Onsdag formiddag præsenterede DR forårets højdepunkter i dit tv på et pressemøde i studie 6 i DR Byen. Eller ”DR’s forårskollektion”, som det hed i invitationen til pressen.
Og der blev fra første færd leget gevaldigt med metaforen fra modeindustrien. Blandt andet da mediedirektør Henriette Marienlund kom på scenen:
”Det er en kollektion, som er meget mangfoldig. Der er alle farver og alle størrelser. Der er noget til hverdag, og der er noget til fest, og man kan både finde træningstøj og professorbriller,” sagde hun.
Udover Henriette Marienlund var også generaldirektør Maria Rørbye Rønn og en række værter og redaktører for forårets programmer og satsninger på scenen.
Journalisten har her samlet fem pointer fra pressemødet. Til sidst kan du se en liste over 10 nye programmer, der kommer i tv på DR i løbet af foråret.
1. Generalen om mod:
Generaldirektøren kom på scenen som den første og talte blandt andet om, at det er vigtigt, at DR ikke mister modet til at lave nyskabende programmer.
”Der findes næppe nogen her i kongeriget Danmark, der ikke har en holdning til DR’s programmer og prioriteringer. Og heldigvis for det. Men det er vigtigt, at det ikke spænder ben for, at vi tør udvikle os og lave noget nyt. Det handler om mod, og DR må ikke miste modet,” sagde hun.
I efteråret var DR igennem en stor sparerunde, hvor i alt 382 stillinger blev nedlagt, og 205 medarbejdere blev fyret.
2. Mediedirektøren om mad og dokumentar:
Da mediedirektør Henriette Marienlund fik ordet, fortalte hun blandt andet, at mad bliver et tema på DR i foråret. Blandt andet med nye programmer som ’Maddysten’ og programmet ’Fede forhold’, der handler om par, der har taget på, efter de mødte hinanden.
”Og så bliver dokumentar mere og mere vigtigt for os. Det har at gøre med hele medieudviklingen. Det flimrer omkring os, og derfor er det vigtigt at bruge tid på at fordybe sig i et program. Dokumentare giver en fordybelse, som vi er rigtig glade for at levere.”
Efterfølgende fangede Journalisten Henriette Marienlund til et opfølgende spørgsmål:
I har lige fyret et stort antal ansatte, herunder også dokumentarfolk. Hvordan hænger det sammen med, at dokumentar bliver vigtigere?
”Det er klart, at når du laver en stor spareplan, så rykker du en masse ting rundt. Men det betyder ikke noget for vores løfte om, at vi fastholder dokumentaren som et kerneprodukt for DR. Vi bruger ikke færre penge på dokumentar i dag, og der ryger ikke penge ud af dokumentaren,” sagde mediedirektøren.
3. Ask Rostrup om valgdækningen:
På scenen under pressemødet var også Ask Rostrup, vært på TV Avisen og det politiske magasin ’Langt fra borgen’. Han fortalte om DR’s dækning af det kommende Folketingsvalg, der skal afholdes senest 17. juni.
”Ved valget i juni 2015 var læren blandt mange politikere, at der var mange ting, de havde overset. Og det gjaldt i virkeligheden også os medier. Det tror jeg, vi har lært af og skal lære af,” sagde Ask Rostrup.
Journalisten spurgte efterfølgende DR-værten, hvad DR konkret lærte af valget i 2015 og vil gøre anderledes i dækningen af det kommende valg.
”Det blev jo et valg, som afslørede, at DF fik et meget større valg, end nogen havde troet, og at Alternativet tonsede ind. Begge dele kom bag på alle. Vælgerne rykker sig hurtigere i dag, og det bliver vi nødt til som medier at være utroligt bevidste om,” sagde Ask Rostrup.
”Vores kommunalvalgsdækning forrige år var markant anderledes end tidligere. Vi var magtfuldt til stede i alle hjørner af landet med journalister forankret i lokalområderne i vores distrikter. Det, tror jeg, var en slags læren af valget i 2015. Og jeg tror også, vi kommer til at være mere ude i landet i vores dækning af folketingsvalget. Ligesom Christiansborg skal mærke danskerne hele tiden, så skal DR jo også.”
4. Om kultur i primetime:
En anden pointe fra DR’s pressemøde om forårets programmer var, at DR i højere grad vil placere kulturprogrammer på DR1 og i den bedste sendetid. Tidligere har meget kulturstof ligget på DRK.
”Vi insisterer på at placere kulturprogrammer i primetime. Det er nyt, og det er modigt,” sagde Henriette Marienlund.
Det sker blandt andet med de nye programmer ’Danmarks bedste portrætmaler’, der allerede kører på DR1, og programmet ’Danmarks næste klassiker’. Her skal seks danske designere designe og skabe møbler.
”Jeg synes, det allerbedste er, når DR tager noget, der måske virker lidt kedeligt eller tørt eller nørdet, og gør det til public service for alle på DR1,” sagde programvært Mette Bluhme Rieck på pressemødet.
5. Ultravært om digital dannelse:
Et andet fokuspunkt for DR i foråret bliver digital dannelse for børn. Det sker blandt andet med DR Ultra-programmerne ’Klassen – hacking’ og ’Ultras hacking eksperiment’ (arbejdstitel).
Ultravært Jonas Madsen sagde blandt andet:
”Det er vigtigt at turde fortælle børnene, hvad der egentlig sker, når de bevæger sig ud på de her digitale platforme. Vi skal ikke pakke tingene ind, men oplyse børnene, så de kan tage stilling.”
10 nye programmer i foråret
Undervejs på pressemødet viste DR klip og trailers for en række af forårets programmer. Her kommer et lille udvalg af de nye programmer, seerne har i vente.
- Satireprogram med Huxi Bach: ’Ugen plus det løse’ bliver titlen på et nyt DR2-søndagssatireshow med Huxi Bach. Det begynder at sende til februar.
- Talkshow med Sara Bro: Den tidligere P3-vært Sara Bro bliver på et endnu ukendt tidspunkt i foråret vært på et nyt talkshow på DR2.
- Dokumentaren ’Rugemor’: Til marts følger DR i tre programmer danske rugemødre og de forældrepar, der skal modtage babyerne, så snart de bliver født.
- DR2-programmet ’Sorggruppen’ (arbejdstitel): I fire afsnit følger DR en sorggruppe i Aalborg for børn og unge, der har været ude for dødsfald eller alvorlig sygdom i familien.
- Reportageserien ’Klikerne’ (arbejdstitel): En ny DR3-reportageserie om at være ung og gå i gymnasiet anno 2019. I serien møder man 15 unge og hver deres klike på Frederiksborg Gymnasium i Hillerød.
- Programmet ’Sex med Maja’: En programserie om Maja Malou, der er besat af sex, og som ikke synes, vi er så frigjorte, som vi burde være i 2019. Kommer på DR2 til april.
- Ultras hacking-eksperiment (arbejdstitel): Mange børn og unge beskytter sig ikke online. Derfor sætter en Ultra-influencer og en hacker sig for at give et par uheldige unge en lærestreg.
- Konkurrencen ’Maddysten’: Familier dyster mod hinanden i basale færdigheder i køkkenet og deres egne bud på kendte og populære retter. Det hele foregår i en nedlagt togfabrik i Randers og bliver sendt på DR til marts.
- ’Fede forhold’: Tre par, der har taget på, siden de mødte hinanden, ændrer livsstil i otte måneder. Kommer på DR2 til februar.
- ’Danmarks næste klassiker’: Seks forskellige designere får mulighed for at udvikle og designe møbler, der skal pryde forskellige steder i Danmark. Og som måske bliver den næste klassiker.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Med nærværende artikel, og listen over kommende DR programmer, er der utvetydlig dokumentation for årsagen til at jeg ser mindre og mindre DR.
Udbudet af oplysende og samtidig relevante programmer er fraværende.
Utrolig modigt! Kultur i primetime! Tænk at DR1 tør udfordre sit yndlingssegment, den lidt-over-middelklasse, som man ellers diverterer med en rutinesuppe af smart livsstil, helsekost og sundhed, bonderøvseskapisme og udtrådte krimier. Afvekslende med opdagelsesrejser ind i fattigrøvenes og patienternes mørkeland. Men tag det roligt - det er ikke tung kulturformidling, det er bare en smart etiket på en ny gang kappestrid, ellers går den ikke på hele Danmarks hyggekanal. Noget med tabere, der ser fortabte ud, og vindere, der krammer og sutter på hinanden. Ligesom i f.eks. "Hammerslag". Eller helt aktuelt "Danmarks bedste portrætmaler", hvor amatører svinger paletten under overopsyn af Danmarks måske ringeste portrætmaler. Og så går det løs igen med nye konkurrencer. Snedkermestermøbler. Madopskrifter. Mere livsstil. Virkelig modigt, DR! Eller mener man armodigt?
Hej
DR s åndelige univers virker efterhånden som om programmerne laves af, med og for den samme øvre middelklasse gruppe af kvinder i 30-45 års alderen med nogenlunde samme brille.
Vh Christian Barfoed
Disclaimer: Ironi og maskulin passiv-aggressiv humor kan forekomme :-)
Udenrigsstoffet i DR dør en langsom død. Også selv om Horisont forbliver. Nogle af korrespondenterne leverer den rene farce, tydeligst ses det i den aktuelle Brexit-dækning. Hvis det, korrespondenten i London lukker ud i live-gennemstillinger (sådan hedder det angiveligt) bliver gengivet på tryk, ville enhver sige: dette har intet med udenrigsreportage endsige journalistik at gøre. Ingen referencer, ingen fakta, bare sniksnak mellem DR-kolleger. Duer ikke.
Godnat Danmark. DR lukker vel vinduet til den store verden. Der sker ellers en del udenfor Jyllands motorveje of DF's kulturhorisont.
Hvad er visionen for public service DR ?
Flere