
Lars Løkke Rasmussen har ifølge to forskere fra SDU fået mest skærmtid i valgkampens første 14 dage. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hvor meget optræder landets partiledere egentlig på skærmen under valgkampen?
Det spørgsmål har to forskere fra SDU undersøgt i valgkampens første 14 dage. Via ansigtsgenkendelse har de overvåget DR 1, DR 2, TV 2 og TV News 24 timer i døgnet i to uger. Hidtil har undersøgelser af politikeres synlighed især handlet om omtale i aviser og på webmedier.
”Tv er et vigtigt vindue til vælgerne for partilederne. Det er et markant element i valgkampen. Vi agiterer ikke for, at skærmtiden skal fordeles fuldkommen ligeligt eller efter meningsmålinger,” siger forsker og journalistisk lektor fra SDU Filip Wallberg, der har stået for undersøgelsen sammen med journalistisk lektor Lars Damgaard Nielsen.
”Med en systematisk analyse af, hvor meget skærmtid partilederne får, kan vi dokumentere eller synliggøre eventuelle redaktionelle slagsider. Vi siger ikke, det er et problem. Men hvis en partileder får markant mere skærmtid end andre, kan vi tage en oplyst diskussion om, hvorvidt det er et problem,” siger Filip Wallberg.
Frederiksens sygdom spiller ind
Ifølge forskerne er der faktisk én partileder, som klart skiller sig ud i skærmtid. Lars Løkke Rasmussen (V) har fået markant mest skærmtid på tværs af de fire kanaler.
”Vores system har fanget Lars Løkke Rasmussens ansigt i 20 timer over de første 14 dage. Mette Frederiksen (partiformand for Socialdemokratiet, red.) har kun opnået 12 timer,” siger han.
Den store forskel på de to mest markante statsministerkandidater skyldes ifølge Filip Wallberg flere ting.
”Først og fremmst skyldes det, at Mette Frederiksen var syg i starten af valgkampen. Vi kan se, at hun af helt menneskelige årsager er fraværende i de første dage. Der cementerede Lars Løkke et betydeligt forspring,” siger Filip Wallberg.
”Men derudover kan vi se, at der kun er tre dage i hele valgkampen, hvor hun har fået mere skærmtid end Lars Løkke,” siger Filip Wallberg, der vurderer, at der er journalistisk relevante grunde til, at Lars Løkke er mere på skærmen.
”Det er vigtigt at sige, at det ikke er entydigt positivt at få skærmtid. For Lars Løkke har to aspekter fyldt markant. Det ene er lanceringen af bogen, hvor han friede til Socialdemokratiet. Og så står hans parti til at miste to procentpoint af sine stemmer. Det er også en historie, der bliver prioriteret redaktionelt,” siger han.
Illustration: SDU
Fejl i datamaterialet
Filip Wallberg er også varsom med at konkludere knivskarpt ud fra undersøgelsen. Han understreger, at der er visse usikkerheder forbundet med ansigtsgenkendelsen.
”Under ‘Mød Partierne’ eller partilederdebatter kan tv vise ansigtet på en måde, som systemet ikke kan genkende,” siger han. Det kan eksempelvis være en partileder filmet fra siden.
”Det er ikke lige så præcist som en fritekstsøgning i en database,” siger han.
Det er vel heller ikke sikkert, at partilederne altid bliver filmet, hvis det er dem, der taler i en debat?
”Det er derfor, vi kalder det skærmtid. Du har helt ret. Der er desværre ikke systemer, der er gode nok til at analysere stemmer i så massiv en grad. Derfor er det ikke taletid. Men det ændrer ikke på, at ansigtet betyder meget i et møde med politikerne,” siger han.
Paludan er lige med andre i skærmtid
Undersøgelsen viser også, at partiledere som Isabella Arendt (KD), Pernille Vermund (NB), Uffe Elbæk (Å) og Rasmus Paludan slår garvede politikere som Søren Pape, Morten Østergaard og Pernille Skipper.
”Vi skal ikke konkludere for stramt, men der er et vist lag af nyhedsværdi i partier, som enten selv er nye eller har fået en ny formand,” siger Filip Wallberg.
Filip Wallberg siger, at der har været kritik af, at medierne giver for meget plads til Rasmus Paludan. Særligt i forbindelse med, at Stram Kurs blev opstillingsberettiget.
”Men han bliver ikke i exceptionel grad fremhævet på tv. Han går meget lige op med de øvrige partiledere af mindre partier. Han brager ikke igennem,” siger Filip Wallberg.
Filip Wallberg fortæller, at de fortsætter overvågningen i resten af valgkampen og laver derefter en ny analyse af, hvordan skærmtiden har fordelt sig under hele valgkampen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.