search

Ingen millionpulje til ugeaviserne: ”Ærgerligt for lokaldemokratiet”

Ugeaviserne skulle have haft deres egen mediestøtte-pulje på 25 millioner kroner fra 2020, men den bliver foreløbigt ikke etableret. ”Jeg synes, det er dybt trist,” siger redaktør (Opdateret)

I medieforliget fra sidste år besluttede den daværende regering og Dansk Folkeparti, at ugeaviserne skulle have deres egen pulje med mediestøtte på 25 millioner kroner hvert år fra 2020-2023.

Men folketingsvalget kom, inden puljen var lovbehandlet, og derfor får ugeaviserne alligevel ikke deres egen pengekasse at søge støtte fra i 2020. Det skaber ærgrelse fra øst til vest i Danmark.

”Det er rigtigt, rigtigt ærgerligt, for der var endelig kommet fokus på ugeaviserne. Og selv om det var en begrænset støtte, så var det et vigtigt signal for vores branche at få den anerkendelse, at ”lokaldemokratiet er dødvigtigt – det vil vi gerne sætte fokus på,” siger Steffen Glaas, der er direktør for Herlev Bladet.

På Fanø Posten ærgrer redaktør Finn Arne Hansen sig også:

”Jeg synes, det er dybt trist. Når man tænker på, hvor meget man har gået op i for eksempel at redde Radio24syv, at man så ikke har reddet puljen til ugeaviserne,” siger han.

En presset branche

Både Steffen Glaas og Finn Arne Hansen påpeger, at ugeaviserne skal konkurrere med dagblade og mediehuse som DR, der får offentlig mediestøtte.
Steffen Glaas fortæller, at ugeaviserne er pressede af stigende udgifter til at få delt aviserne ud og faldende annonceindtægter, som tilsammen presser økonomien for mange ugeaviser.

”Gennem rigtigt mange år har vi været selvfinansierende med annoncer, men det er en presset branche, især på print, og derfor var det et vigtigt signal, politikerne kom med: At det er vigtigt, at vi har det lokale demokrati, og det vil vi gerne støtte med nogle penge,” siger han og fortsætter:

”Nu kan vi stå i den situation, hvor vi mister nogle af de små aviser, og det er jo ærgerligt for det lokale demokrati.”

”Oplagt” at tilgodese ugeaviserne

Både Steffen Glaas og Finn Arne Hansen sætter deres lid til det kommende medieforlig, som politikerne skal forhandle om næste år.

”Jeg står med den forventning, at selvfølgelig bliver denne pulje etableret. Det er min forhåbning. Den kommer bare et år for sent,” siger Steffen Glaas.

”Det vil da være oplagt, at vi ugeaviser, som udfører en public service-rolle, også bliver tilgodeset,” siger Finn Arne Hansen.

Kulturminister Rasmus Prehn (S) skriver i en skriftlig kommentar til Journalisten, at regeringen endnu ikke har lagt sig fast på et udspil til et nyt medieforlig.

”Regeringen lægger meget stor vægt på, at et stærkt lokalt demokrati også kræver en stærk lokal og regional presse. At vi har en lokal presse, der også kan dække det lokale politiske liv og sikre dækning af beslutningerne på rådhuset og i regionerne. Det vil også indgå i regeringens arbejde i den kommende tid med at kortlægge centrale udfordringer på medieområdet, som kan danne baggrund for et udspil til en ny medieaftale,” skriver ministeren.

Ifølge regeringens finanslovsforslag for 2020 bliver de 25 millioner omlagt til anden form for mediestøtte, men altså ikke en pulje øremærket ugeaviserne.

Brancheorganisationen Danske Medier skrev i deres anbefalinger til den nye medieaftale i juni, at de støtter puljen til ugeaviser og ønsker en lignende pulje til lokalradioer også. Ifølge Danske Medier bliver der udgivet over 225 lokale ugeaviser i Danmark.

Opdateret 11. oktober 12.19 med kommentar fra kulturminister Rasmus Prehn.

Kommentarer
10
Marianne Thorø
11.10.19 09:23
Husker man på at en ret stor del af landets ugeaviser er en del af en stor mediekoncern, der i forvejen skovler mediestøtte ind? Og hvor det redaktionelle indhold kommer fra dagbladenes redaktion - som jo netop har modtaget den redaktionelle støtte.
Så helt fair med en pulje til ugeaviserne, men kun til de selvstændige og ikke dem der i forvejen er en del af mediehuse med statsstøtte i ryggen.
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
11.10.19 09:58
Ugeaviser, distriktsblade og lokalaviser, kært barn har mange navne, men fællesnævneren er, at de er reklametryksager, som er garneret med en smule middelmådig sladderjournalistik, og i mange tilfælde decideret luderjournalistik, hvor der lefles for de større annoncører.

Og det kan squ ikke være rigtigt, at skatteyderne skal subsidiere, at de store mediehuse kan udgive lokale reklametryksager, som de en gang om ugen fylder i sagesløse menneskers postkasser.
Fremhævet af Journalisten
Lars Schmidt
11.10.19 11:42
Det var godt nok nogle respektfulde og nuancerede kommentarer. Wauv...
Fremhævet af Journalisten
Jens Rungsted
11.10.19 11:51
Hvad med at gøre som DR og 24syv og bruge alt krudt på at råbe grimme ting efter de blå, og så hjælpe de røde til magten? Det gik jo efter valget i sommer, hvor DR og 24syv kæmpede side ved side med Mette Frederiksen og socialdemokraterne, og efter valget fik de sørme en masse millioner ekstra.
Så bare kom i gang.
Fremhævet af Journalisten
Thomas
11.10.19 12:16
Marianne Thorø - Hvilken mediekoncern er det, hvor artiklerne strømmer den vej?
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
11.10.19 15:44
Hej Lars Schmidt, du kan tilsyneladende ikke gøre det meget bedre.
Fremhævet af Journalisten
Niels Riis Ebbesen
11.10.19 15:49
Hej Jens Rungsted, det er vel meget forventligt, at journalisterne på de statsejede elektroniske medier bakker op om de politikere, som lover dem flest skattekroner, og de ‘blå’ havde været ved magten så længe, at de sagtens kunne ha’ sørget for, at få privatiseret DR, TV2 og Radio24syv.
Fremhævet af Journalisten
Marianne Thorø
16.10.19 06:44
Hej Thomas. Beklager det sene svar - jeg havde overset dit spørgsmål. Jeg oplever blandt andet JF Medier genbruge dagbladenes artikler i de lokale ugeaviser.
Fremhævet af Journalisten
Finn Arne Hansen
16.10.19 09:00
Lars Schmidt. Jeg er citeret okay korrekt, men alle mine skarpe udtalelser om statsstøttede medier og den snakkende klasses vældige kamp for en københavnerradio, som ingen herude hører, men skal betale til, er poleret væk, jeg ved ikke hvorfor. Jeg påpegede også, at lokalaviserne ikke nødvendigvis skal have statsstøtte, men at der skal være lige konkurrence. Det er der ikke i dag. For eksempel har JV aldrig deres statsstøttede nyheder fra Fanø bag betalingsmuren.
Venlig hilsen Finn Arne Hansen, Vadehavets Mediecenter ApS (Hjerting Posten og Fanø Posten).
Fremhævet af Journalisten
Kian Johansen
17.10.19 20:19
Hvordan er det egentlig med læsertallene og brugertallene for mediestøttede medier, når de også halvdelen af befolkningen med deres medie?
Synd. Havde set frem til, at mit og kollegernes journalistiske arbejde blev værdsat af andre end 27.000 læsere hver uge. Min Lokalavis dækker som det eneste medie stort og småt i en kommune med 47.000 indbyggere. Inklusive byrådsdækning, budget og helt ned til miniportrætterne og kattehistorierne...
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen