52 stillinger forsvinder fra Jysk Fynske Mediers redaktioner

Jysk Fynske Medier vil spare 228 millioner ved at nedlægge 52 redaktionelle stillinger, indføre lønstop og lukke ugeaviser. ”Jeg er glad for, det ikke er 74, som der først var lagt op til. Men 52 er stadig mange kollegaer,” siger tillidsrepræsentant

Der bliver op mod 52 færre journalister, fotografer og andre medarbejdere på redaktionerne i Jysk Fynske Medier fra næste år.

Det står fast, efter ledelsen i Danmarks næststørste mediekoncern onsdag aften holdt møde med de fire tillidsrepræsentanter.

Parterne holdt første sparemøde sidste uge, hvor ledelsen annoncerede et sparekrav på 37 millioner kroner  til redaktionerne, hvilket i runde tal svarer til 74 redaktionelle stillinger. Men ledelsen lægger op til at nedlægge 52 stillinger og nå resten af sparekravet med lønstop.

”Jeg er glad for, det ikke er 74, som der først var lagt op til. Men 52 er stadig mange kollegaer,” siger Per Schultz-Knudsen, tillidsrepræsentant på Midtjyske Medier.

Han peger på, at det vil være mellem hver ottende og hver niende ansatte på redaktionerne, som mister deres job.

”Det er bedre end 74, som først var tallet. Men for den enkelte er det jo forfærdeligt, de mister jo deres livsgrundlag,” siger Lene Sarup, tillidsrepræsentant på Fynske Medier.

”Det er bedre end 74, men det er jo forfærdeligt mange mennesker. Så det er dybt bekymrende,” lyder det også fra Birgitte Avnesø, tillidsrepræsentant ved Jyske Medier.

”Nu er det her den femte eller sjette sparerunde, der har været siden fusionen, det summer jo op hver gang. Folk skal løbe hurtigere og hurtigere, det må jo få en ende på et tidspunkt,” siger Steffen Lilmoës, tillidsrepræsentant på JydskeVestkysten.

“Jeg kan ikke lide den trussel”

Jysk Fynske Mediers spareplan barberer 228 millioner kroner af budgettet over de næste tre år. Blandt andet med et lønstop i hele koncernen.

Tre af tillidsrepræsentanterne, Lene Sarup, Per Schultz-Knudsen og Birgitte Avnesø, har tiltro til, at en stor del af målet med lønstop kan nås ved, at nye medarbejdere i koncernen typisk starter på en lavere løn end ældre medarbejdere, som stopper. De skal forhandle ny overenskomst næste år, og her har de ikke planer om at lade lønnen stå stille.

”Jeg kan ikke lide den trussel, der ligger i det med, at man forsøger at få os til at være tilbageholdende med lønkrav ved overenskomstforhandlinger,” siger Per Schultz-Knudsen.

”Vi skal selvfølgelig have den lønstigning, der nu måtte blive forhandlet hjem. Jeg tænker også, det udligner sig, når der bliver ansat nyt personale, som typisk begynder på en lavere løn,” siger Birgitte Avnesø.

”Og så vil jeg sige, at hvis vi taler lønforhøjelser, så er det meget lidt, vi har set til det de sidste år,” siger Lene Sarup, tillidsrepræsentant på Fynske Medier.

Færre ugeaviser

Journalisten har kontaktet direktør i Jysk Fynske Medier Jesper Rosener for en kommentar, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

I et interview, hvor han forklarer om sparerunden, som blev offentliggjort onsdag aften efter mødet med tillidsrepræsentanterne, siger han om spareplanen:

”En af de ting, vi er kede af, er, at vi kommer til at sende færre ugeaviser ud i folks postkasser de steder, hvor de i dag modtager mere end én ugeavis.”

Og senere i interviewet tilføjer han:

”På det redaktionelle plan i Jysk Fynske Mediers udgivelser prøver vi at lade være med at spare for meget på de skrivende journalister – i stedet kigger vi på strukturelle forandringer bag frontlinjen.”

Rettet klokken 11.28: Journalisten havde tidligere skrevet, at alle fire tillidsrepræsentanter mente, at en del af et lønstop kan nås ved, at nye medarbejdere begynder på en lavere løn end personer, der stopper i Jysk Fynske Medier. Det er dog kun tre tillidsrepræsentanter, der mener dette. Journalisten beklager fejlen.

10 Kommentarer

Lars Axel Andersen
1. NOVEMBER 2019
To – 2 – fotografer til at dække Fyn og øerne... »Imponerende«.
Kirsten Bisgaard
25. OKTOBER 2019
Mit kundeforhold til Fyens Stiftstidende varede 1970-2019. Jeg er ikke så heldig som du, Carsten, for jeg trak mig ikke pga dårligere journalistisk kvalitet, men pga uartig behandling i serviceledet. Derefter kunne jeg ikke se mig selv som kunde.
Det med service kan de rigtigt mange steder overalt i landet. Måtte enkelte af koncernens sparede millioner dog blive brugt her. Ellers tror jeg, det går helt galt. Den tanke er slem.
Hvad værre er, at jeg siden i sommer har opdaget, at jeg i alt væsentligt, kan få alt det stof, jeg før betalte for, ganske gratis
Carsten Reenberg
24. OKTOBER 2019
Gad vide, om direktionen på JFM forventer, der kommer flere (især unge) abonnenter - både til print og på betalings-web – når fotografstaben reduceres fra 25 til kun 10 fotografer?
Jeg tror det næppe.

Jeg sagde mit 47-årige Fyens Stiftstidende-abonnement op efter den sidste massakre i fotoafdelingerne i JFM. Jeg ville ikke længere betale fuld pris for et ringere produkt. Den tendens tror jeg bliver endnu mere selvforstærkende. Ja, den er allerede konstaterbar. Desværre.

Der er blevet al for mange meningsløse skilderier i min gamle avis.
Helt galt er det med web-udgaven:
For et par måneder siden var der på web-,udgaven hele 4 ens fotos af en dør på en politibil, som henvisning til 4 vidt forskellige krimi-historier (!)

Verden har aldrig før været så visuelt orienteret. Den moderne fotojournalistik er i dag i en uløselig symbiose med journalistikken. Bladledelserne burde få øjnene op for den visuelle fortællings særlige, (ungdommelige) og nutidige sprog.
Morten Guldberg
24. OKTOBER 2019
Hold fast en sølle dækning fra Journalisten. Jysk/Fynske skal igennem endnu en invaliderende sparerunde med indbyggede konsekvenser for både demokrati og pressedækning i store dele af landet, men det bedste I kan præstere er - forståelige men forudsigelige - reaktioner fra tillidsfolkene og en linje om, at Jesper Rosener ikke vendt tilbage på jeres henvendelse? Helt ærligt?
Men det må også være svært at afse ressourcer fra den intense kontinuerlige dækning af 24/7's snarlige lukning...
Iben Friis Jensen
24. OKTOBER 2019
JF Mediers satsning på 24:24:24 - i Jesper Roseners verden er det 24 årige, der arbejder 24/7 for en månedsløn på 24.000 kr

Flere

Læs også

Jysk Fynske Medier

Jysk Fynske Medier har ingen samlet godkendt spareplan: ”Som at forhandle med bind for øjnene”

16. OKTOBER 2019
Jysk Fynske Medier skal spare 37 millioner kroner på redaktionerne

Jysk Fynske Medier skal spare 37 millioner kroner på redaktionerne

15. OKTOBER 2019

Forstå sparerunderne i Jysk Fynske Medier – her er overblikket

28. JUNI 2018