Kommunikationschef i coronakrise: Det slår alt, jeg har oplevet

Kommunikatører oplever i højere grad end nogen anden faggruppe i Dansk Journalistforbund, at de under coronakrisen har arbejdet mere og været mere pressede end normalt. Vi har talt med to af dem, som stod i orkanens øje

”Jeg har aldrig oplevet noget lignende,” siger Cathrin Tromborg, kommunikationschef på Sygehus Lillebælt.

Hun er uddannet journalist med en fortid blandt andet i DR Nyheder.

”Jeg har prøvet meget i min karriere, men det her er på alle mulige måder den mest krævende arbejdsopgave, jeg nogensinde har været ude i. Vagter på TV Avisen, dokumentarprojekter og OL-dækning – go home,” siger hun.

Cathrin Tromborg har både været med i styregruppen på Lillebælt Sygehus og den regionale corona-taskforce, der har taget stilling til stort og småt.

”Det var alt fra, hvordan vi kunne indrette venterum, så man ikke sad for tæt – til kommunikation til pårørende om, at de ikke kunne komme på besøg på sygehuset,” siger hun.

Kristian Hansen, kommunikationschef i Lemvig Kommune, husker den onsdag aften, hvor statsministeren på et pressemøde lukkede Danmark ned. Offentligt ansatte skulle arbejde hjemmefra, skoler og institutioner skulle lukke, og forældre skulle overveje at holde børnene hjemme.

”Jeg tænkte, hold da op, der er meget her, som vi skal videreformidle. Det påvirker jo alle i kommunen,” husker Kristian Hansen.

For mange kommunikationsfolk har coronakrisen været en enorm arbejdsopgave. Især kommunikatører i kommuner, regioner og sundhedsvæsenet. Nogle af dem har nærmest arbejdet uafbrudt, viser en medlemsundersøgelse lavet af Journalisten.

”Dagene kan være 12-15 timer lange,” skriver et k-medlem i undersøgelsen.

Et medlem, der arbejder i kommunikationsafdelingen på et akutsygehus, skriver, at sygehusenes kommunikationsfolk måtte improvisere sig frem.

”Vi har i den grad været nødt til at lægge skinnerne, mens toget buldrer afsted – det har virkelig været specielt.”

10 journalister oveni

På Sygehus Lillebælt har kommunikationsopgaverne været mange under coronakrisen, fortæller Cathrin Tromborg: En daglig corona-nyhedsmail til alle afdelingsledere, Facebook-opslag, pressebetjening og tekst og billeder til intranettet.

I marts blev en medarbejder på sygehuset i Vejle konstateret smittet med Covid-19 efter en ferie i Østrig. 31 medarbejdere blev sendt hjem i karantæne.

”Så skulle jeg tale med 10 journalister oven i alt det andet,” siger Cathrin Tromborg.

”Det var en mini-krisehåndtering midt i den store krise, fordi vi blev spurgt om, hvordan det kunne lade sig gøre, og om der kunne være flere smittede,” siger Cathrin Tromborg.

I Journalistens undersøgelse skriver et medlem, at kommunikationsfolkene under krisen har bevist deres værd over for ledelsen. Kommunikation er ikke bare nice to have.

”Kommunikation blev pludselig ”hard currency” og noget, der bare skulle spille,” lyder det.

Kristian Hansen fra Lemvig Kommune sidder i kommunens krisestab, der indtil nu har holdt over 40 møder.

”Sådan en krise viser, hvor vigtig kommunikation er. Det er afgørende, at vi kan komme lynhurtigt ud til borgerne med præcise budskaber.”

Kristian Hansen, Lemvig Kommune

”Sådan en krise viser, hvor vigtig kommunikation er. Det er afgørende, at vi kan komme lynhurtigt ud til borgerne med præcise budskaber,” siger Kristian Hansen.

Han mener især, krisen har vist, hvor vigtige de digitale kanaler er. Så snart Mette Frederiksen har slukket mikrofonen på sine pressemøder, har Lemvig Kommune kommunikeret til tusindvis af borgere og virksomheder via Facebook, Twitter, Linkedin og kommunens hjemmeside.

Da der endelig var nogenlunde styr på kommunikationen om nedlukningens første fase, holdt statsministeren et nyt pressemøde 13. marts, hvor hun lukkede grænserne. Det vendte igen op og ned på Kristian Hansens hverdag.

”Jeg har ansvaret for turisme i Lemvig. Vi er en lille kommune, så alle har flere kasketter på. Og når 85 procent af vores turister kommer fra Tyskland, så er det klart, at vi fik travlt igen,” siger han.

Retningslinjer skiftede fra time til time

I dag siger Cathrin Tromborg, at den sværeste kommunikationsopgave var, at sundhedsmyndighedernes retningslinjer skiftede så ofte.

”Det er en udfordring at skabe overblik, sikre ro, relevant informationsflow og mening med det hele, når retningslinjerne ændrer sig fra dag til dag og sågar på tidspunkter fra time til time,” forklarer hun.

Internt førte det til, at medarbejdere spurgte, hvorfor ledelsen havde meldt noget andet ud dagen før.

”Så måtte vi svare, at det er rigtigt, men nu er det lavet om,” siger Cathrin Tromborg.

I Journalistens undersøgelse er kommunikatører den medlemsgruppe, der har oplevet det som mest stressende at arbejde hjemmefra. 34 procent har ”i høj grad” eller ”i nogen grad” oplevet det som stressende. Hver fjerde kommunikatør har også oplevet at arbejde mere, end de plejer – en større andel end for nogen anden faggruppe i DJ.

Cathrin Tromborg har fysisk mødt på arbejde hver dag for at være tæt på beslutningerne. Hun har ikke følt sig stresset eller ligget søvnløs om natten.

”Men jeg har haft dage, hvor jeg fysisk har haft svært ved at ’falde ned’. Det er jo ligesom at være i konstant og intensivt alarmberedskab mange uger i træk. Så jeg har oplevet at føle mig rastløs, når der en eftermiddag eller aften pludselig ikke var mails, telefoner og så videre, jeg skulle tage mig af,” forklarer hun.

”Man går rundt med en fornemmelse af, at man har oplevet noget historisk – som vi forhåbentlig ikke lige kommer til at opleve igen.”

Cathrin Tromborg, Sygehus Lillebælt

Det har været vildt, spændende og udfordrende, mener Cathrin Tromborg.

”Man går rundt med en fornemmelse af, at man har oplevet noget historisk – som vi forhåbentlig ikke lige kommer til at opleve igen,” siger hun.

Kristian Hansen har også oplevet et massivt arbejdspres med ekstra arbejde på alle tider af døgnet, også i weekender og ferie.

”Derfor har det også fyldt ekstra i tankerne og hovedet. Det er klart. Og nogle ekstra ture ved vestkysten med god vind har været guld værd i perioden,” siger han.

1 Kommentar

Morten Koburg Thomsen
3. JUNI 2020
"Og nogle ekstra ture ved vestkysten med god vind har været guld værd i perioden" - hatten af for, at den turismeansvarlige kommunikationschef lige lykkes med at klemme Lemvigs lyksaligheder ind :)

Læs også

<span class=Freelancerne hårdt ramt af nedlukningen: Hver anden freelancer har tabt mindst 50 procent">

Freelancerne hårdt ramt af nedlukningen: Hver anden freelancer har tabt mindst 50 procent

03. JUNI 2020
Mette Frederiksen står midt i vor tids mest ekstraordinære kommunika­tionsopgave 4

Mette Frederiksen står midt i vor tids mest ekstraordinære kommunika­tionsopgave

05. MAJ 2020
Derfor er den offentlige kommunikation fuld af skam

Derfor er den offentlige kommunikation fuld af skam

29. APRIL 2020
Automatisk kladde 12

”Vi har brugt ekstremt få streger til at understøtte et vigtigt budskab”

27. MARTS 2020