Venstre gnaver sig ind på S-forspring i kommunikationskrigen om pension

Det helt store tema før valgudskrivelsen, pension, er stadig en yderst central kampplads for den politiske kommunikation mellem Socialdemokratiet og Venstre. Og Venstre har nu indhentet meget af Socialdemokratiets forspring, siger ekspert. ”Det mest usikre er, om Socialdemokratiets forslag bliver til noget”

Pension. Danskernes trygge alderdom er af en række politiske journalister og kommentatorer i Journalisten blevet spået som et af de centrale emner i valgkampen.

Pension ville blive en skueplads for den strategiske politiske kommunikation, Folketingets partier kan iværksætte, når de helt store politiske slag skal udkæmpes. Sådan lød det.

Og præcis sådan gik det:

”Det er blevet et af de store emner. Det er et vigtigt element i valgkampen. Mette Frederiksen har omtalt det på et pressemøde for en time siden. Og Lars Løkke nævnte det i ‘Debatten’ på DR 2 søndag aften,” opsummerer politisk kommentator Jens Ringberg fra DR, der dog anfører, at snakken om en SV-regering og Rasmus Paludan har flyttet en del fokus væk i valgkampens start.

Jens Ringberg er en af de politiske kommentatorer og politiske journalister, der over for Journalisten i februar var med til at udrede, hvordan Socialdemokratiet med et udspil til differentieret pension havde sat valgets dagsorden, allerede inden statsministeren udskrev valget.

Et middel mod Socialdemokratiets plan

Socialdemokratiets udspil blev hurtigt en gnavende sten i skoen for både Venstre og regeringen. En sten, der skulle gøres noget ved, før statsminister Lars Løkke Rasmussen kunne gå på talerstolen og proklamere valgets komme.

Svaret kom den 2. maj, da regeringspartierne Venstre, Konservative og Liberal Alliance indgik et forlig med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om at reformere seniorførtidspensionen.

Dermed er presbolden spillet retur:

”Det betyder, at Venstre har et svar over for Socialdemokratiet. De har et konkret tilbud til vælgerne, når det handler om pension,” siger Jens Ringberg.

Og det er vigtigt i den politiske kommunikation. Venstre har tidligere kritiseret Socialdemokratiets udspil for at være for ukonkret og dårligt finansieret – noget, Socialdemokratiet har afvist.

Bluffnumre og skarp kritik

Ifølge tidligere særlig rådgiver for Magnus Heunicke (S), Rasmus Jønsson, gik der klassisk kommunikationskrig i den på emnet pension, da Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen allerede den 2. april mødtes i en tv-duel på DR.

”Når statsministeren står på landsdækkende tv og kalder det et af de største bluffnumre i dansk politik, så er det klart en kritik, der skal tages alvorligt hos Socialdemokratiet. Det var et godt valg fra hans side. Hovedmålet med den debat var for ham at sætte det stød ind,” har Rasmus Jønsson tidligere sagt til Journalisten.

Her sagde Rasmus Jønsson også, at det ville være godt, hvis Venstre og regeringen selv kunne komme med konkret politik på området

Og det gjorde regeringen med aftalen om en reform af seniorførtidspensionen. Det er taktisk klogt af Venstre, siger Jens Ringberg fra DR.

”De kan sige, at deres aftale er mere konkret og mere målrettet end Socialdemokratiets, men det forhindrer heller ikke Mette Frederiksen i at tale for sin plan,” siger Jens Ringberg.

”Det betyder, at der står to forskellige modeller over for hinanden. Det er derfor stadig et vigtigt tema.”

Jens Ringberg peger også på, at Venstre i sin kommunikation har forsøgt at sætte spørgsmålstegn ved Socialdemokratiets pensionsplan. Men er det så lykkedes?

”Det er svært at sige. Det er to forskellige bud, og begge har deres svagheder. Regeringens forlig omfatter ikke særligt mange mennesker. Og Socialdemokratiet er ikke særligt konkret på, hvem det omfatter,” opsummerer Jens Ringberg.

Regeringens forlig bliver til politik

Uanset hvad betyder det, at Socialdemokratiet har fået større kamp om dagsordenen og pensionsdebatten fra regeringen og især Venstre.

I Journalistens første artikel om pensionsudspillet slog vores kilder fast, at debatten om pension i første omgang havde et kommunikativt sigte – det skulle trække vælgere til.

Men ville det føre til reel politisk forandring? Ifølge Jens Ringberg er der meget lille tvivl om, at regeringen, DF og Radikale Venstres forlig om seniorførtidspensionen bliver til politik efter valget.

”Det kan næsten ikke undgå at blive til politik, for der tegner sig også flertal for det efter valget,” siger han.

”Det mest usikre er, om Socialdemokratiets forslag bliver til noget,” siger Jens Ringberg.

Muligt forligsbrud

Han forklarer, at der kan være tale om et forligsbrud, hvis Dansk Folkeparti eller Radikale Venstre indgår en aftale om differentieret pension med Socialdemokratiet.

”Det er meget Christiansborg-teknisk. Regeringen har været smart at få DF og Radikale Venstre med på en præmis om, at de ikke kan indgå sådan en aftale uden at bryde Velfærdsforliget fra 2006,” siger han.

Men i sidste ende er det ikke det vigtigste i forhold til valgresultatet, hvor rød blok stadig står til at gribe magten, siger han.

”Jeg tror, vælgerne reagerer på intentionen hos Socialdemokratiet, hvor de gerne vil tidlig pension til flere. De er ikke så optagede af de tekniske sider af politikken,” vurderer han.

Journalisten har tidligere spurgt både Socialdemokratiet og Venstre til partiernes kommunikationsstrategier i forhold til pensionsudspillet.

Socialdemokratiet vendte aldrig tilbage på vores henvendelser, mens politisk ordfører Britt Bager fra Venstre i en mail sendt via pressechef Søren Olufsen, skrev følgende:

”Alt det der med at sætte dagsorden, og hvem der er ovenpå lige nu i dansk politik, er noget, som kommentatorer går meget op i. Det tror jeg grundlæggende ikke, hr. og fru Danmark eller den travle børnefamilie bruger så meget tid på,” skrev hun.

0 Kommentarer

Læs også

Slagudveksling om dagsordenen: “Venstre lugter blod”

03. APRIL 2019

“Fuck den debat” – bør DR og TV 2 droppe præsidentdueller?

01. APRIL 2019