Efter hård kritik: Joy Mogensen har fundet 180 millioner kroner til medierne

Regeringen og kulturminister Joy Mogensen har fundet 180 millioner kroner til de nødlidende medier, skriver Berlingske. Pengene er fundet efter skarp kritik fra Folketingets medieordførere

Medieordførerne og kulturminister Joy Mogensen (S) går i dag til forhandlingsbordet for at få en hjælpepakke på plads til de danske medier, der er hårdt ramt af coronakrisen.

Og ifølge Berlingske er der blevet åbnet op for pengeposen fra regeringens side. Avisen skriver i dag, at Joy Mogensen har fået 180 millioner kroner til at indgå en bred aftale om støtte til hele medieområdet – og ikke kun de 35,5 millioner kroner, kulturministeren oprindeligt kunne fordele til lokale medier og distriktsmedier.

Flere medier rundt i landet er lige nu presset af coronakrisen. Helsingør Dagblad lukker ved udgangen af april, hvis ikke der findes en ny ejer til avisen. Nichemediet Altinget har nedlagt 22 stillinger. Og også Berlingske Media har afholdt en fyringsrunde på grund af coronakrisen.

Og hos Jysk Fynske Medier er de ansatte gået 10 procent ned i løn. Her forventer ledelsen at tabe 100 millioner kroner på grund af krisen.

Skarp kritik fra ordførere

Kulturminister Joy Mogensen er fra flere sider i Folketinget blevet udsat for skarp kritik for den støttepakke til lokale medier og distriktsmedier, der oprindeligt var på bordet i forhandlingerne.

Flere ønskede forhandlingerne rykket væk fra kulturministerens bord.

”Jeg var meget forbløffet over, at udspillet var så uambitiøst, samtidig med at man ikke havde rum til at forhandle. Det var grundlæggende et take it or leave it-udspil, hun lagde frem. Det, synes jeg, krisen er for alvorlig til,” har medieordfører Søren Søndergaard (EL) sagt til Journalisten.

Fra Venstres medieordfører, Britt Bager, var kritikken også skarp.

”Det hænger jo simpelthen ikke sammen. Hvis ikke partierne på nuværende tidspunkt kan finde ud af at stå sammen om at holde hånden under det, vi plejer at kalde demokratiets vogtere, så kommer det bag på mig.”

Fra Danske Medier var der stillet forslag om en hjælpepakke på cirka 200 millioner kroner samlet til medieområdet. En udmelding, ordførerne over for Journalisten i høj grad bakkede op om, og som regeringen nu går i møde.

Ud over den kommende hjælpepakke har medierne fået mulighed for at få udbetalt årets mediestøtte samlet fremfor over flere gange i 2020.

11 Kommentarer

Henrik Lind Jørgensen
2. APRIL 2020
Niels Riis Ebbesen: Hvilke medier er det? Jeg er oprigtigt nysgerrig, for naturligvis skal vi lære. PS: De fleste journalister er altså ikke fyrsteligt lønnet. Jeg har været journalist i 25 år og er desuden mellemleder, men jeg har aldrig betalt topskat. Også her render du med en halv vind. Men man må give dig, du følger strømmen: At fakta er svært overdrevet.
Niels Riis Ebbesen
1. APRIL 2020
@Ulrik Baltzer, støttteordninger har aldrig været en garanti for kvalitet og mangfoldighed, det er tvært i mod en sovepude, som sætter udviklingen i stå.


Men i medens du og dine kollegaer sidder og snorksover på avisernes redaktioner, så er der en masse nye medier, som har etableret sig på Internettet, og de har frem for alt rigtig godt fat i de kommende generatoner.

Og din konstatering af en bred politisk og folkelig opbakning til mediestøtten, er jo kun baseret på, at der ikke er nogen politikere som tør tage et opgør med journalisterne, de har nemlig set det karaktermord der blev begået på kulturminister Uffe Elbæk, dengang da han proklamerede, at beslutningerne omkring fremtidens mediestøtte var sat på pause i nogle måneder.
Ulrik Baltzer
1. APRIL 2020
Niels, du sårer mine følelser, når du kalder mig middelmådig. Kritikken rammer hårdt, når den kommer fra en mand med dit CV. Og nej, kompetencer fordeles ikke ligeligt fra oven, men du behøver da ikke tvære sådan i det.

Hvorom alting er, så fornemmer jeg, at det er en tabt sag at forsøge at overbevise dig om, at mangfoldige medier, der producerer kvalitetsjournalistik og ikke nødvendigvis tjener styrtende med penge, er vigtige for demokratiets sammenhængskraft og samfundsdebatten.

Heldigvis for samfundet kan vi konstatere, at du nærmest står alene med dine holdninger, al den stund mediestøtten fortsat nyder bred politisk og folkelig opbakning. Men fortsæt du endelig kampen, det er vigtigt for de små grå at have noget at gå op i.
Niels Riis Ebbesen
1. APRIL 2020
@Jesper Bech Pedersen, det er godt nok noget af af et postulat, hvis du mener at en flok middelmådige og lud dovne journalister, på supplerende bistandshjælp, skulle være en garanti for, at danskerne får lige præcist det samfund som de ønsker.
Niels Riis Ebbesen
1. APRIL 2020
@Ulrik Baltzer, du er blot endnu en debattør, som stiller op i rækken af middelmådige journalister, som forsøger at forsvare et system, hvor skatteyderne tvangsudskrives til, at holde rø… oppe på nogle medier, som de ikke ønsker at købe og betale for.


Det danske mediebillede kan sagtens overleve uden Helsingør Dagblad, tiden er jo løbet fra de små lokale aviser, som vi kan henvise til en afdeling i de lokalhistoriske museer.

Internettet er et bevis på, at vi ikke kommer til at mangle “medier”, alle som mener noget eller har et budskab, kan starte en blog, Twitter profil eller en YouTube kanal, der er allerede masser af dem, og nogle af dem har flere følgere end de største dagblade. Og der er mange af disse nye “medier”, hvor ejerne har indtægter, som en journalist kun kan drømme om.

Så hvis du mener, at du skal facilitere samfundet med nogle vigtige og betydningsfulde debatter, så skal du bare smøge ærmerne op og se at komme i gang, det kræver kun en computer eller en smatphone, og så din arbejdsindsats. Og ja, der er ikke nogen støtteordninger, så du skal sælge produktet før end du kan få din hyre.

Flere

Læs også

Nu er jysk-fynsk lønnedgang en realitet – kun 10 procent har sagt nej

Nu er jysk-fynsk lønnedgang en realitet – kun 10 procent har sagt nej

20. MARTS 2020
Helsingør Dagblad lukker efter 152 år, hvis ikke der er ny ejer om en måned

Helsingør Dagblad er tæt på at gå i graven efter 152 år

01. APRIL 2020
Altinget

Altinget nedlægger 22 stillinger på grund af corona

30. MARTS 2020