search

52 stillinger forsvinder fra Jysk Fynske Mediers redaktioner

Jysk Fynske Medier vil spare 228 millioner ved at nedlægge 52 redaktionelle stillinger, indføre lønstop og lukke ugeaviser. ”Jeg er glad for, det ikke er 74, som der først var lagt op til. Men 52 er stadig mange kollegaer,” siger tillidsrepræsentant

Der bliver op mod 52 færre journalister, fotografer og andre medarbejdere på redaktionerne i Jysk Fynske Medier fra næste år.

Det står fast, efter ledelsen i Danmarks næststørste mediekoncern onsdag aften holdt møde med de fire tillidsrepræsentanter.

Parterne holdt første sparemøde sidste uge, hvor ledelsen annoncerede et sparekrav på 37 millioner kroner  til redaktionerne, hvilket i runde tal svarer til 74 redaktionelle stillinger. Men ledelsen lægger op til at nedlægge 52 stillinger og nå resten af sparekravet med lønstop.

”Jeg er glad for, det ikke er 74, som der først var lagt op til. Men 52 er stadig mange kollegaer,” siger Per Schultz-Knudsen, tillidsrepræsentant på Midtjyske Medier.

Han peger på, at det vil være mellem hver ottende og hver niende ansatte på redaktionerne, som mister deres job.

”Det er bedre end 74, som først var tallet. Men for den enkelte er det jo forfærdeligt, de mister jo deres livsgrundlag,” siger Lene Sarup, tillidsrepræsentant på Fynske Medier.

”Det er bedre end 74, men det er jo forfærdeligt mange mennesker. Så det er dybt bekymrende,” lyder det også fra Birgitte Avnesø, tillidsrepræsentant ved Jyske Medier.

”Nu er det her den femte eller sjette sparerunde, der har været siden fusionen, det summer jo op hver gang. Folk skal løbe hurtigere og hurtigere, det må jo få en ende på et tidspunkt,” siger Steffen Lilmoës, tillidsrepræsentant på JydskeVestkysten.

“Jeg kan ikke lide den trussel”

Jysk Fynske Mediers spareplan barberer 228 millioner kroner af budgettet over de næste tre år. Blandt andet med et lønstop i hele koncernen.

Tre af tillidsrepræsentanterne, Lene Sarup, Per Schultz-Knudsen og Birgitte Avnesø, har tiltro til, at en stor del af målet med lønstop kan nås ved, at nye medarbejdere i koncernen typisk starter på en lavere løn end ældre medarbejdere, som stopper. De skal forhandle ny overenskomst næste år, og her har de ikke planer om at lade lønnen stå stille.

”Jeg kan ikke lide den trussel, der ligger i det med, at man forsøger at få os til at være tilbageholdende med lønkrav ved overenskomstforhandlinger,” siger Per Schultz-Knudsen.

”Vi skal selvfølgelig have den lønstigning, der nu måtte blive forhandlet hjem. Jeg tænker også, det udligner sig, når der bliver ansat nyt personale, som typisk begynder på en lavere løn,” siger Birgitte Avnesø.

”Og så vil jeg sige, at hvis vi taler lønforhøjelser, så er det meget lidt, vi har set til det de sidste år,” siger Lene Sarup, tillidsrepræsentant på Fynske Medier.

Færre ugeaviser

Journalisten har kontaktet direktør i Jysk Fynske Medier Jesper Rosener for en kommentar, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

I et interview, hvor han forklarer om sparerunden, som blev offentliggjort onsdag aften efter mødet med tillidsrepræsentanterne, siger han om spareplanen:

”En af de ting, vi er kede af, er, at vi kommer til at sende færre ugeaviser ud i folks postkasser de steder, hvor de i dag modtager mere end én ugeavis.”

Og senere i interviewet tilføjer han:

”På det redaktionelle plan i Jysk Fynske Mediers udgivelser prøver vi at lade være med at spare for meget på de skrivende journalister – i stedet kigger vi på strukturelle forandringer bag frontlinjen.”

Rettet klokken 11.28: Journalisten havde tidligere skrevet, at alle fire tillidsrepræsentanter mente, at en del af et lønstop kan nås ved, at nye medarbejdere begynder på en lavere løn end personer, der stopper i Jysk Fynske Medier. Det er dog kun tre tillidsrepræsentanter, der mener dette. Journalisten beklager fejlen.

Kommentarer
10
Sebastian Risbøl Jacobsen
24.10.19 09:34
Mine tanker går til alle de berørte.

Det er ganske enkelt en uskik, hvis man vil erstatte erfarne medarbejdere med ofte nyuddannede og mindre vellønnede redaktionelle medarbejdere. Særligt når man ser på, hvor systematisk man har udhulet startlønnen de seneste 10-15 år. Det her er et glimrende eksempel på, hvorfor en kamp for at hæve lønnen fra bunden burde være en fælles opgave for os alle. Det handler om tryghed i ansættelsen for os alle.

Jeg har ikke lyst til at være løntrykker for mine mere erfarne kolleger, men det er præcis, det jeg bliver, når arbejdsgiverne fortsat lykkes med at udhule startlønnen. Mange steder kan man få to af mig og mine jævnaldrende kolleger for én mere erfaren. Det er en udvikling, vi skal sætte en stopper for.

Det er præcis derfor, at jeg stillede op til hovedbestyrelsen i april, og stillede et forslag om, at DJ skal kæmpe for at startlønnen stiger mere prisudviklingen og mere end den gennemsnitlige løn i hele forbundet. Det forslag blev vedtaget med et meget stort flertal - næsten helt enstemmigt - og det fremgår nu af handlingsplanen. Det er i øvrigt en kamp, jeg vil fortsætte med, hvis jeg ellers bliver genvalgt til det ekstraordinære delegeretmøde. Hvis ikke vil jeg stadig gøre det fra sidelinjen med håb om, at andre vil bære den fane videre.

Alt det bedste til alle medarbejdere på. I har heldigvis nogle meget kompetente tillidsrepræsentanter.
Fremhævet af Journalisten
Stig Jonstrup Pedersen
24.10.19 14:16
Ganske enig med Sebastian Risbøl Jacobsen.
Det er efterhånden en branche, at +40 = ud af vagten.
Fremhævet af Journalisten
Niklas Majgaard
24.10.19 15:13
Godt skrevet, Sebastian.
Er bange for, at udviklingen ikke ligefrem bliver bedre af, at der uddannes alt for mange i forhold til udbuddet af jobs.
Fremhævet af Journalisten
Niels Jensen
24.10.19 16:09
Kan man i en synkende skude ikke se skeptisk på en startløn på 32000?
Fremhævet af Journalisten
Jens Kurt Jørgensen
24.10.19 16:23
Jeg er ganske enig med Sebastian, Stig og Niklas. Jeg har som mange andre ganske enkelt svært ved at forstå, at man fortsætter med at uddanne alt for mange unge fra de stadig flere journalist- og medie-skoler landet over. De eneste, der er glade herfor, er arbejdsgiverne, der smider erfarne mediefolk ud af vagten, når de har knoklet for virksomheden i årtier - og vupti kan hente nyuddannede en til en langt lavere løn - og med et klar fortælling om, at nu skal de knokle rø… ud af buksen, hvis de skal forvente at blive i jobbet.
Fremhævet af Journalisten
Iben Friis Jensen
24.10.19 16:29
JF Mediers satsning på 24:24:24 - i Jesper Roseners verden er det 24 årige, der arbejder 24/7 for en månedsløn på 24.000 kr
Fremhævet af Journalisten
Morten Guldberg
24.10.19 17:15
Hold fast en sølle dækning fra Journalisten. Jysk/Fynske skal igennem endnu en invaliderende sparerunde med indbyggede konsekvenser for både demokrati og pressedækning i store dele af landet, men det bedste I kan præstere er - forståelige men forudsigelige - reaktioner fra tillidsfolkene og en linje om, at Jesper Rosener ikke vendt tilbage på jeres henvendelse? Helt ærligt?
Men det må også være svært at afse ressourcer fra den intense kontinuerlige dækning af 24/7's snarlige lukning...
Fremhævet af Journalisten
Carsten Reenberg
24.10.19 23:07
Gad vide, om direktionen på JFM forventer, der kommer flere (især unge) abonnenter - både til print og på betalings-web – når fotografstaben reduceres fra 25 til kun 10 fotografer?
Jeg tror det næppe.

Jeg sagde mit 47-årige Fyens Stiftstidende-abonnement op efter den sidste massakre i fotoafdelingerne i JFM. Jeg ville ikke længere betale fuld pris for et ringere produkt. Den tendens tror jeg bliver endnu mere selvforstærkende. Ja, den er allerede konstaterbar. Desværre.

Der er blevet al for mange meningsløse skilderier i min gamle avis.
Helt galt er det med web-udgaven:
For et par måneder siden var der på web-,udgaven hele 4 ens fotos af en dør på en politibil, som henvisning til 4 vidt forskellige krimi-historier (!)

Verden har aldrig før været så visuelt orienteret. Den moderne fotojournalistik er i dag i en uløselig symbiose med journalistikken. Bladledelserne burde få øjnene op for den visuelle fortællings særlige, (ungdommelige) og nutidige sprog.
Fremhævet af Journalisten
Kirsten Bisgaard
25.10.19 13:25
Mit kundeforhold til Fyens Stiftstidende varede 1970-2019. Jeg er ikke så heldig som du, Carsten, for jeg trak mig ikke pga dårligere journalistisk kvalitet, men pga uartig behandling i serviceledet. Derefter kunne jeg ikke se mig selv som kunde.
Det med service kan de rigtigt mange steder overalt i landet. Måtte enkelte af koncernens sparede millioner dog blive brugt her. Ellers tror jeg, det går helt galt. Den tanke er slem.
Hvad værre er, at jeg siden i sommer har opdaget, at jeg i alt væsentligt, kan få alt det stof, jeg før betalte for, ganske gratis
Fremhævet af Journalisten
Lars Axel Andersen
01.11.19 21:15
To – 2 – fotografer til at dække Fyn og øerne... »Imponerende«.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen