Coronakrisen kan koste studerende et halvt års længere uddannelse

Mange af de nuværende journalistpraktikanter risikerer på grund af coronakrisen at skulle have forlænget deres praktiktid for at få den godkendt. DMJX er i gang med at kortlægge problemets omfang

Coronakrisen har bremset læringsperioden for mange af de journaliststuderende, som lige nu er i praktik på forskellige mediearbejdspladser. Det kan i sidste ende komme til at betyde, at deres nuværende praktiksemester ikke kan godkendes, så deres praktiktid skal forlænges, og de bliver færdige med uddannelsen et halvt år senere end planlagt.

Det fortæller Martin Vestergaard, som er praktikvejleder på DMJX og praktikkoordinator for alle tre journalistuddannelser.

”Hvis nogen reelt ikke har fået den læring, som de skal have, så er det vores job at sige, at så er det ikke godt nok,” siger han.

I øjeblikket har DMJX omtrent 300 studerende i praktik. De tre journalistuddannelser har tilsammen omkring 500 studerende i praktik.

Ingen regler som gælder

DMJX har tirsdag sendt et spørgeskema ud til samtlige nuværende journalistpraktikanter fra uddannelsesstedet. Formålet er at kortlægge, hvor mange af praktikanterne som reelt kan arbejde under de nuværende corona-foranstaltninger – og hvor mange som i realiteten er afskåret fra den læring, praktiktiden skal give dem.

”Det er en helt ny situation, vi står i,” siger Martin Vestergaard og henviser til, at der ikke findes regler, som tager højde for coronakrisen.

Derfor er DMJX som flere andre professionsuddannelser i disse dage i dialog med Uddannelsesministeriet om, hvor fleksible uddannelsesstederne kan være under de helt særlige omstændigheder forårsaget af coronakrisen.

En måneds undtagelse er ok

Han fortæller også, at DMJX er ved at udrede, hvem der i sidste ende skal afgøre, om de enkelte praktikanters praktikophold kan godkendes eller ej – praktikstederne eller DMJX. Han forventer det sidste.

”Men vi må lige se, hvor bolden er nu,” siger han.

Ifølge Martin Vestergaard gælder udsigten til, at praktikophold skal forlænges, kun hvis den nuværende ’corona-undtagelsestilstand’ bliver forlænget yderligere. Hvis Danmark arbejder normalt igen fra 14. april, bliver det ikke et problem at godkende praktikopholdene.

”Som tommelfingerregel siger vi, at hvis fem ud af seks måneder har været normale, så kan det godkendes.”

”Men hvis undtagelsestilstanden bliver længere end en måned, og der for eksempel er et medie, som reelt kommer ud af flow, så kan det godt være, praktiktiden skal forlænges,” siger Martin Vestergaard.

Det kan for eksempel gælde for journalistpraktikanter på produktionsselskaber, som må udskyde produktioner på grund af coronakrisen.

Studerende, som skal have forlænget deres praktikophold, vil som udgangspunkt få praktiktiden forlænget med et helt semester ifølge Martin Vestergaard.

Den næste matchdag for praktikanter og praktiksteder er 6. maj. Eftersom den skal forløbe digitalt, forventer praktikkoordinatoren, at datoen ligger fast, uanset situationen med corona på det tidspunkt.

”Men hvis der er mange praktikanter, som skal forlænges, kan det måske spille ind på, hvor mange praktikantstillinger der bliver slået op,” siger han.

3 Kommentarer

Andreas Søndergaard
26. MARTS 2020
Det er super at høre, Martin. Jeg kunne blot fornemme, at artiklen gav anledning til lidt bekymring nogle steder. Tak for dit svar!
Martin Vestergaard
25. MARTS 2020
Jeg er helt enig med dig, Andreas. Heldigvis er der rigtig mange praktikanter, som får god læring i denne situation og som kan lave noget meningsfuldt. Der er slet ikke udsigt til, at vi laver en kollektiv løsning, som du skriver. Tværtimod både håber og regner vi med, at så mange praktikanter som muligt får gennemført deres praktikforløb - også med den slinger, der vil komme qua corona-situationen.

Og vi har rigtig meget dialog med både praktikanter og praktiksteder i øjeblikket. Tak for din respons.
Vh. Martin Vestergaard, praktikkoordinator
Andreas Søndergaard
25. MARTS 2020
Jeg håber ikke, at DMJX laver en kollektiv løsning. Vores to praktikanter knokler i hvert fald i stor stil på dagbladet - den ene, som før skrev om sport, får lov at prøve kræfter med nogle nye områder i den forbindelse. Det er ikke ødelæggende for hans uddannelse, måske næsten tværtimod. Til gengæld er jeg med på, at feedbakmøder og læringsdage nok har lidt trange kår, når folk arbejder hjemmefra - men den daglige læring lider ikke. Slet ikke.
Hermed en opfordring til Martin Vestergaard om at kontakte praktikstederne med eventuelle bekymringer.

Mvh Andreas, praktikantvejleder, Viborg Stifts Folkeblad

Læs også

Berlingske Media

Berlingske Media fyrer på grund af coronakrisen

24. MARTS 2020

TV 2’s fastansatte holder hånden under freelancerne i april

23. MARTS 2020
Hjemmekontor 1

Vi bad jer vise jeres coronakontorer – her er nogle af dem

24. MARTS 2020