Ingen millionpulje til ugeaviserne: ”Ærgerligt for lokaldemokratiet”

Ugeaviserne skulle have haft deres egen mediestøtte-pulje på 25 millioner kroner fra 2020, men den bliver foreløbigt ikke etableret. ”Jeg synes, det er dybt trist,” siger redaktør (Opdateret)

I medieforliget fra sidste år besluttede den daværende regering og Dansk Folkeparti, at ugeaviserne skulle have deres egen pulje med mediestøtte på 25 millioner kroner hvert år fra 2020-2023.

Men folketingsvalget kom, inden puljen var lovbehandlet, og derfor får ugeaviserne alligevel ikke deres egen pengekasse at søge støtte fra i 2020. Det skaber ærgrelse fra øst til vest i Danmark.

”Det er rigtigt, rigtigt ærgerligt, for der var endelig kommet fokus på ugeaviserne. Og selv om det var en begrænset støtte, så var det et vigtigt signal for vores branche at få den anerkendelse, at ”lokaldemokratiet er dødvigtigt – det vil vi gerne sætte fokus på,” siger Steffen Glaas, der er direktør for Herlev Bladet.

På Fanø Posten ærgrer redaktør Finn Arne Hansen sig også:

”Jeg synes, det er dybt trist. Når man tænker på, hvor meget man har gået op i for eksempel at redde Radio24syv, at man så ikke har reddet puljen til ugeaviserne,” siger han.

En presset branche

Både Steffen Glaas og Finn Arne Hansen påpeger, at ugeaviserne skal konkurrere med dagblade og mediehuse som DR, der får offentlig mediestøtte.
Steffen Glaas fortæller, at ugeaviserne er pressede af stigende udgifter til at få delt aviserne ud og faldende annonceindtægter, som tilsammen presser økonomien for mange ugeaviser.

”Gennem rigtigt mange år har vi været selvfinansierende med annoncer, men det er en presset branche, især på print, og derfor var det et vigtigt signal, politikerne kom med: At det er vigtigt, at vi har det lokale demokrati, og det vil vi gerne støtte med nogle penge,” siger han og fortsætter:

”Nu kan vi stå i den situation, hvor vi mister nogle af de små aviser, og det er jo ærgerligt for det lokale demokrati.”

”Oplagt” at tilgodese ugeaviserne

Både Steffen Glaas og Finn Arne Hansen sætter deres lid til det kommende medieforlig, som politikerne skal forhandle om næste år.

”Jeg står med den forventning, at selvfølgelig bliver denne pulje etableret. Det er min forhåbning. Den kommer bare et år for sent,” siger Steffen Glaas.

”Det vil da være oplagt, at vi ugeaviser, som udfører en public service-rolle, også bliver tilgodeset,” siger Finn Arne Hansen.

Kulturminister Rasmus Prehn (S) skriver i en skriftlig kommentar til Journalisten, at regeringen endnu ikke har lagt sig fast på et udspil til et nyt medieforlig.

”Regeringen lægger meget stor vægt på, at et stærkt lokalt demokrati også kræver en stærk lokal og regional presse. At vi har en lokal presse, der også kan dække det lokale politiske liv og sikre dækning af beslutningerne på rådhuset og i regionerne. Det vil også indgå i regeringens arbejde i den kommende tid med at kortlægge centrale udfordringer på medieområdet, som kan danne baggrund for et udspil til en ny medieaftale,” skriver ministeren.

Ifølge regeringens finanslovsforslag for 2020 bliver de 25 millioner omlagt til anden form for mediestøtte, men altså ikke en pulje øremærket ugeaviserne.

Brancheorganisationen Danske Medier skrev i deres anbefalinger til den nye medieaftale i juni, at de støtter puljen til ugeaviser og ønsker en lignende pulje til lokalradioer også. Ifølge Danske Medier bliver der udgivet over 225 lokale ugeaviser i Danmark.

Opdateret 11. oktober 12.19 med kommentar fra kulturminister Rasmus Prehn.

10 Kommentarer

Kian Johansen
17. OKTOBER 2019
Hvordan er det egentlig med læsertallene og brugertallene for mediestøttede medier, når de også halvdelen af befolkningen med deres medie?
Synd. Havde set frem til, at mit og kollegernes journalistiske arbejde blev værdsat af andre end 27.000 læsere hver uge. Min Lokalavis dækker som det eneste medie stort og småt i en kommune med 47.000 indbyggere. Inklusive byrådsdækning, budget og helt ned til miniportrætterne og kattehistorierne...
Finn Arne Hansen
16. OKTOBER 2019
Lars Schmidt. Jeg er citeret okay korrekt, men alle mine skarpe udtalelser om statsstøttede medier og den snakkende klasses vældige kamp for en københavnerradio, som ingen herude hører, men skal betale til, er poleret væk, jeg ved ikke hvorfor. Jeg påpegede også, at lokalaviserne ikke nødvendigvis skal have statsstøtte, men at der skal være lige konkurrence. Det er der ikke i dag. For eksempel har JV aldrig deres statsstøttede nyheder fra Fanø bag betalingsmuren.
Venlig hilsen Finn Arne Hansen, Vadehavets Mediecenter ApS (Hjerting Posten og Fanø Posten).
Marianne Thorø
16. OKTOBER 2019
Hej Thomas. Beklager det sene svar - jeg havde overset dit spørgsmål. Jeg oplever blandt andet JF Medier genbruge dagbladenes artikler i de lokale ugeaviser.
Niels Riis Ebbesen
11. OKTOBER 2019
Hej Jens Rungsted, det er vel meget forventligt, at journalisterne på de statsejede elektroniske medier bakker op om de politikere, som lover dem flest skattekroner, og de ‘blå’ havde været ved magten så længe, at de sagtens kunne ha’ sørget for, at få privatiseret DR, TV2 og Radio24syv.
Niels Riis Ebbesen
11. OKTOBER 2019
Hej Lars Schmidt, du kan tilsyneladende ikke gøre det meget bedre.

Flere

Læs også

Jens Rohde

Radikale ser en ”bunden opgave” i at skåne DR fra næste sparerunde

09. OKTOBER 2019
<span class=Pris for årets ugeavis blev droppet: ”Det kan simpelthen ikke passe”">

Pris for årets ugeavis blev droppet: ”Det kan simpelthen ikke passe”

07. OKTOBER 2019

Juryformand: ”Der er ikke noget bundniveau i ugeavisbranchen”

04. OKTOBER 2018