Ekspert: Dronningen sponsorerer Mette Frederiksens budskaber med sin troværdighed

Det var et smart og bemærkelsesværdigt greb at lade dronningen holde en historisk corona-tale til Danmark tirsdag aften, siger eksperter. Formålet var at få regeringens og myndighedernes budskaber ud til hele befolkningen på tværs af samfundsskel

”Det er et ultimativt værktøj – det er den helt store lægtehammer, man tager op af værktøjskassen.”

Sådan siger Bente Dalsbæk om Dronning Margrethes tale til befolkningen tirsdag aften på grund af coronakrisen. Talen var en historisk begivenhed, fordi den bortset fra nytårstalerne var den første tale fra en dansk regent til befolkningen, siden 2. verdenskrig sluttede.

Bente Dalsbæk er kommunikationsrådgiver og mangeårig taleskriver. Hun er ikke i tvivl om, at dronningen holdt talen, fordi hun med sin status kan ramme hele befolkningen på tværs af samfundsskel og politiske tilhørsforhold.

”Statsministeren har sin politiske platform, dronningen har en helt særlig, som handler om, at hun mest af alt kan tale upolitisk om fællesskab og empati og om, hvad der binder os sammen,” siger Bente Dalsbæk.

Mathias Grüttner, retoriker og direktør for kommunikationsbureauet Rhetorica, er enig.

”Hun skal skabe bånd på tværs af forskellige samfundsgrupper og slå bånd hen over nogle interesser, som principielt kan være modsatrettede. Det er en kunstart og stærk ledelse, når man lykkes med at overbevise folk om at lægge forskelligheder til side for at samles om en fælles sag,” siger han.

Forstærker regeringens budskaber

Både Mathias Grüttner og Bente Dalsbæk hæfter sig ved, at dronningen gentog en række af de budskaber, vi allerede har hørt fra myndighederne og regeringen.

”Kommunikationsstrategisk er det smart at bringe dronningen i spil. I virkeligheden siger hun ikke noget nyt, men hun fremkalder ’emfase’, fordi hun forstærker kommunikationen ved at gentage en række budskaber,” siger Mathias Grüttner.

’Emfase’ er netop det at understrege et eller flere budskaber.

Han henviser til, at dronningen gentog Mette Frederiksens budskab om at ’vi skal vise sammenhold ved at skabe afstand’ og myndighedernes budskaber om ’Vask hænder. Hold afstand. Undgå fysisk kontakt’.

”Hun sponsorerer Mette Frederiksens budskaber med sin egen troværdighed: ’Som dronning er jeg enig og synes det samme’, og dermed får hun brugt sin egen afsender-persona til at sende budskabet ud på tværs af målgrupper. Også til dem, der måske ikke normalt lytter så meget til en socialdemokratisk statsminister,” siger Mathias Grüttner.

”Selv hvis man er republikaner af observans, vil de fleste nok lytte til dronningen, når hun indleder sin tale med, at Danmark nu står i en alvorlig situation. Det er et kraftigt signal, og så lytter man.”

Klasket i måsen

Bente Dalsbæk hæfter sig særligt ved et bestemt citat fra talen:

”Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Det er tankeløst, og det er først og fremmest hensynsløst.”

”Hvis ikke man kunne mærke klasket i måsen der, så ved jeg ikke. Den var så skåret ud i pap, som den overhovedet kunne være,” siger hun.

Mathias Grüttner vurderer, at talen balancerer mellem at skabe empati frem for frygt. Men han havde gerne set, at dronningen blev endnu mere konkret i sit sprog undervejs, så hun for eksempel havde sagt: ’Du skal vaske hænder’ i stedet for ’man skal vaske hænder’.

Bente Dalsbæk vurderer, at dronningen lykkedes fint med at samle nationen. Men ramte hun også de unge?

”Jeg kunne godt tænke mig at høre et ungt menneske, som var blevet tvunget ind foran fjernsynet, om talen virker på dem,” siger hun.

1 Kommentar

Jørgen Ruby
18. MARTS 2020
Det er egentlig ikke Mette Frederiksens budskab.
Hun er blot budbringer.

I denne situation hvor et enigt folketing, i tæt samarbejde med alle myndigheder sender et budskab, må den rigtige overskrift være, at dronningen støtter statens budskab.

Læs også

<span class=Brian Weichardt om uelegant optræden: ”Jeg kom til at lyde sur og aggressiv”">

Brian Weichardt om uelegant optræden: ”Jeg kom til at lyde sur og aggressiv”

17. MARTS 2020
Nu skal DJ også have ny kommunikationschef

Corona: Ansatte i film- og tv-branchen kan sendes hjem uden løn

17. MARTS 2020
Linda Garlov

”Vi har brug for en corona-hjælpepakke til de arbejdsløse”

12. MARTS 2020