DR-ansatte bør ikke vise, hvor de arbejder under Copenhagen Pride

Medarbejdere fra DR, der deltager i Copenhagen Pride, bør ikke skilte med, hvor de arbejder, siger etikchef Inger Bach: "Sagen er et godt eksempel på, hvor hårfin balancen er mellem at værne om DRs uafhængighed og samtidig være en åben virksomhed." Men beslutningen vækker kritik hos nyhedschef på ugeblad (Opdateret)

Når der er Copenhagen Pride, plejer politifolk, sygeplejersker og brandfolk at deltage i fuld uniform. Medarbejdere fra for eksempel IBM, Nykredit og Microsoft deltager også med bannere, hvor man kan se deres arbejdsplads. Men ifølge en anbefaling fra DR's etikchef, Inger Bach, bør medarbejdere fra DR ikke deltage i Copenhagen Pride på en måde, så de kan identificeres som DR-ansatte.

”Af hensyn til uafhængigheden er det min anbefaling, at DR-ansatte, der deltager i Priden, er med som privatpersoner – ikke som repræsentanter for DR,” skriver hun i en mail til Journalisten.

Kritik: Klassisk DR

Anbefalingen fra Inger Bach møder kritik fra Nikolaj Vraa, nyhedschef på ugebladet TÆT PÅ og sommervært på Radio24syvs ugentlige sladderprogram 'Det, vi taler om'.

”Jeg synes, det er klassisk DR. Samme uge som det kommer frem, at DR åbenbart bruger to millioner kroner om året på en mangfoldighedskonsulent, lyder beskeden til medarbejderne, at de ikke må vise, at de kommer fra DR under Copenhagen Pride,” siger Nikolaj Vraa, der vil tage sagen op i Radio24syv i morgen.

Prinsesse Marie går med

Nikolaj Vraa kan ikke se, at det skulle komme på tværs af DR's uafhængighed at deltage åbent i Copenhagen Pride.

”Prinsesse Marie går med i Priden – sammen med 50.000 andre, der bare gerne vil støtte op om ligestilling og mangfoldighed,” siger han.

Men skal en licensfinansieret medieinstitution ikke være ekstra påpasselig?

”Jeg kan ikke se, hvor det farlige ligger. Jeg tror, at de fleste medarbejdere i DR opfatter DR som en inkluderende virksomhed. Jeg forstår det ikke. DR har tidligere været med i Copenhagen Pride med en X Factor-vogn,” siger han med henvisning til, at DR-programmet 'X Factor' havde en bus med i Copenhagen Pride i 2013.

Adrian Hughes støtter etikchef

DR-vært Adrian Hughes har deltaget i Copenhagen Pride adskillige gange. Han kan godt følge rationalet bag etikchef Inger Bachs udmelding. På den ene side er det et arrangement, der er blevet mainstream. Dansk Industri støtter for eksempel med et lysshow i regnbuefarver på deres facade på Rådhuspladsen i København.

”Men til sammenligning er DR en følsom institution, fordi folk er tvunget til at betale via licensen. Man kan fravælge Nykredit, hvis man ønsker det. Men man kan ikke fravælge os, hvis man synes, at vi hopper med på en dagsorden. Derfor støtter jeg Inger Bach i, at det er bedst at gå på listefødder,” siger Adrian Hughes.

X Factor var redaktionelt begrundet

​X Factor-bussens deltagelse i 2013 var arrangeret af folk hos produktionsselskabet Blu.

I et skriftligt svar forklarer Inger Bach, at 'X Factors' deltagelse var redaktionelt velbegrundet.

”Jeg vil ikke kalde det en fejl. Uden at kende til baggrunden for X Factor-deltagelsen i Copenhagen Pride i 2013 opfatter jeg det som en slags markedsføringsevent, der er begrundet i et redaktionelt valg – nemlig at sætte fokus på casting til X Factor-sæsonen det år," skriver hun.
Inger Bach tilføjer:

”Sagen er et godt eksempel på, hvor hårfin balancen er mellem at værne om DR's uafhængighed og samtidig være en åben virksomhed, der ønsker at nå bredt ud i forskellige typer af public outreach-arrangementer.”

JP/Politiken: Vis bare, hvor I kommer fra

I en mail til Journalisten skriver administrerende direktør i JP/Politikens Hus Stig Ørkov, at JP/Politiken er et hus, hvor man fæster stor lid til medarbejdernes dømmekraft og helst undgår bureaukratiske retningslinjer.

”Skulle det være så heldigt, at nogle af vore medarbejdere har lyst til at deltage i Copenhagen Pride og ikke skammer sig over, at de arbejder i JP/Politikens Hus, ville det glæde mig," skriver han.

Ingen regler hos TV 2
Hos TV 2 svarer kommunikationschef Anne-Mette Bro Jöhncke, at hun ikke kender til, at der findes retningslinjer hos TV 2 om, hvordan medarbejderne bør præsentere sig under et arrangement som Copenhagen Pride.
(Opdateret klokken 15:40 med kommentar fra TV 2s kommunikationschef)
 

10 Kommentarer

Birgit Hviid Lajer
4. AUGUST 2017
Det er på tide, at der er
Det er på tide, at der er nogen, der tør sige fra!
Jens Kristensen
4. AUGUST 2017
Rubrikken er misvisende – og
Rubrikken er misvisende – og vist en endda ændret siden i går. Inger Bach skriver blot, "at DR-ansatte, der deltager i Priden, er med som privatpersoner - ikke som repræsentanter for DR." Der er jo intet forbud mod at oplyse, hvem de arbejder for, hvis nogen skulle interessere sig dén side af den enkelte under Copenhagen Pride. Det er meget fint, at DR og andre uafhængige medievirksomheder holder sig fra engagement i arrangementer som Copenhagen Pride, hvis de vil undgå tvivl om deres uafhængighed. Ret elementært. Med udmeldingen og holdningen kan DR dække det sympatiske arrangement fuldstændig frit. Var DR med som aktør, ville man altid kunne så tvivl om DRs uafhængighed i forhold til omtale af Copenhagen Pride.
Jacob Krag Linde
4. AUGUST 2017
Her er endnu en sag, hvor DR
Her er endnu en sag, hvor DR ikke rigtig kan 'gøre det rigtige', uanset hvilken beslutning de træffer. Det politiske spotlight, som DR konstant sættes i – og ind i mellem sætter sig selv i – bliver skarpere og skarpere.
Henrik Salling
3. AUGUST 2017
Har svært ved at se
Har svært ved at se nødvendigheden af denne anbefaling. Det er sjældent at se DR-medarbejdere, som har deres DR-adgangskort hængende om halsen, ligesom det også er sjældent at se ex Nykredit-medarbejdere....
Må DRs medabejdere så heller ikke fortælle, at de arbejder hos DR, hvis de møder nogen spændende mennesker under priden?
Glæder mig at TV 2 ikke har brug for at give deres medarbejdere en sådan anbefaling!
Tim Gottenborg Bruun Ramsland
3. AUGUST 2017
@Jacob T Johansen "ifølge en
@Jacob T Johansen "ifølge en anbefaling fra DR's etikchef, Inger Bach, bør medarbejdere fra DR ikke deltage i Copenhagen Pride på en måde, så de kan identificeres som DR-ansatte"

Flere