Kritik fra fotografer: Det er for nemt at få og misbruge et pressekort

Er det for let at få pressekort? Ja, mener seks fotografer, som har kritiseret andre 112-fotografer for respektløs opførsel på ulykkessteder. Nej, mener Danske Medier, der får kritik for at udstede pressekort for nemt

Seks fotografer har sammen rejst kritik af fotograferne fra fototjenesten presse-fotos.dk for respektløs opførsel på ulykkessteder. En del af problemet er ifølge fotograferne, at det er for nemt at få pressekort.

I et brev, som de seks fotografer alle har underskrevet og sendt til blandt andet Dansk Journalistforbund og Journalistens redaktion, skriver de:

”De opfører sig ofte uanstændigt og kører vanvittigt, mens de vifter med deres pressekort udstedt af Danske Medier. DJ har før kæmpet for, at pressekortet ikke skulle være allemandseje og kun til dem, der havde en reel brug af kortet. Dette bliver totalt undermineret, når presse-fotos.dk kan få pressekort til fotografer, som møder op med en telefon og ingen viden har om presseetik, gebærden på skadessted, censurering osv.”

Indehaver af presse-fotos.dk Mathias Øgendahl har over for Journalisten klart afvist kritikken af fotografernes manglende respekt og etik på ulykkessteder over for Journalisten.

”Vi har et stramt etisk regelsæt, som alle fotografer skal leve op til. De ved, hvordan de skal opføre sig,” har han sagt i interview til Journalisten.

Danske Medier: Pressekortets eksklusivitet må ikke misbruges

Brancheorganisationen Danske Medier udsteder pressekort til journalister og fotografer, hvis de kan dokumentere, at de laver journalistisk eller fotografisk arbejde enten som hoved- eller bibeskæftigelse. 

Når man søger om pressekort, skal man blandt andet dokumentere, hvor man arbejder.

Administrerende direktør i Danske Medier Louise Brincker mener, at kritikken fra de seks fotografer og deres eksempler på dårlig opførsel fra fotograferne fra presse-fotos.dk, er ”bekymrende”.

”Et pressekort har en eksklusivitet, som ikke må kunne misbruges. Og her har vi en konkret sag, hvor der åbenbart er nogen, der har misforstået, hvad det vil sige at have et pressekort, og det bør ikke kunne ske,” siger hun.

 Vil fremover informere om etik

Danske Medier vil som konsekvens af sagen begynde at informere mere proaktivt om reglerne for god presseskik, når de udleverer pressekort. Enten på Danske Mediers hjemmeside eller i trykt form, når de sender brevene med pressekort ud til modtagerne.

”Lige for øjeblikket gør vi ikke opmærksom på de presseetiske regler, når vi sender kortene. Men vi vil se på, hvordan vi kan udbygge vores information,” siger Louise Brincker.

Selve systemet for at få pressekort er der ikke noget galt med, mener hun. Hun synes generelt , at journalister og fotografer opfører sig meget ansvarligt.

”Vi har jo ikke mulighed for at gå ind og vurdere etisk på hver enkelt ansøger. Det er arbejdsgiverens, mediets eller bureauets ansvar at sikre, at de lever op til de grundlæggende etiske standarder,” siger Louise Brincker.

Kan man forestille sig, at I gør det mere restriktivt at få pressekort fra jer?

”Nej, for jeg mener grundlæggende ikke, det er der, problemet ligger,” siger Louise Brincker.

Drøfte med ny rigspolitichef

For DJ’s formand, Tine Johansen, giver sagen anledning til at drøfte pressekort med rigspolitichefen, når stillingen er besat, siger hun.

”Jeg er bekendt med, at der findes alle mulige andre typer – og her bruger jeg citationstegn – ”pressekort”. Det er vores opgave at tale med Rigspolitiet om, at der er stor forskel på de her kort og på, hvordan man identificerer et ”rigtigt” pressekort,” siger Tine Johansen.

Hun nævner, at DJ har strammet op på kriterierne for at få et DJ-pressekort. For eksempel er der indført en karensperiode, så man skal have været medlem i tre måneder, før man kan få et. Ligesom DJ sender en pamflet om ret og pligt i forbindelse med pressekort med i kuverten, når de sender nye pressekort.

”Men presseetik er én ting – dårlig opførsel er noget andet. Jeg er ikke så naiv, at jeg tror, at skærpede regler for pressekortet vil kunne få alle til at opføre sig bedre,” siger Tine Johansen. 

Vigtigt for alsidig dækning

Mathis Øgendahl, indehaver af det omstridte billedbureau presse-foto.dk, skriver på mail fra sin ferie i Miami, at han ikke mener, det er for let at få et pressekort, eller at fotograferne fra presse-fotos.dk er med til at underminere pressekortet.

”Overhovedet ikke. Vi er med til at dokumentere hverdagen, som den udspiller sig,” skriver han i mailen og tilføjer:

”Det er vigtigt for en alsidig dækning og samfundsdebat, at også folk uden mangeårig journalistisk baggrund kan indgå i den opgave, det er at berette om hverdagens hændelser.”

Han skriver også i mailen, at alle fotografer, som leverer til presse-fotos.dk, enten har pressekort eller får hjælp til at søge om det.

”Vi har en stram politik om, hvor og hvornår vi tilbyder pressekort til vores tilknyttede fotografer,” skriver han.

12 Kommentarer

René Schütze
2. MARTS 2020
Så ganske enig med Johnny Frederiksen og Kenneth Meyer. Der er simpelthen alt for mange tumper i gule refleksveste med PRESSE trykt på der render rundt og ødelægger vores arbejdsforhold. Når nu Mathias Øgendahl selv skriver at hvis nogle af hans "fotografer" har venner og kærester med rundt, er det jo fordi at de også syntes det er spændende, så må man græmme sig. Det er ikke reality tv eller underholdning, når mennesker dør i trafikken, brande eller på andre tragiske måder. Det er desværre en del af pressefotografens job at skildre det, men underholdning og spændende bliver det aldrig.
Niels Riis Ebbesen
21. FEBRUAR 2020
@Preben Jack Petersen, jeg har flere gange gennem årene oplevet, at politiet jager alle incl. pressen ud bag deres afspærringer, og betjentene er ret lige glade med, at der er nogen som står og vifter med deres pressekort, og i de situationer sætter man bare en lang brændvidde på kameraet.


Det er ca. 20 år siden, at jeg lavede min sidste 112 opgave, det var medens man stadig kunne lytte til politiets radio, og jeg var kørt ud til et meget alvorlig trafikuheld, med flere dræbte, hvor en HT-bus var kollideret med en mindre lastbil på hovedvej A6, og det var derfor en ulykke i en kaliber, hvor der kunne sælges billeder til alle de store dagblade.

Medens jeg stod helt ovre på den modsatte side af vejen, for at få nogle oversigtsbilleder, der var der en fra redningsmandskabet, som bad politiet om at jage mig væk, med den begrundelse, at jeg var til gene for redningsarbejdet, politiet tog dog min tilstedeværelse rimelig afslappet, de kunne godt se, at jeg var temmelig langt væk fra selve ulykkesstedet.

Men jeg bemærkede, at den selvsamme redder hev et pocketkamera op af brystlommen, og tog nogle billeder, som i øvrigt blev bragt i den følgende udgave af Lokalavisen.

Efterfølgende havde jeg en snak med redaktøren på Lokalavisen, og han bekræftede, at den var go’ nok, avisen fik gratis billeder fra det lokale redningberedskab, de fik til gengæld en kasse rødvin til deres julefrokost, og den dag besluttede jeg, at nu ville jeg ikke længere beskæftige mig med 112-billeder.
Mogens Zender
21. FEBRUAR 2020
Det er muligvis mig der er lidt fattesvag. Men det giver ikke mening for mig at mennesker der ikke har en arbejdsmæssig grund til at være i "marken", eller hobby fotografer/journalister kan få noget der minder om et pressekort.
Man giver da heller ikke folk der er i et vagtværn et politi ID. Og mig bekendt får man heller ikke et kørekort bare fordi man har lært at stave til bil.
Preben Jack Petersen
21. FEBRUAR 2020
Apropos Rigspolitichefen vil jeg oplyse, at da jeg erhvervede mit første pressekort som 2. eller måske var det som 3. års elev i 1950’erne, var pressekortet forsynet med et stempel fra Rigspolitichef Erling Heide-Jørgensen med teksten, at ‘dette kort giver adgang gennem politiafspærringer’. Og sådanne lort blev dengang kun udstedte af Dansk Journalistforbund og Pressefotografforbundet. Men senere, da både bladtegnere, korrekturlæsere m.fl. også fik pressekort, syntes Rigspolitichefen, at nu var grænsen nået, hvorefter der blot kom til at stå trykt i pressekortene, at i henhold til Justitsministeriets cirkulære - osv.
Henrik Lind Jørgensen
21. FEBRUAR 2020
@J. Jhjort: Man kan ganske rigtigt som privatperson sende fotos og tip ind til de fleste medier, men jeg har endnu ikke hørt om nogle medier, der honorerer disse billeder eller småtip. Man kan blive "betalt" med en fotokredit - det er vist det. Jeg er obs på, der nok gælder andre procedurer, hvis det er nogle meget særlige billeder, men blå blink er nu engang blå.

Flere

Læs også

<span class=Hård kritik af fototjeneste: Fotografer drak øl og grinede på ulykkessted">

Hård kritik af fototjeneste: Fotografer fjoller og går for tæt på ulykkessteder

18. FEBRUAR 2020
Fotograf dømt for ikke at efterkomme opfordringer fra politi og redningsfolk

Fotograf dømt for ikke at flytte sig, da redningsfolk bad ham om det

08. JANUAR 2020
Fotografer ærgrer sig over sene politi-meldinger

Fotografer kritiserer politiet for lukkethed: Politiet redigerer pressen

05. DECEMBER 2019