Ny liste afslører: Konservative topper liste over penge brugt på Facebook-annoncer

Ifølge tal fra Facebook topper Konservative listen over penge brugt på det sociale medie i valgkampens syv første dage. ”Vores satsning på de sociale medier har været enorm,” siger partiets pressechef. De Radikales annoncebudget er blandt de mindste: Vi investerer tid i at tale med folk, lyder forklaringen

Det Konservative Folkeparti topper en liste, der for første gang viser, hvor mange penge de politiske partier egentlig bruger på Facebook-annoncer i en valgkamp.

FAKTA

Hvem har brugt flest annoncekroner på Facebook i valgkampens 1. uge?

Konservative: 83.500 – 307.500 kroner

Venstre: 73.400 – 290.600 kroner

Socialdemokratiet: 72.400 – 261.200 kroner

SF: 48.900 – 195.200 kroner

Dansk Folkeparti: 19.200 – 81.000 kroner

Alternativet: 16.600 – 63.600 kroner

Enhedslisten: 9.700 – 26.300 kroner

Radikale Venstre: 8.000 – 34.700 kroner

Liberal Alliance: 3.800 – 30.500 kroner

I alt: 335.500 – 1.290.600 kroner

Det er ikke muligt at sætte et præcist tal på, hvor meget Det Konservative Folkeparti har brugt på Facebook-annoncer i valgkampens første uge.

Men det er minimum 83.500 kroner og maksimum 307.500 kroner. Oveni skal lægges mindst 34.600 og højst 111.700 annoncekroner på formand Søren Pape Poulsens Facebook-side.

Filip Lauritzen, pressechef for Det Konservative Folkeparti, vil ikke bekræfte tallet eller oplyse det eksakte beløb, partiet har brugt. Men han vil gerne fortælle, hvorfor et lille parti bruger mange annoncekroner på Facebook.

”Det er ikke så svært at svare på. Vi tror på mediet,” siger Filip Lauritzen og fortsætter:

”Vi tror på, at folk følger med. Vi tror på, at folk tager imod budskaberne. Vores satsning på de sociale medier har været enorm. Vi har trænet vores kandidater i at komme godt ud på de sociale medier.”

Det høje annoncebudget på Facebook er ikke et udtryk for, at Det Konservative Folkeparti er ved at gå i panik over meningsmålingerne.

”Overhovedet ikke”, siger Filip Lauritzen.

”Vi ligger ikke lavt i meningsmålingerne. Vi har jo kun haft opadgående meningsmålinger, siden valget startede,” siger han.

Ad Library blev lanceret i april 2019, og det har til formål at skabe øget gennemsigtighed og forhindre misbrug.

Annoncebiblioteket samler alle annoncer på Facebook, så man kan søge i dem – for eksempel i forhold til demografi og geografi. Dataudvikler Søren Pedersen har samlet og bearbejdet tallene for Journalisten.

Proppe budskab ned i halsen

Af tallene kan man se, at partierne for de to store statsministerkandidater ligger på anden- og tredjepladsen. Liberal Alliance, Radikale Venstre og Enhedslisten har ifølge listen brugt færrest penge.

De Radikale var et af de partier, der var blandt de første til at se mulighederne for at nå vælgere på Facebook.

Partiet tror stadig på mediet, fordi Facebook kan give politikere og borgere mulighed for at udveksle synspunkter og have en dialog, forklarer partiets kommunikationschef, David Aurvig.

”Vi har kun skruet op for vores tilstedeværelse på Facebook. Men i stedet for at investere penge i annoncer, så har vi investeret tid i at tale med folk,” siger David Aurvig.

For eksempel er Morten Østergaard i dialog med folk ved at overnatte hjemme hos dem, der inviterer ham indenfor.

”Det er der, vi lægger kræfterne snarere end at bruge penge på at proppe vores budskab ned i halsen på folk,” siger David Aurvig.

FAKTA

Hvilke Facebook-sider betaler partierne for?

Konservative: Ali Aminali, Charlotte Green, Det Konservative Folkeparti, Helle Bonnesen, Jakob Sejergaard, Joachim Hjorting, Kuzma Pavlov Jensen, Per Larsen i Folketinget, Pernille Weiss

Venstre: Lars Løkke Rasmussen, Venstre, Danmarks Liberale Parti

Socialdemokratiet: Benny Engelbrecht, Dan Jørgensen, Henrik Sass Larsen, Jeppe Kofod, Mette Frederiksen, Mogens Jensen, Nicolai Wammen, Socialdemokratiet

SF: Holger K Nielsen, Jacob Mark, Karsten Hønge, Kirsten Normann Andersen, Margrete Auken, Pia Olsen Dyhr, SF, SF Region Syddanmark, Villy Søvndal

Dansk Folkeparti: Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, Martin Henriksen, Peter Skaarup, Pia Kjærsgaard

Alternativet: Alternativet, Alternativet – Storkreds København

Radikale Venstre: Morten Østergaard, Radikale Venstre, Rasmus Helveg Petersen

Liberal Alliance: Christina Egelund, John Axelsen, Liberal Alliance, Liberal Alliance

Enhedslisten: Enhedslisten, Nikolaj Villumsen

Smeltende plakat var strategisk

Ifølge Mads Kæmsgaard Eberholst, studielektor og forsker i sociale medier på Roskilde Universitet, er partierne i denne valgkamp indtil videre mere strategiske i deres brug af Facebook end ved seneste folketingsvalg i 2015.

Han bruger Alternativets valgplakat af is, der smeltende hentyder til klimaforandringer, som et eksempel på en gimmick, som er nøje tilrettelagt og promoveret på Facebook, samtidig med at partiet vil sætte klima på dagsordenen.

”Den historie ejer simpelthen de sociale medier i den periode, hvor den kommer ud og rammer omkring 280.000 interaktioner,” siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Det unikke ved sociale medier er ifølge Mads Kæmsgaard Eberholst, at partierne kan ramme vælgerne med præcise budskaber, som passer lige præcis til det segment, de har målrettet annoncen til.

”Normalt forsøger man at ramme brede segmenter med relativt brede budskaber. På sociale medier får man nogle ekstremt finmaskede muligheder for at ramme vælgere meget mere præcist,” siger han.

Han siger, at man med ”ret høj sikkerhed” kan sige, at sociale medier ikke nødvendigvis rykker stemmer eller holdninger.

”Det er forholdsvis veldokumenteret hen over det meste af Europa,” siger Mads Kæmsgaard Eberholst.

Hvorfor annoncerer partierne så på Facebook?

”Svaret kan være mangeleddet. Men et meget åbenlyst svar er, at det er, fordi alle de andre partier gør det. Partierne tror, at de er bagud på point, hvis ikke de gør det.”

Sådan gjorde vi

Tallene er hentet fra Facebooks nye bibliotek for annoncer, Ad Library, som har til formål at skabe øget gennemsigtighed.

Tallene er en summering af annoncer, som er startet inden for de seneste syv dage fra i går den 14. maj 2019. (Dog med få undtagelser, hvor annoncer er startet før de seneste syv dage, men fortsat ind i perioden).

Partiernes samlede beløb er beregnet ud fra antallet af ”funding entities” ifølge Facebook. Det kan oversættes med antal Facebook-sider, hvor partiet betaler regningen.

0 Kommentarer

Læs også

Nyt site skal overvåge politiske annoncer på Facebook

08. AUGUST 2018

Nyt site skal overvåge politiske annoncer på Facebook

08. AUGUST 2018