Jysk Fynske Medier fyrede i dag fem medarbejdere i en sparerunde, og otte fik en frivillig fratrædelse.
I alt skulle mediehuset spare 90 millioner kroner i fyringsrunden – 18 millioner kroner af dem på det redaktionelle område.
Det er endnu en i rækken af nedskæringer på Jysk Fynske Medier, siden koncernen blev til virkelighed i 2015, hvor Jyske Medier, Fynske Medier og Sydjyske Medier slog sig sammen.
I alt har der været fem sparerunder siden den første, som huset effektuerede i 2016. Det skyldes ifølge fagmedarbejder Peter From Jacobsen fra DMJX, der har skrevet en rapport om fusionen til Kulturstyrelsen, at mediehuset har haft svært ved at få overskud i den ordinære drift – selv om man har sparet penge på stordriftsfordele ved omlægningen.
I alt er der forsvundet mere end 90 DJ-stillinger i Jysk Fynske Medier i perioden.
Her er overblikket over sparerunderne.
1. Det første store hug – juni 2016
I 2016 kom det første store chok i Jysk Fynske Medier.
Ved lanceringen af mediehusets fusion havde nu tidligere chefredaktør kaldt det en festdag for journalistikken. Men cirka et år senere skulle Jysk Fynske Medier finde 140 millioner kroner i besparelser. 36 millioner kroner af dem skulle findes på det redaktionelle område.
Det endte med, at man efter en længere periode med usikkerhed og forskellige udmeldinger fra huset fyrede syv medarbejdere og nedlagde 65 redaktionelle stillinger i huset.
Blandt andet skar man en stor del af de redigerende fra mediehuset væk og fjernede 10 fotografer. Man fyrede også salgsdirektøren og økonomidirektøren.
”Det kan ikke undgå at påvirke dem, der er tilbage. Presset på dem vil blive endnu større, end det er i forvejen. Vi kan heller ikke undgå, at det vil gå ud over kvaliteten af det produkt, vi laver,” lød det dengang fra tillidsrepræsentant Steffen Lilmoes.
2. Manglede penge til lønstigning – april 2017
I april 2017 blev det igen annonceret, at der skulle spares i Jysk Fynske Medier.
I overenskomstforhandlinger havde husets tillidsrepræsenanter forhandlet sig til lønstigninger på 1,2 procent om året for medarbejderne.
Pengene til det kunne ledelsen dog ikke finde i budgettet – derfor fik tillidsrepræsentanterne besked på, at de skulle være med til at finde besparelser, hvis de ville undgå fyringer. I alt skulle der spares 3,7 millioner kroner årligt svarende til et sted imellem fem og syv medarbejdere.
Det endte med, at medarbejderne slap for fyringer. Pengene blev fundet ved blandt andet at skære i udgifter til transport, freelancebudgettet og udgifter til efteruddannelse.
3. Fjernede fotochefen og skar hårdt i fotografer – september 2017
Efter forskrækkelsen i april var det i efteråret fotograferne i Jysk Fynske Mediers tur.
Denne gang kunne man ikke slippe for fyringer. I alt skulle der findes fem millioner kroner på fotoredaktionen.
”Uendeligt trist,” lød det dengang fra fotochef Ulrik Pedersen.
Han valgte sammen med en anden fotochef i huset at gå frivilligt i sparerunden. Derudover blev tre fotografer fyret og yderligere to fotografer fik en frivillig fratrædelse. I alt blev der altså nedlagt syv stillinger – rollen som fotochef i huset blev også nedlagt.
Efterfølgende besluttede Ulrik Pedersen sig for at gå ind i kommunikation – vi talte også med fotograf John Randeris, der tog en frivillig fratrædelse:
”Jeg er glad for, at der kun er tre fyringer. De sidste procent af min beslutning om at sige op var også, at det måske kunne være med til at redde en yngre fotograf med villa, Volvo og vovse. Så ville jeg gerne tage den i stedet for,” sagde han dengang.
4. Ville nedlægge seks stillinger – december 2017
Sidst i 2017 skulle der for tredje gang det år findes penge i Jysk Fynske Medier.
Her lød det i en intern mail, at ledelsen ville afskedige op til seks medarbejdere, fordi printmarkedet fortsat var presset.
Endnu en gang kunne medarbejderne dog ånde lettet op, da ledelsen og tillidsrepræsentanterne fik forhandlet sig frem til en løsning, hvor ingen blev fyret.
I stedet gik en række medarbejdere på efterløn og pension før tid. Samtidig gik fire medarbejdere ned i tid.
”Det er jeg meget glad for, så bliver det alligevel jul,” sagde tillidsrepræsentant Lene Sarup.
5. Fem redaktionelle medarbejdere fyret – juni 2018
I dag blev den seneste sparerunde i Jysk Fynske Medier så gennemført.
I alt blev fem redaktionelle medarbejdere fyret, mens otte fik en frivillig fratrædelse. I alt er der blevet sparet 90 millioner kroner i sparerunden.
Der har været tale om et konfliktfyldt forløb, hvor tillidsrepræsentanterne har været meget utilfredse med ledelsen.
”Det er uacceptabelt, at de vil hyre med den ene hånd og fyre med den anden,” har tillidsrepræsentant Steffen Lilmoes blandt andet sagt med henvisning til, at fyringsrunden er blevet ført ud i livet, mens Jysk Fynske Medier har opslåede stillinger.
Tillidsrepræsentanterne vil have Dansk Journalistforbund til at se på, om der er tale om uretmæssige fyringer.
Ledelsen har dog forsvaret beslutningen:
”Vi anerkender ikke, at der er noget overenskomstmæssigt forkert i at have ledige stillinger, samtidig med at vi afskediger medarbejdere. Vi har overholdt reglerne til punkt og prikke,” siger administrerende chefredaktør Peter Orry.
”Vi står fast på retten til som ledelse at sætte det stærkeste hold til tiden efter sparerunden. Og alene besætte de ledige stillinger med de kvalifikationer, vi efterspørger. Det synes vi faktisk er et udtryk for ordentlighed, selv om vi beskyldes for det modsatte. Vi synes, det er en ordentlighed over for de kolleger, der er tilbage,” siger han
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hvordan ser fremtiden ud - det er det interessante. Jeg tror meget på kulturforskelle - men hvordan er det så liiiige man skal navigere? Det skal man finde ud af.Min vurdering er, at der skal ny-orienteres. Og hvorfor nu det? Jo, fordi befolkningen ikke lader sig nøje med gamle klicheer. Der skal noget mere og andet til. Og jeg er sikker på, at der skal skiftes gevaldigt ud på redaktionerne. Sypigernes tid er forbi.
Fyens Stiftstidende/Fynske Medier gjorde nok en stor fejl, da ledelsen besluttede sig for at fusionere med en række jyske dagblade (mm). Den var tilsyneladende ikke godt nok inde i de andres økonomi, og, som set ofte, undervurderede de kulturforskellene mellem partnerne.
Det var en investering i fremtiden og overlevelse. Umiddelbart ser det ud til, det havde været klogere at have ladet være og så i stedet have lavet en samproduktion af Danmark-sektionen, som er en succes - men som heller ikke tåle at miste flere kræfter.
Det nye smalle medieforlig og valgoplæg giver flere penge til Jysk-Fynske Medier. Det er godt, Brug dem nu fornuftigt - helst til mere kvalitetsjournalist - og glem ikke lokalredaktionerne. Måske kan det bruges til at undgå nogle af fyringerne nu.
Fyens Stiftstidende og, især Fyns Amtsavis, som har min noget tynde "lokalside", læser jeg på fyens.dk
For første gang fik jeg nu kvittering for betaling, hvor der ikke stod "Berlingske", men det korrekte !!!?
Jeg har ærligt talt svært ved at følge forbundets harme - det er da helt i orden, at Orry navigerer som leder.
Kan nogen forklare mig, hvad der skulle være galt?