Tine Gøtzsche: Jeg vil ikke være en reklamesøjle

Søndag havde DR-vært Tine Gøtzsche sidste vagt på TV Avisen efter otte år på posten – og i alt 22 år i DR. Journalisten møder hende til en snak om, hvordan man bliver freelancer efter så mange år på samme arbejdsplads. Og hvilke opgaver hun vil vælge fra

I 22 år har hun betrådt DR’s gange, og de seneste otte år har hun siddet i den varme stol som nyhedsoplæser, når TV Avisens 18.30’er udsendelse er rullet over skærmen. Nu er det tid til at prøve noget nyt, fortæller Tine Gøtzsche.

”Jeg begyndte at blive en smule kynisk. Og hvis man bliver glad for, at der sker et eller andet forfærdeligt ude i verden, fordi man sidder på en tynd nyhedsdag – så skal man finde noget andet at lave,” siger hun.

Nul forstand på at drive virksomhed

Jeg møder den erfarne tv-vært i Dansk Journalistforbunds baggård, og netop her i forbundet var hun også i går. Hverken for selv at blive interviewet eller for at interviewe andre. Nej, hun var på kursus for at lære, hvordan man bliver selvstændig. For det er det, hun skal nu. Efter 22 års fastansættelse i DR.

”Nu skal jeg til at drive en virksomhed. Og det har jeg nul forstand på. Det er grænseoverskridende, og hvis du havde spurgt for bare to år siden, havde jeg sagt: ’Aldrig i livet’,” siger hun.

Tine Gøtzsche har altid godt kunnet lide vagtplaner, faste mødetider og pensionsopsparing.

”Men nu har jeg taget springet. Og nu tænker jeg helt ærligt: What was the fuss? Jeg har før haft ondt i maven over venner og bekendte med egne firmaer. Jeg tænkte, de måtte dø af skræk hele tiden. Lige nu virker det altså meget lidt farligt,” siger hun.

Hvordan er man en uafhængig journalist?

Tine Gøtzsche ved endnu ikke, hvad hun har lyst til at lave på længere sigt. Men i første omgang skal hendes virksomhed udbyde værtskab, forklarer hun. Værtskab i radio, på tv eller i fysiske rum.

”Det er den klassiske model for nyhedsværter, der stopper,” griner hun.

For eksempel skal hun i løbet af efteråret styre forskellige konferencer. Og hun vil også gerne hyres til politiske arrangementer. Men der er en grænse.

For eksempel svarer Tine Gøtzsche nej til, om man i fremtiden vil kunne se hende i et betalt interview med Mette Frederiksen i en video fra Socialdemokratiet.

”Jeg kan godt løse en opgave fra Socialdemokratiet – men ikke, hvis den har til formål at promovere partiet,” siger hun.

Til gengæld vil hun gerne deltage, hvis der er tale om, at Socialdemokratiet har arrangeret en debat med politikere fra flere partier.

”Sådan en debat vil jeg gerne styre. Nogle vil nok sige, at det er en mærkelig grænse at trække. Men jeg tror meget fint, jeg kan mærke, hvor balancen skal ligge,” siger hun.

”Jeg vil også kunne lave noget internt for et firma. Men de skal ikke bruge mig eksternt. Jeg er ikke en reklamesøjle,” siger hun.

Vil ikke bruges til markedsføring

Foto: Sofia Busk

Hun forklarer, at det er vigtigt for hende at bevare den troværdighed, hun har opbygget igennem de mange år på TV Avisen.

Men kan man ikke bevare sin troværdighed, hvis man laver et betalt interview med en politiker?

”Jo, det kan man sikkert godt. Og hvis Socialdemokratiet betaler for, at jeg kommer og rister Mette Frederiksen til et arrangement, så gør jeg det gerne. Men jeg vil ikke bruges i deres markedsføring.”

Hun fortæller, at hun ikke er parat til at vinke fuldstændigt farvel til den uafhængige journalistik. Og derfor tror hun, hun er nødt til at være ”en smule forsigtig” med, hvilke projekter hun vælger at kaste sig over.

”Jeg har også kolleger, der har forladt TV Avisen og så lavet decideret reklame. Det kommer jeg ikke til. Jeg vil gerne holde min bane åben i fremtiden,” siger hun.

Derudover blev tv-værten i marts valgt ind i Cavling-komitéen. Og det forpligter.

”I forhold til Cavling-komitéen er jeg nødt til at bevare en vis uafhængighed. I det regi kan der jo også komme historier, der rører ved det, jeg kan komme til at beskæftige mig med professionelt. Så der kommer jeg til at trække nogle meget klare skillelinjer,” forsikrer hun. 

I midten af ét stort edderkoppespind

Det har taget Tine Gøtzsche et år at beslutte sig for at opsige sin stilling.

”Det har været en svær beslutning, for lige præcis den post, hvor man læser nyheder op, giver mere og mere troværdighed, jo længere tid man har siddet der. Så man skal tænke sig godt om, hvis man skal sige farvel til det. Det er ikke en pind, man bare lige går fra, og det er heller ikke en pind, man bare lige får,” siger hun.

Hun kalder minutterne på skærmen for et drug.

”Der er så meget adrenalin i det, og når jeg læser nyheder op, har jeg følelsen af at sidde i midten af et stort edderkoppespind og styre det hele,” siger hun.

Men samtidig kalder hun nyhederne for ”et hamsterhjul”.

”Det er jo også bare en maskine, der kører rundt. Nyhederne er på skærmen hver eneste aften, også selv om der ikke er sket ret meget. Alle journalister kender jo det her med, at man skal lave en forside om noget, selv om man godt ved, historien ikke er lige i øjet. Det kender jeg jo også fra TV Avisen, hvor jeg skal lave en fanfare omkring noget i introen, selv om det ikke ligefrem er noget, der vælter hele verden,” siger hun.

”Det kommer jeg ikke til at savne.”

En pris for frihed

Som vi sidder her i forbundets baggård, virker Tine Gøtzsche ret tilbagelænet omkring sin fremtid som freelancer. Hun forklarer selv hvorfor:

”Det her er en beslutning, jeg træffer med helt åbne øjne. Jeg bor i et hus, jeg ikke skylder ret meget i, jeg kan tage nogle år med afdragsfrihed, og jeg har været igennem et større økonomisk tjek for at finde ud af, hvad jeg egentlig skal tjene for at kunne gøre det,” siger hun. 

”Og så har jeg kigget på mine posteringer, hvor jeg kan se, der står Emmerys, Lagkagehuset og Emmerys igen. Jeg kan sagtens barbere ned i mit forbrug, og det kommer jeg måske til. Men det må gerne koste lidt at få mere frihed og få magten over mit eget arbejdsliv,” siger hun.

Friheden vil hun især bruge med sin søn.

”Han skal i niende nu, og vi har ikke holdt en nytårsaften, siden han startede i skole. Jeg har altid været på arbejde nytårsaften. Jeg har sagt til DR, at vi fremover godt kan aftale, at jeg er tilknyttet nogle af de store events i løbet af året – men jeg kommer ikke nytårsaften.”

 

0 Kommentarer