I sidste uge kunne DR’s databaseredaktion på dr.dk fortælle den opsigtsvækkende historie om, at statsansatte fra Naturstyrelsen går på såkaldte reguleringsjagter hos styrelsens enheder i andre dele af landet.
Der var masser af godt forargelsesstof i historien. Ikke mindst, at de statsansatte angiveligt fik fuld løn og kørepenge for at more sig i skoven.
I DR’s første version af seriens hovedartikel kunne man således læse, at jagterne ”udløser kørepenge for titusindvis af kilometer”. Forklaringen følger i brødteksten, hvor der står: ”Der udbetales som udgangspunkt både løn og kørepenge til ansatte”.
Men det er ikke rigtigt, fortæller Kenneth Bo Jørgensen, presse- og kommunikationschef i Naturstyrelsen til Journalisten:
»Problemet er, at det slet ikke passer. Kun de medarbejderne, som er på arbejde på en jagt – for eksempel enhedens skytter og vildtkonsulenter – får løn. Langt hovedparten gør ikke. Det skynder vi os at skrive til DR-journalisten,« siger han.
Ændringer ikke deklareret
Men Kenneth Bo Jørgensen forklarer, at DR først efter adskillige henvendelser retter i seriens hovedartikel. Læser man den seneste version fra DR, får man da også helt andre oplysninger.
Blandt andet er underrubrikken her ændret fra: ”Det foregår altid på hverdage og udløser kørepenge for titusindvis af kilometer” til: ”Det foregår altid på hverdage, og medarbejdere får lov til at tage med, selv om de ikke har med jagt at gøre”. Også oplysningen om, at der som udgangspunkt udbetales løn og kørepenge til ansatte, forsvinder fra artiklen.
Alligevel bliver det ingen steder forklaret for læserne, hvad og hvorfor der er ændret i artiklens indhold. På trods af, at det fremgår af DR’s egne etiske retningslinjer, at rettelser på dr.dk skal forklares for læserne i toppen eller i bunden af en rettet artikel. Problematisk, mener Kenneth Bo Jørgensen fra Naturstyrelsen:
»Vi går ikke op i, at de har lavet en fejl – alle kan jo begå fejl. Problemet er, at det har været enormt svært at få dem til at rette den. Man skal næsten sætning for sætning fortælle dem, hvad der skal rettes, og artiklen ender med at blive opdateret 117 gange, uden at læserne får noget at vide om det. De retter lidt på må og få, og indtil i går var der stadig forkerte oplysninger i en af deres grafikker,« siger han.
DR: Vi lægger os fladt ned
Marie Buss, journalistisk chef i DR Nyheder, erkender, at forløbet omkring rettelserne i databaseredaktionens artikler ikke er sket efter bogen:
»I forhold til hele processen om at rette må vi bare lægge os fladt ned og sige, at det er blevet gjort helt forkert. Vores retningslinjer er, at man skal skrive, hvad man har rettet, hvornår man har rettet det, og endda også helst hvorfor man har rettet det. Det er politikken i huset, og det er en fejl, at den ikke er blevet fulgt,« siger hun.
Hvordan kan det ske?
»Dem, der har siddet med det, har ikke været klar over, hvordan processen er, når man laver rettelser online. Det var ikke gjort tydeligt nok, og det burde jeg have opdaget noget før,« siger Marie Buss.
Rettelser deklareret efter en uge
Efter at Journalisten har kontaktet DR om sagen, har de onsdag – seks dage efter publiceringen – tilføjet denne passage under artiklen:
Denne artikel er blevet opdateret flere gange, fordi Naturstyrelsen pludselig kom med nye oplysninger. Den første opdatering 27/08/2015 skete dog på DR`s eget initiativ. Følgende opdateringer er foretaget:
27/08/2015 – 09:48: Tilføjelse i afsnit 4: Det har ikke været muligt at få oplyst, hvem af de rejsende jægere, der er ansat i rokeringsordninger.
27/08/2015 – 11:23: Tilføjelse i afsnit 4 Få timer efter at denne artikel blev offentliggjort, har Naturstyrelsen oplyst, at hovedparten af deltagerne selv har betalt løn og transport. Det er dog fortsat ikke muligt at få oplyst, hvem der selv har betalt og hvem, der har fået løn.
28/08/2015 – 12:08: Ændring i underrubrik: ”Det foregår altid på hverdage og udløser kørepenge for titusindvis af kilometer” ændret til ”Det foregår altid på hverdage, og medarbejdere får lov til at tage med, selvom de ikke har med jagt at gøre.”
28/08/2015 – 12:10: Ændring i grafikken: "Jagterne blev afviklet i arbejdstiden og der blev som udgangspunkt udbetalt løn og kørepenge" ændret til "Jagterne blev afviklet i arbejdstiden, og medarbejdere, der ikke normalt arbejder med jagt, fik lov til at tage med."
DR afviser uvilje til at rette
Med henvisning til beskrivelsen af processen afviser Marie Buss kritikken fra Naturstyrelsens Kenneth Bo Jørgensen om, at DR har været uvillig til at rette ind efter de nye oplysninger.
»Når jeg ser på de tidspunkter, hvor der er blevet rettet, kan jeg ikke følge ham. Der er jo rettet straks, vi er blevet kontaktet af dem. Der, hvor man kan kritisere os – og hvor vi lægger os fladt ned, er i forhold til processen med at annoncere, at man har lavet rettelser i artiklen,« siger Marie Buss.
Men selv efter at beskrivelsen af ændringerne er tilføjet i bunden af artiklen, er Kenneth Bo Jørgensen fra Naturstyrelsen ikke tilfreds:
»Jeg går jo naturligt nok meget op i denne her sag, og jeg har ikke engang opdaget de der tilføjelser, før du fortæller mig om dem nu. Det viser meget godt, hvor stor effekten er. Ingen opdager det. Og resultatet er jo, at de lader læserne i stikken,« siger han.
Det afviser Marie Buss:
»Jeg kan bare gentage, at vi har lavet fejl i forhold til processen omkring rettelserne, men at vi nu følger husets politik på området. Vi har jo lagt ud, præcist hvad der er blevet ændret, og hvad der er blevet tilføjet.«
Jægerforbund: Kilder udtalte sig på forkert præmis
Kenneth Bo Jørgensen kritiserer desuden, at det kun er hovedartiklen i DR’s serie om Naturstyrelsens reguleringsjagter, der er blevet rettet.
I en sideartikel med rubrikken ”Jagtforeninger raser over Naturstyrelsens rejseri” bliver en formand for en lokal jagtforening under Danmarks Jægerforbund blandt andet citeret for at sige, at ”Naturstyrelsens folk får løn og kørepenge for at rejse land og rige rundt og skyde hjorte”.
»Alt, der antydede, at folk gik på jagt med løn og kørepenge, har de fjernet fra de redaktionelle passager. Men det står jo stadig i kildernes citater. Og det gør det kun, fordi det er det, kilderne har fået at vide af DR,« siger han.
Torsten Lind Søndergaard, pressechef i Danmarks Jægerforbund, peger på det samme:
»Jeg har stærkt har på fornemmelsen, at vores lokale jagtforeningsformænd er blevet bedt om at udtale sig på faktuelt forkert grundlag. DR har fået jægerne til at fare i flint – men det har de jo, fordi de har givet dem forkerte oplysninger. Hele præmissen for, hvorfor det her skulle være en forargelseshistorie, er jo, at det foregår for skatteydernes penge,« siger han.
DR: Historien er stadig reel nok
Marie Buss fortæller, at hun har bedt databaseredaktionen om også at kigge på, om der skal tilføjes oplysninger i sideartiklerne til serien om reguleringsjagter.
Til gengæld afviser hun, at hele præmissen for historien ikke længere er til stede:
»Jægerne farer jo også i flint over, at så mange rejser til en helt anden del af landet for at gå på jagt. Så det er jo ikke, fordi kritikken fra jægerne slet ikke er der, selv om ikke alle medarbejdere får løn. Historien er stadig reel nok, men man har helt klart ikke været tilstrækkeligt præcis i nogle af formuleringerne,« siger Marie Buss.
Onsdag leverede Naturstyrelsen en liste til DR, hvor det fremgår, hvor mange medarbejdere fra Naturstyrelsen, der har fået løn og kørepenge for at gå på reguleringsjagter. Her fremgår det blandt andet, at medarbejderne har modtaget kørepenge i to ud af 127 tilfælde. I 21 af tilfældene har medarbejderne fået løn, og i 12 tilfælde er deres firmabil blevet brugt.
Parterne er uenige om, hvorvidt DR har spurgt efter listen siden maj, eller om de spurgte første gang, ugen inden artiklerne blev publiceret. DR oplyser, at de er på vej med opfølgende historier på baggrund af de nye oplysninger.
Opdateret 3/9 kl. 14.59: Oplysninger om, at 21 medarbejdere fra Naturstyrelsen har fået løn, og at deres firmabil er blevet brugt i 12 tilfælde, er tilføjet sidst i artiklen.
Præciseret 4/9 kl. 10.22: Oplysning om, at Naturstyrelsen onsdag leverede en liste over, hvor mange medarbejdere fra Naturstyrelsen, der har fået løn og kørepenge for at gå på reguleringsjagter, er præciseret. Listen indeholdt oplsyninger om, hvor mange medarbejdere det drejer sig om – ikke hvilke.
7