Lørdag så Politikens tillæg Bøger helt anderledes ud. Anmeldelser, interviews og foromtaler var erstattet af 16 tegnede sider lavet af Philip Ytournel om filosoffen Søren Kierkegaard.
Tillægget oser nærmest af sport, vold, sex og sladder.
»Sex var jo en del af hans liv, selv om man måske ikke har skrevet så meget om det. Desuden er sex noget, som alle kan forholde sig til. Man skal jo fange læsernes interesse, og de vil gerne se et par bryster i starten,« fortæller Philip Ytournel.
På forsiden står der for eksempel ”oralsex” med store bogstaver, og på side 4 knalder Søren Kierkegaards far tjenestepigen.
Nogle af de gennemgående figurer i tillægget er Søren Kirkegaard selv, en fynsktalende H.C. Andersen og de to Kierkegaard-eksperter Joakim Garff og Peter Tudvad, der plaffer løs på hinanden med oversavede jagtgeværer.
En gruppe OB-spillere i stribede spillerdragter bliver brugt til at illustrere de eksistentielle grundtilstande: Spidsborgeren, Æstetikeren, Ironikeren, Etikeren og den Religiøse.
»Jeg er selv fra Fyn og holder lidt med OB,« siger Philip Ytournel, der mener, at de professionelle fodboldspillere er gode til at gøre eksistentialismen mere jordnær.
Faktisk er han overrasket over, hvor nemt det er at bruge Søren Kierkegaard i dag.
»Du kan tage en hvilken som helst person og bruge Kierkegaards tanker – sportsfolk for eksempel. Tager man Caroline Wozniacki, kan man spørge sig selv, hvor mange bevidste valg hun egentlig har taget. Man kan godt komme i tvivl.«
Hvem skal skrive teksten?
Da Philip Ytournel i februar første gang hørte om projektet fra Politikens designchef, lød opgaven overkommelig. Han skulle bare lave en frise til bogtillægget i anledning af Søren Kierkegaard 200 års fødselsdag.
»Det vil nok tage lidt tid, så du bliver taget ud af vagtplanen i en periode,« lød beskeden fra designchefen.
»”Hvem skal skrive teksten”, spurgte jeg. ”Det skal du. Du skal lave det hele.” Jeg skulle med andre ord udfylde 16 blanke sider. Hold da kæft, det var vildt,« siger Philip Ytournel, der som mange andre havde et begrænset kendskab til Søren Kierkegaard.
»Jeg kendte ikke hans filosofi, kun at han var eksistentialist. Så jeg sagde ikke ja med det samme. Jeg var i tvivl om, om der var nok gods i ham,« siger Philip Ytournel.
Han begyndte blandt andet at læse bøger om Søren Kierkegaard for at få input.
»Jeg læste ikke hans egne bøger. Jeg havde behov for formidlingen af ham.«
Han siger, at filosoffen Peter Thielsts Kierkegaard-biografi hjalp ham videre.
»Det var ligesom at være i gymnasiet. Jeg skulle bare lave fiktion i stedet for en skriftlig opgave.«
Han faldt blandt andet over Søren Kierkegaards ulykkelige kærlighed til Regine Olsen.
»Dér så jeg, at jeg kunne få en vinkel ind i det.«
Tag ned til pigen i Sydamerika
I dag synes han, at han kender Søren Kierkegaard temmelig godt. Og han kan genkende nogle af filosoffens træk i sig selv.
»Jeg kan genkende det lidt introverte og ikke så fysiske fra mig selv. Og det lidt krukkede.«
Faktisk er Søren Kierkegaard en mere relevant filosof i dag, end da han voksede op som en af den københavnske overklasses mest privilegerede sønner.
»Det er lidt nemmere for folk i dag at skulle forholde sig til, at de skal vælge deres eget liv, end for en eller anden fattig bonde i 1840.«
En af de ting, der har gjort indtryk, er Søren Kierkegaards pointe om, at man skal vælge sit eget liv.
»Som jeg opfatter det, skal man vælge det lidenskabeligt og lytte til sit hjerte og mavefornemmelse – man kan ikke tænke sig til det. Hvis der er en pige i Sydamerika, man er forelsket i, skal man bare tage af sted.«
Philip Ytournel, der er uddannet fra Danmarks Designskole, har lavet hele tillægget på computer med skriveplade med brug af Photoshop og Illustrator, der giver et mere ”slikket” udtryk.
Han byggede desuden fortællingen i tillægget op, så den ikke følger spalterne, men går på kryds og tværs af siderne. Faktisk er det umuligt at overføre tillægget til nettet.
»Det er lavet til et fysisk bladprodukt, og det kan jeg godt lide. Folk er så fokuseret på det elektroniske for tiden. Men i en avis kan man mere end bare vise enkeltbilleder, man klikker sig igennem,« forklarer Philip Ytournel.
Se Philip Ytournel fortælle om projektet på Poltikens web-tv
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.