X Factor er iscenesat guf for seere og presse

DR har sat seerrekord med X Factor, der i aften har finale. Selv om seerne godt ved, at dommernes konflikter ofte er iscenesat til ære for pressen, labber de det i sig.

DR har sat seerrekord med X Factor, der i aften har finale. Selv om seerne godt ved, at dommernes konflikter ofte er iscenesat til ære for pressen, labber de det i sig.
Vi ved godt, det ikke er virkelighed. Alligevel er X Factor hver uge blevet fulgt af omkring to millioner tv-seere, og alle store danske dagblade har brugt spalteplads på programmet.

»Det er et spil, der kører til ære for pressen. Men det er seerne og læserne sådan set med på. Det, der så alligevel bidrager med den ekstra spænding, er, at man alligevel ikke helt ved, hvornår det kammer over og bliver alvor. Derfor er Blachman fantastisk, for du kan ikke se, hvad der gemmer sig bag hans rævesmil,« siger Tove Arendt Rasmussen, lektor ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet.

En anden af forklaringerne bag succesen er, at programmet er en lang eventyrfortælling, skrevet lige efter berettermodellen, hvor dommerne er hovedpersonerne. Det mener Nicolai Würtz, formand for TVGruppen i Dansk Journalistforbund.

»De har noget på spil og skaber en eventyrfortælling om deres jagt på talent, mens nogle af deltagerne med deres forvandlingshistorie fra deltagere i audition-køen til sanger på scenen opnår samme status,« forklarer Nicolai Würtz, der blandt andet har tilrettelagt Scenen er din, Zulu Kvægræs og Bingoland på TV 2.

Thomas Blachman har fået en kultstatus, som gør ham til et nyhedsfænomen i sig selv, påpeger Stig Hjarvad, der er professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

»Det bidrager til den hype, der skabes om programmet. Hvad foregik der i virkeligheden bag scenen, og hvad sagde Blachman bag scenen og så videre,« siger han.

Første sæsons finaleprogrammer blev i 2008 set af over to millioner tv-seere. Det var dengang ny rekord for en underholdningsserie. Med 1.8 millioner seere blev X Factors andet program i 2012 den mest sete audition-udsendelse nogensinde. X Factor er blevet en segmentknuser, forklarer Tove Arendt Rasmussen. Man har taget reality-elementer, konstrueret et udskillelsesforløb og mixet det med det public service-element, som har været traditionen med de store sceneshows fredag aften, siger hun.

DR's underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, mener, at programmet formår at nedbryde nogle af de skel, der ellers findes mellem folk i Danmark. Når han tænker tilbage på første sæson, er der særligt ét tidspunkt, hvor det gik op for ham, at DR havde fat i noget, der adskilte X Factor fra andre talentshows på tv.

»Basim. Jeg får kuldegysninger, når jeg tænker på Bassims mor, der står blandt publikum med et rødt og hvidt tørklæde på. Der var ingen, der tænkte på, at han var andengenerationsindvandrer. Han var X Factor-deltager.«

Basim, født Anis Basim Moujahid, røg ud i kvartfinalen det år, men har alligevel udgivet to albums. Det er det samme antal som vinderen samme år, Martin Hoberg Hedegaard, og sidste års vinder Sarah Skaalum Jørgensen har lavet tilsammen.

Bygger X Factor i virkeligheden på en løgn om, at vinderne bliver store stjerner?

»I første sæson var nogle dommere måske lidt hurtigt ude og snakke om stjernepotentiale. Men vi brugte meget tid på at forklare Martin, at det er benhårdt arbejde på den anden side af X Factor. Han har valgt at trække sig ud og gøre sin uddannelse færdig, så han vender sandsynligvis tilbage igen,« siger Jan Lagermand Lundme.

»I det hele taget gør vi meget ud af at fortælle deltagerne, at det er X Factor-stjerner, de bliver. Vinderen får derudover muligheden for at udgive en plade. Det er det, vi lover. Hvis der var nogen, der havde forestillet sig, at Sarah ikke skulle arbejde mere, fordi hun har vundet X Factor, er de helt forkert på den,« siger han med henvisning til, at Sarah i dag arbejder i butikken Build-A-Bear i København.

Jan Lagermand Lundme er dybt taknemmelig for, at pressen bliver ved med at have interessen og finde de ekstra historier om dommerne og deltagerne, som ikke bliver fortalt i programmet.

»Vi lever af hinanden, og det er vigtigt for programmet, at der kommer debat.«

DR har ikke besluttet, om der kommer en ny sæson af X Factor. Thomas Blachman har dog besluttet, at han ikke længere vil være dommer i programmet længere.

Journalisten bringer i næste nummer en større artikel om X Factor. 

1 Kommentar