Er de inhabile?

Den norske redaktør for Aftonposten Per Egil Hegge har kaldt Danmark for mediernes bananrepublik på grund af de mange kommentatorer, som på den ene eller den anden måde selv er fedtet ind i det politiske spil. Journalisten har bedt en række udenlandske journalistiske eksperter om at vurdere, hvorvidt kommentatorerne er inhabile.       

Den norske redaktør for Aftonposten Per Egil Hegge har kaldt Danmark for mediernes bananrepublik på grund af de mange kommentatorer, som på den ene eller den anden måde selv er fedtet ind i det politiske spil. Journalisten har bedt en række udenlandske journalistiske eksperter om at vurdere, hvorvidt kommentatorerne er inhabile.      

 

Bob Steele

Lektor i journalistik og etik, Poynter Institute, USA

»Hvis en kommentator som Niels Krause-Kjær er aktivt involveret i en kandidats kampagne, er vedkommende ikke uafhængig. Det mindste, man kan gøre, er at fremlægge det politiske tilhørsforhold for offentligheden. Men det er ikke altid nok. Hvis kommentatoren har bidraget aktivt til en kampagne, kan det give indtryk af, at personen ikke er neutral. Andre kandidater kan med god grund rejse spørgsmålet, hvordan en kommentator kan udtale sig, når han arbejder for en kandidat. En sådan kommentator skal interviewes som en part i valgkampen. At give personen titlen kommentator og dermed en, der kan vurdere valgkampen udefra, er misvisende.«

 

Sigurd Allern

Professor i journalistik, Oslo Universitet

 »Hvis man i Norge brugte en tidligere minister som Hans Engell som kommentator, ville det betyde, at relativt mange ville stille spørgsmål ved mediets uafhængighed. Det er en pris, som de færreste medier ville betale. Her er der nok en betydelig afstand mellem den norske og den danske journalistkultur. I habilitetsspørgsmål kommer det til syvende og sidst an på, hvad brugerne synes. Hvis seere, lyttere og læsere stoler på Pittelkow, selvom han er gift med Karen Jespersen, så er det ikke et problem. Men i Norge ville man nok undlade at bruge en person med sådanne forbindelser.«

 

»Det er mærkeligt, at danske medier bruger en kommentator som Michael Kristiansen, som i kraft af sin erfaring og sine personlige bekendtskaber står magten så nær. Man kan stille spørgsmålet, om ikke vejen fra regeringskontorerne til mediekontorerne er blevet foruroligende kort. Folk kan få det indtryk, at politik er et spil, hvor de, der skal overvåge magten, bliver en slags samarbejdspartnere. Jeg tror, det kan underminere tilliden til politikerne, og det kan på sigt også underminere tilliden til medierne og specielt til de politiske kommentatorer.«

 

Ralph Negrine

Professor i politisk kommunikation, Sheffield University

»Jeg forstår ikke helt kritikken. Medier og politik er tæt forbundet, og bliver det mere og mere. Du har journalister, der bliver parlamentsmedlemmer, og du har parlamentsmedlemmer, der får job i medierne. Der er mange forbindelser, og nogle gange overlapper de hinanden. I England bliver Alastair Campbell – Blairs tidligere spindoktor – for eksempel ofte brugt som kommentator. Jeg kan ikke se, det er et problem, at folk med politisk erfaring og baggrund giver udtryk for deres holdninger. Så længe det er tydeligt, hvem de er og hvilke positioner, de tidligere har haft.«

 

David Nicolas Hopmann

Ph.D.stud. i balance og upartiskhed i politisk journalistik, SDU

»Den norske kommentar var underholdende, men jeg synes ikke, der er noget at komme efter. Der tror jeg, at man i den grad undervurderer modtagerne. Folk ved sgu godt, hvem Pittelkow er gift med, og hvor Peter Mogensen og Thomas Larsen har arbejdet. Om det er kvalificeret, det de siger, det er en anden diskussion.

De politiske forbindelser har man også i Tyskland. En af de ledende kommentatorer på Stern Magazin – Hans-Ulrich Jörges – er konservativ og har tætte bånd til CDU. Det ved man, og så tolker man ham sådan.«

 

Elena Raviola

Ph.D.stud., Media Management and Transformation Centre, Jönköping Universitet

»Alene det, at I har diskussionen, virker som et sundhedstegn. I Italien er det helt almindeligt, at der manipuleres og dækkes over forbindelser. Folk har simpelthen ikke de samme forventninger til journalisterne som samfundets vagthunde, der skal optræde objektivt.«

 

Rino Rotevatn

Formand for det etiske udvalg, Svensk Journalistforbund

»Her i Sverige ville det have udløst skandale, hvis vi havde et eksempel på en kommentator, der var gift med en politiker. Det er et spørgsmål om troværdighed.  Kommentatoren risikerer, at der bliver stillet spørgsmål ved hans eller hendes motiver. For tidligere spindoktorer må det være et spørgsmål om, hvornår personen har været aktiv. Vi har eksempler på fremstående politiske kommentatorer og journalister på svensk tv, som har været politikere, men så ligger det årtier tilbage. Det tyder på, at der i Danmark er et behov for at snakke om journalistisk etik og habilitet ude i de redaktionelle miljøer.«

 

Henrik Qvortrup

Spindoktor for Anders Fogh Rasmussen 1998-2000.

 

Fra 2001 chefredaktør for SE og HØR.

 

Politisk kommentator i Programmet Jersild og Spin på DR 2 2005-2007.

 

Kommentator under valgkampen på DR og TV 2, indtil TV 2 suspenderede ham, og han selv trak sig fra DR.

 

Brugt som kommentator i avisartikler i blandt andet Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad, Information og Nyhedsavisen.

 

Hans Engell

Leder af Det Konservative Folkeparti 1993-1997.

 

Forsvarsminister 1982-1987 og justitsminister 1989-1993.

 

2000-2007 chefredaktør på Ekstra Bladet. Meldte sig ud af Det Konservative Folkeparti, da han tiltrådte som chefredaktør.

 

Er nu politisk kommentator for Ekstra Bladet og meget anvendt kommentator i DR og TV 2.

 

Hans Engells datter Charlotte Engell stillede op for Ny Alliance.

 

Michael Kristiansen

Politisk kommentator i programmet Morgensen og Kristiansen på TV2 News.

 

Spindoktor for Fogh 2001-2005. Tidligere journalist. Har været leder af Berlingske Tidendes samfundspolitiske redaktion.

 

 Niels Krause-Kjær

Vært på P1-programmet Krause på tværs. Afløste Henrik Qvortrup som ekspert i tv-programmet Jersild og Spin under valgkampen. Jævnligt citeret som kommentator af valgkampen.

 

Pressechef for Det Konservative Folkepartis folketingsgruppe 1997-98.

 

Medvirkede ved dette valg ved at lave valgmateriale for sin gode ven, den konservative folketingskandidat René Offersen.

 

Ralf Pittelkow

Politisk kommentator på Morgenavisen

Jyllands-Posten og hyppigt anvendt debattør i både radio og tv.

 

Under valgkampen optrådte han først som TV 2s politiske kommentator, men blev søndag den 11. november valgt fra.

 

Tidligere personlig rådgiver for Poul Nyrup.

 

Gift med socialminister Karen Jespersen siden 1986.

 

Peter Mogensen

Redaktionschef og politisk kommentator på Politiken, hvor han løbende debatterer valgkampen.

 

Politisk kommentator i programmet Mogensen og Kristiansen på TV2 News. Bruges jævnligt

som politisk ekspert idiverse medier.

 

Sekretariatschef og politisk rådgiver i Statsministeriet under Poul Nyrup Rasmussen 1997-2000.

 

Michael Jeppesen

Bagsideredaktør for Ekstra Bladet, hvor han også skriver satiriske artikler om politikere.

 

Hans byggefirma De Hellige Håndværkere har en kontrakt med Ny Alliances formand Naser Khader

for næsten 100.000 kroner.

 

Midt under valgkampen holdt han op med at skrive sin bagside, da det kom frem, at han lavede forretninger med Khader.

 

1 Kommentar

Stig Jeppesen
13. JANUAR 2011
Re: Er de inhabile?

Er hele natione blevet til én stor børnehave ???

Er de inhabile - spørges der??

Lad mig stille et spørgsmål der burde være meget mere relevant i netop et forum af journalister;

Er de Uegnede.

Ja - de er i høj grad uegnede, for de reducerer,  i følge sagens natur, noget så dybt alvorligt afgørende som en befolknings informations-niveau og evner til egentænkning til nul og nix.

De er den "journalistiske" branches pendant til Fast-Food industriens fristelser med;  Hurtig - konform og billig mad.

Slå hjerne fra og æd løs - så fylder vi på til du simpelthen ikke orker mere junk - til næste gang.