Anmeldelse: Håndbold-EM’s logo og grafik er ligegyldigt, usjovt og kedeligt volapyk

”Det er jo det rene volapyk.” Anmelder og grafisk designer Tobias Røder kan ikke finde hoved og hale i, hvor lidt mening håndbold-EM's visuelle identitet og logo giver. Derfor har han fundet sine favoritlogoer for at lindre smerten

Jeg var 23 år, da der var VM i fodbold i USA i 1994. Jeg kan stadig huske logoet.

Anmeldelse: Håndbold-EM's logo og grafik er ligegyldigt, usjovt og kedelig volapyk 1
En enkel fortælling: Det amerikanske flag. En fodbold. Franklin Gothic. Sidstnævnte er navnet på den mest brugte Skrifttype i USA’s reklamehistorie. Skrifttypen er oprindeligt tegnet af den amerikanske designer Morris Fuller Benton. Logoet er designet af Pentagram

Og jeg vil aldrig glemme Otl Aichers legendariske designprogram for OL i München i 1972.

Anmeldelse: Håndbold-EM's logo og grafik er ligegyldigt, usjovt og kedelig volapyk 2 Designprogrammet for OL i München i 1972 er gået over i historien som et modernistisk mesterværk. Symbolet er oprindeligt tænkt som et symbol på et skinnende og lysende München. En af mine venner ser det som et billede på tidstagning. Hvad ser du?
Hvis du gerne vil have det fulde billede af Otl Aichers design til München 1972, kan jeg på det varmeste anbefale Mark Holts spritnye bog: http://www.markholtdesign.com/ Otl Aichers

Og hvis jeg lukker øjnene, kan jeg tydeligt genkalde mig Swedish Masters International Badminton Championships elegante fjerbold.

Anmeldelse: Håndbold-EM's logo og grafik er ligegyldigt, usjovt og kedelig volapyk 3 Gradienter, skygger, 3D og et væld af farver og fonte. Hvis du pakker logoet ind i for mange effekter, kan vi ikke se det. Drop effekterne, og pak ud i stedet for. Pak ud, indtil du kommer ind til sandheden. Stockholm Design Lab

Og så glæder jeg mig til at se, hvad OL i Tokyo har at byde på. Logoet tegner i hvert fald lovende.

Anmeldelse: Håndbold-EM's logo og grafik er ligegyldigt, usjovt og kedelig volapyk 4 Designeren Asao Tokolo kalder sit værk for: Harmoniseret ternet emblem. Det lyder og ser ud som et kunstværk. Enkelt og komplekst på en gang. Strengt og frit. Med stærke referencer til arkitekturen. Og naturen. Jeg kan lide det. Men hvad er det? OL Tokyo

Det første, der slår mig, når jeg kigger på logoet for EM i håndbold 2020, er, at jeg har set det før. Men hvad er det egentlig, jeg kigger på? En hvid cirkel leder mine tanker hen på en bold. Cirklen har en svag grå gradient, der gør den tredimensionel at se på. I cirklen er der tre stjerner, der snor sig ind og ud af hinanden. Eller er det tre flag, der er formet som stjerner? Øverst i cirklen mellem de snoede stjerneflag står der ganske småt EHF. Med en lille, skrå streg under.

Anmeldelse: Håndbold-EM's logo og grafik er det rene volapyk Logoet for EM i herrehåndbold, der startede torsdag den 9. januar. EHF

Hvis jeg ikke kan fortælle, hvordan et logo ser ud, uden at det bliver komisk, er der som regel noget galt. Og hvis navnet alene ikke fortæller, hvad det drejer sig om, har vi som regel et problem. MEN’S EHF EURO 2020. Det er jo det rene volapyk.

EM i håndbold 2020-logoet ligner noget, der er gået i stykker og limet sammen igen med tarvelige effekter. Placeringen af det lille EHF – hvad det så end betyder – virker som et åbenlyst kompromis. Det typografiske arbejde under symbolet er sjusket spatieret. Det vil sige, at luften mellem de enkelte bogstaver ikke er jævnt fordelt. Det vil jeg ikke gå i detaljer med. Men prøv at se på EURO. Se, hvor tæt hele ordet står i forhold til 2020. Al tekst er sat i den samme skrifttype, i den samme vægt, hvilket får det hele til at flyde sammen. Skriftbilledet mangler kontrast.

Det svenske designbureau BVD siger det så fint: Simplify to Clarify. EM i håndbold 2020-logoet er et eksempel på det modsatte: Complicate to Confuse.

Da logoet blev præsenteret på en pressekonference i Wien i 2016, sagde generalsekretær for den østrigske håndboldsføderation Martin Hausleitner følgende: ”Målet var at skabe et logo, der bliver kendt ud over selve mesterskabet, og det er bestemt lykkedes os. Værtsnationernes farver, i dette tilfælde Sverige, Østrig og Norge, er indarbejdet i selve logoet. På den måde er der skabt et logo, som folk vil huske både under og efter EHF EURO.”

Sikke noget sludder.

For at promovere den store event har EHF EURO, som står for European Handball Federation EURO, lanceret en viral kampagne på Facebook.

Her udfordrer de os til en PHOTOSHOP CHALLENGE. ”Føler du dig kreativ?” spørger de i opslaget. Udfordringen går i al sin enkelhed ud på, at EHF EURO stiller fem fritlagte billeder af fem forskellige håndboldspillere, fanget i sære positioner, til rådighed. Dem kan vi så kopiere ind på et andet billede og skabe en helt ny situation. Den bedste kreation vinder en håndbold. Opslaget slutter med: ”Åben din Photoshop nu” smiley med solbriller. Og som inspiration har de delt en række eksempler:

Posted by EHF EURO on Sunday, January 5, 2020

Harry Potter og håndbold.

Posted by EHF EURO on Sunday, January 5, 2020

Den danske landsholdsmålmand Niklas Landin på tur med filmfigurerne Minions.

Posted by EHF EURO on Sunday, January 5, 2020

Den islandske håndboldspiller Gudjon Valur Sigurdsson rækker ud efter Gud.

Det første, der slår mig, er, hvor kedeligt, ligegyldigt og usjovt det er. Fantasiforladt. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på alt det forbudte, man kan lave med de billeder. Jeg kan mærke, at eksemplernes påtagede artighed provokerer alle mulige grænseoverskridende kontrareaktioner frem i mig. Shit mand.

Hvis der sidder nogen aliens derude, som overvejer at besøge os her på Jorden, tænker jeg, at de starter med at researche lidt. De vil nok tappe ned i internettet som det første. Lære lidt om denne nyopdagede intelligente livsform, de nu skal til at stifte bekendtskab med. Hvis de så faldt over EHF EURO PHOTOSHOP CHALLENGE, er jeg bange for, at vi står med et forklaringsproblem med hensyn til ”intelligent livsform”.

Tiden går. Om lidt er det februar, og mændenes håndbold-EM er fortid. Vi glemmer logoet og billederne på Facebook, fordi det ikke giver nogen mening at gå rundt og tænke på … hvad var det nu, det hed … en bold med snoede stjerneflag og Svampebob Firkant, der får flyvespark. Men freden varer ikke længe. Til december er det kvindernes tur til at kæmpe om EM-guldet.

Anmeldelse: Håndbold-EM's logo og grafik er ligegyldigt, usjovt og kedelig volapyk 5 Logoet til EM i håndbold for kvinder, der til december bliver spillet i Norge og Danmark. Infront Sports & Media

Hvorfor ser vi nu et ansigt af et alfebarn? Eller skal det forestille en kvindelig håndboldspiller? I så fald, hvorfor er der så ikke et billede af en mand i mændenes logo? Er det, fordi pigerne er pænere at se på? Eller kunne de ikke finde ud af at tegne en mand? Hvem skal føle sig krænket her?

Stram nu op!

5 Kommentarer

Tobias Røder
13. JANUAR 2020
Hej Elisabeth
Logoet og den visuelle identitet er skabt af Infront Sports & Media. De holder til i Zug i Schweiz og har specialiseret sig i at markedsføre sportsbegivenheder. Hver gang jeg bliver bedt om at anmelde noget her er det sjovt nok altid noget lort jeg skal anmelde. Jeg bliver ikke bedt om at anmelde alt det gode som også er der ude. Jeg tog de "de gode eksempler" med fordi jeg gerne ville sige noget positivt så jeg ikke bare er ham den sure og kritiske. Jeg ville benytte mig af chance til at fortælle hvad der gør et godt logo.
Elisabeth Schioldann von Eyben
12. JANUAR 2020
Til en anmeldelse hører sig nogle faktaoplysninger, som jeg virkelig mangler her. Hvem har udviklet logoet og hvilken organisation (direkte ansvarlige) har takket ja? Jeg er ikke uenig i så meget i anmeldelsen - synes det er imponerende, hvis man kan se stjerne i logoet. Men om man skal sammenligne med andre idrætslogoer ved jeg egentlig om er rimelig. De er lavet til nogle andre arrangementer - og ikke mindst til andre sportsgrene. Badminton og fodbold har hver især klare fordele i deres udstyr: ikonisk fjerbold og sekskantede sort/hvide felter i bolden. Håndbolden er "bare" brun og rund. Og OL-logoer og ID-programmer har en langt større økonomisk bagland end et EM i håndbold har. Men derfor skal et arrangementlogo selvfølgelig stadig helst være om ikke ikoniske så i hvert fald tidstypisk og identitetvisende.
Tobias Røder
10. JANUAR 2020
Tak Søren. Du har ret. Du kan tjekke dem ud her :https://www.infront.sport/en/about-us
Udstillingen lukker i morgen. Jeg er på galleriet fra 13 – 16. Håber vi ses.
Søren bitsch
10. JANUAR 2020
Kære tobias. Din anmeldelse og din argumentation...sammenholdt med din respekt og viden for mestrene er sumblim. nu er verden jo blevet et sted hvor det du, dieter ramhs osv kan er ligegyldigt.
Jeg vil vædde 1.000.000 på at dem der har lavet håndbold logoerne ikke kender noget af det du taler om. Skal ind og se din plakat udstilling imorgen:)
Martin Kirchgässner
10. JANUAR 2020
Jeg er helt enig i den faglige vurdering af logoet, omend jeg finder formen på den her type anmeldelser en smule anstrengende. Men fint at få pudset de gamle juveler af. Jeg husker også et vinter-OL med et bamselogo, som vist var i Rusland. Eller var det en maskot?

Flere

data_usage
chevron_left
chevron_right