Redaktør bag omstridt DR3-program: ”Det har været hensigten at provokere”

Mange seere har ladet sig provokere af DR3’s nye program ’Fars pige’ om teenagedatteren, som har fri adgang til sin fars kreditkort. Og netop derfor lever programmet fint op til public service-princippet, siger programmets redaktør

Det nye DR3-program ’Fars pige’ om teenageren Alva og hendes rundhåndede far, Jens, har fået hård kritik fra flere kanter, blandt andet på sociale medier.

Mange kritiserer hovedpersonen Alva for at være forkælet og hendes far for ikke at være i stand til at sige nej til sine to døtre. Og mange sætter spørgsmålstegn ved, hvad der i det hele taget har været hensigten for DR3 med at bringe programmerne.

Men ifølge Trine Skovgaard, redaktør for ’Fars pige’, har programmet netop haft til formål at vække stærke følelser hos seerne.

”Det er en stor del af DR3, at vi rigtig gerne vil provokere og larme. Vi arbejder med en generation, der slet ikke opdager os, hvis vi ikke larmer,” siger hun og henviser til, at DR3’s målgruppe finder indhold alle mulige andre steder end hos DR.

Har det været et bevidst valg at provokere?

”Ja, det har været hensigten at provokere.”

”Hvis ikke folk føler noget, så er det sjældent, de kaster sig ind i en debat. Vi provokerer jo ikke bare, for at folk skal opdage os, men fordi vi vil have folk til at tage stilling til og kunne mærke, hvad de selv mener og hvorfor.”

DR3 bruger gerne fordomme til at vække reaktioner hos seerne, siger Trine Skovgaard.

”Alvas liv og hendes relation til sin far larmer. På samme tid er hun et billede på noget, som jeg synes er meget sigende for den virkelighed, som rigtig mange andre også lever i,” fortæller hun.

Trine Skovgaard ser ikke den voldsomme kritik som noget negativt. Tværtimod opfatter hun det som et tegn på succes, at så mange mennesker omtaler programmet.

”Bare det, at der er så meget debat omkring et ungdomsprogram fra en relativt smal kanal uden flow-tv, synes jeg i den grad gør, at den lever op til public service-princippet.”

Sætter ungdomsliv på spidsen

Det er produktionsselskabet STV, som har produceret programmet i samarbejde med DR3. Idéen er ifølge Trine Skovgaard at skildre den proces i unge menneskers liv, hvor de går fra at være afhængige af deres forældre til at skulle løsrive sig fra dem. Og så handler det om perfekthedskultur.

Trine Skovgaard mener, at hovedpersonen Alva er en stærk case, fordi hun sætter nogle generelle tendenser i unge menneskers liv på spidsen.

”Vi lever i en kultur, der handler meget om at iscenesætte sit liv: At være på, være lækker og ligne en succes, have flotte billeder på Instagram, de rigtige ting og det rigtige liv. På den måde er Alva et meget destilleret udtryk af noget, der i virkeligheden er meget normalt og almindeligt for mange unge mennesker,” siger redaktøren.

DR3 har som målsætning at få seerne til at reflektere over deres egne holdninger. Det mener hun, kanalen har opnået med ’Fars pige’.

”Jeg tror, at en af grundene til, at det bliver debatteret så meget, og at mange føler sig så provokeret, er, at det spejler noget, mange af os er en del af.”

 

2 Kommentarer

Lisbeth Olesen
14. FEBRUAR 2020
”Alvas liv og hendes relation til sin far larmer. På samme tid er hun et billede på noget, som jeg synes er meget sigende for den virkelighed, som rigtig mange andre også lever i,” fortæller hun.

Sikke dog en omgang vås, mage til urigtigt og dumt argument for et extremt dårligt program, med det mest tomme indhold ever.....
Lav noget ordentligt ungdoms TV.... please
Claus Stenhøj
13. FEBRUAR 2020
Lirum, larum, katten lægger æg.
Trine Skovgård påstår, at man vil "larme", så man tyr til de tomme tønder. De buldrer som bekendt mest.
Man griber fortvivlet efter en "hensigt", og det bliver så 1) Provokation (prut, fis skid, fnis) 2) At få seerne til at reflektere (på det niveau er det en fornærmelse) 3) Det er et ungdomsprogram (også fornærmelse mod unge - eller en misforstået trang til at være ung med de unge 4)Det afspejler en del af de, mange af os er en del af (så der er mange, der lever så luksuriøst og tankeløst?)
Find på noget bedre næste gang. Både programmer og undskyldeninger

Læs også

Ikke et ord om et nyt medieforlig i finansloven

Ikke et ord om et nyt medieforlig i finansloven

03. DECEMBER 2019
Lokaljournalisten Helge fik pludselig nye spor i Emilie Meng-sag, da dokumentarhold kom forbi

Lokaljournalisten Helge fik pludselig nye spor i Emilie Meng-sag, da dokumentarhold kom forbi

18. OKTOBER 2019