DR får 3,5 milliarder kroner hvert år for at levere public service. Det betyder, at DR er forpligtet til at levere en høj standard af programmer og uafhængig journalistik.
DR vil også gerne have seere – og gerne mange af dem. Derfor går DR også efter at lave tv-programmer, som indeholder reality-elementer, der især tiltrækker de yngre seere. Det ses mest tydeligt i DR's største seersucces til dato, X Factor, hvor deltagerne bliver sat i en virkelighed skabt af tv. Et program, som dyrker idolkulturen og populærmusikken. X Factor er derfor et programformat, som alle andre steder i verden bliver sendt på en kommerciel tv-station.
Men samtidig med at DR selv gerne vil spille på den kommercielle bane, har DR en interesse i at bekræfte alle fordommene om de kommercielle konkurrenters programmer.
I december ville DR for eksempel lave et indslag i 21 Søndag om reality-deltagere, og hvorvidt de kan overskue konsekvenserne af deres deltagelse i et tv-program. På SBS blev vi kontaktet for at medvirke i indslaget. DR-journalisten gav indtryk af, at det ville være et afbalanceret indslag, og fremhævede således flere gange, at DR jo også selv laver reality og har reality-programmer med deltagere, som ikke kan overskue konsekvenserne af deres deltagelse.
Journalisten nævnte sågar flere gange X Factor, som har fostret mange vindere og deltagere, der siden har fortrudt deres deltagelse.
Vi leverede derfor klip fra et af vores reality-programmer i den tro, at der også ville blive fokuseret på DR's egne programmer, men indslaget i 21 Søndag endte i stedet som et endimensionelt indslag, hvor hele ideen var at hænge de kommercielle tv-kanaler ud.
X Factor blev ikke nævnt med et eneste ord. Journalisten forklarede efterfølgende mig, at DR godt ville have haft klip med fra X Factor, men produktionsselskabet havde modsat sig det.
DR kunne altså godt bede deres konkurrent levere klip til et indslag, men selv om X Factor er den dyreste egenproduktion på DR og koster over 50 millioner kroner eller knap to procent af den samlede licens, kunne DR ikke bruge klip fra X Factor til deres eget nyhedsindslag.
Det lyder ikke som den bedste undskyldning på hylden.
Den 22. marts ville DR's Aftenshowet lave et indslag om reality-deltagere. Årsagen var, at direktøren for Niels Brocks Handelsskole mener, at tv er fyldt med dumme unge, og at der ikke var nogen, der lavede tv om hendes studerende. Vi takkede nej til at være med, men sagde, at vi havde en deltager fra vores reality-program Big Brother, som havde gået på Niels Brock, og som gerne ville deltage i debatten. Personen var netop kommet ud af Big Brother fem dage tidligere. En oplagt case. Redaktionen i Aftenshowet takkede nej. I stedet valgte DR at køre et ensidigt indslag med direktøren fra Niels Brock og afsluttede indslaget med en kommentar om, at SBS havde takket nej til at deltage.
Som kommerciel spiller har vi ikke brug for DR's kærlighed. Men vi finder det paradoksalt, at DR tilsidesætter journalistiske og etiske regler for at levere journalistik, som bekræfter myter og fordomme om de kommercielle konkurrenter.
That's not reality.
Jesper Jürgensen, informationschef på SBS MEDIA, der blandt andet står bag Kanal 5
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er jo længe siden, at DR hoppede på realityvognen. I dag bliver genren jo brugt til alt fra løftede pegefingre til ungdommen i "Blod, sved og ris" til iværksætterprogrammet "Gal eller Genial" på DR2. Så ja, måske behøvede journalisterne ikke lede uden for DR-byen for at finde en reality-deltager...