Leder: Langt de fleste danske journalister bor i en nyhedsørken

Selv om langt de fleste journalister i Danmark bor og arbejder i hovedstaden, så skal de ikke kigge forbi Valby Bakke for at finde en nyhedsørken. Den er lige uden for DR, TV 2, Politiken og Berlingskes domiciler på de fine adresser i hovedstaden

Hvem holder egentlig øje med, hvad der foregår i Hvidovre – nummer 34 på listen over de største danske kommuner? Eller Frederiksberg, der med 104.000 indbyggere er landets syvende største? Og hvem kigger overborgmester Frank Jensen og hele Københavns Kommunes enorme administration over skulderen og sørger for, at borgerne ved, hvad der foregår?

Svaret er, at det er der stort set ikke nogen, der gør. Lokal- og regionalaviserne i hele Danmark har det økonomisk hårdt, og coronakrisen har kun forværret situationen. Derfor er der et bredt ønske om, at de kommende medieforhandlinger kan være med til at holde hånden under en fortsat fri og kritisk lokal presse. Men hvem skal sikre den frie og afgørende debat i de mange store kommuner i og omkring København, som ikke har deres egne dagblade og lokalredaktioner?

En by som Hvidovre har en gratis ugeavis med to journalister tilknyttet. Københavns og Frederiksberg kommuner dækkes sporadisk af de landsdækkende medier og derudover af meget tyndt bemandede gratis ugeaviser.

Jo, der findes både TV 2 Lorry og P4 København, men sandheden er, at Lorry skal dække 34 kommuner for præcis de samme penge, som for eksempel TV 2 Bornholm, TV 2 Fyn og TV 2 Midtvest modtager for at dække henholdsvis en, ni og 13 kommuner. Samme billede gør sig nogenlunde gældende for DR’s distrikter, hvor der ikke er den store forskel på bemandingen på trods af enorme forskelle i sendeområderne.

Til sammenligning har Jysk Fynske Mediers redaktion i Hedensted Kommune fem journalister tilknyttet. Derudover dækkes Hedensted Kommune med 47.000 indbyggere af P4 Trekanten og TV 2 Syd. Det er godt og vigtigt for borgerne i Hedensted, men det viser, hvor galt det egentlig står til i København og omegn.

Så selv om langt de fleste journalister i Danmark bor og arbejder i hovedstaden, så skal de ikke kigge forbi Valby Bakke for at finde en nyhedsørken. Den er lige uden for DR, TV 2, Politiken og Berlingskes domiciler på de fine adresser i hovedstaden.

Derfor er det vigtigt, at diskussionen i de kommende medieforhandlinger ikke kun kommer til at handle om at styrke de lokale og regionale medier i provinsen. Det er mindst lige så vigtigt at få knækket koden til, hvordan de knap halvanden million indbyggere i hovedstadsområdet også sikres adgang til kritisk og kontinuerlig dækning af de store beslutninger, som bliver truffet i deres lokalområder med konsekvenser for deres hverdag.

Måske ikke en populær dagsorden at samle op for politikerne på Christiansborg, hvor der lader til at være skabt konsensus om, at København ikke skal have for meget – af noget som helst. Men hvis ikke de store københavnske dagblade vil eller kan tage stafetten op og tage et større ansvar for de lokalområder, hvor de har flest læsere, må politikerne på banen med nye løsninger.

De må lægge hovederne i blød og finde modeller, som ikke kun understøtter de eksisterende kriseramte lokale og regionale dagblade, men som også styrker den nære nyhedsformidling i hovedstadsområdet.

De kan starte med at se på, om det er rimeligt, at de to store public service-kanalers mulighed for at give borgerne en tæt og nær dækning er så skæv. Derudover bør det være muligt at finde en model til at understøtte nye digitale initiativer, som dækker det lokale demokrati – også i hovedstadsområdet.

4 Kommentarer

Lasse Glavind
2. SEPTEMBER 2020
For en mangeårig græsrod i København er det her en både indsigtsfuld og fremragende leder med fingeren på "byens" stadig svagere mediepuls - og indsigtfuldhed i byens virkelighed har vi københavnere sgu ikke været forvænt med de sidste 25 år.

Og lad os så meget gerne undgå, at alt som sædvanlig ender i politiseret alibistøtte til de etablerede mediehuse og i stedet tænke nyt og støtte nogle flere Olfi'er, der kan lave alt det, de store mediehuse har vist sig at være så ringe til.
David Wedege
1. SEPTEMBER 2020
Det er kun godt, hvis driftsstøttemidler rammer de områder, hvor man gider lokaljournalistik. Gider københavnerne? En mild 70'er-forkølelse anes lige under fagbladslederens overflade: Alle skal deltage og komme til fællesmødet. Men er det nødvendigt?
Lasse Sørensen
1. SEPTEMBER 2020
Det er da helt skævt skrevet. Når DR’s og TV 2’s regioner i landdistrikerne har så mange folk ansat, så er det jo fordi de også skal dække alle andre dele af samfundet end lige politik. Kultur, sport, foreningsliv, krimi, blot for at nævne nogle af dem. Og alt det får københavnerne jo til overflod, ikke mindst i Politiken og Berlingske, som begge nærmest beskriver det som en rejse, når de tager udenfor KBH, og der findes masser af andre københavnertunge medier.

Af den årsag giver det da utrolig god mening, at der er - MINDST - lige så mange journalister ansat på TV MIDTVEST, TV Syd og P4’s regioner.

Det et muligt du har ret i, at lokalpolitik i KBH ikke dækkes ret godt. Men jeg ved det ikke - det er vel til at undersøge? Det skulle i tage at gøre. Tror Frank Jensen optræder mere i Infomedia end Vardes, Brønderslevs og Ringkøbing-Skjerns... til sammen, måske endda?

Gider københavnerne i øvrigt lokalpolitik? Går de op i det i samme grad som de mindre bysamfund? Det er ikke mit indtryk, og Lorrys andel af seere på deres 19:30 udsendelse har i mange år bekræftet, at varen ikke i særligt stor grad er efterspurgt. Dermed ikke sagt at det diskvalificerer rollen som lokal vagthund, men det må dog spille ind i en primært kommerciel medievirkelighed.

Jeg anderkender i høj grad udfordringen med at lokale mediers tilbagegang skaber nyhedsørkener, men jeg synes umiddelbart det er helt i hegnet at bruge KBH som eksempel. De rigtige problemer finder man i langt højere grad i Kalundborg, på Djursland og mange andre steder, hvor de lokale også i højere grad ønsker at være informeret om, hvad der foregår i kommunen, ikke kun politisk.

Jeg vil gerne modbevises, men så synes jeg det kræver et større arbejde, hvori man først analyserer på, hvad det er vigtigt (for befolkningen og for demokratiets velbefindende) at dække som lokalt medie, og hvor man derefter måler på, i hvor høj grad det så rent faktisk sker lige nu rundt om i DK.

At tælle antal journalister på P4 og TV 2 regioner, det er simpelthen for nemt og uinteressant, og da slet ikke data nok til at konkludere noget som helst om nyhedsørkener.
Anthony Barrett
1. SEPTEMBER 2020
Et yderst relevant indlæg.

Læs også

”Vi kan ikke følge med i det hele. Men det kan vi jo heller ikke i vores dækning af erhvervslivet eller kulturlivet. Vi skal prioritere, hvad der er mest relevant for vores målgruppe,” lyder det fra Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard.

Danmarks største nyhedsørken? Du gætter aldrig, hvor den ligger

31. AUGUST 2020
<span class=Søren er en af de få journalister på Djursland: ”Bliver jeg sidste mand, som lukker og slukker?”">

Søren er en af de få journalister på Djursland: ”Bliver jeg sidste mand, som lukker og slukker?”

04. JUNI 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right