens mulige skadevirkninger. I mellemtiden har eksperter fundet ud af meget mere - ja, den østrigske lægeforening har nu orienteret sine medlemmer om symptomer og behandling. I DK er mobilstråling stadig ufarligt!?

Og hvorfor kan det fremragende 60 Minutters med dets  oldsagsjopurnalister kun ses meget (for) sent , mens underholdnings-programmet The Daily Show, dets kvaliteter ufortalt, vises to gange på gode sendetider.

Så i øvrigt gerne, at Lisbeth Knudsen havde været mere konkret. Måske kunne hun henvise til et vellykket eksempel på det, hun efterlyser i DK.