
Helge Wedel (t.h.), lokaljournalist på Sjællandske, har fået adskillige opfølgninger til sin dækning af Emilie Meng-sagen ud af at være med i tv-dokumentaren "Emilie Meng - en efterforskning går galt" Nikolaj Viborg, Bermuda Production
Det begyndte en dag i foråret, hvor lokaljournalist Helge Wedel blev ringet op af en person fra Bermuda Production, som arbejdede på en tv-dokumentar om Emilie Meng-sagen.
”Vi kan se, du har skrevet en masse om Emilie Meng-sagen. Kunne du ikke tænke dig at snakke med os?” husker Helge Wedel, at stemmen i røret sagde, og så mødtes han med tv-dokumentaristerne Laurits Nansen og Nikolaj Viborg på stationen i Korsør.
”De sagde bagefter: Det var skidegodt – må vi vende tilbage?”
Og det kom de til at gøre. Mange gange.
Helge Wedel er lokaljournalist på avisen Sjællandske, hvor han dækker Korsør. Han har ifølge eget udsagn skrevet 2-300 artikler om drabssagen siden 2016, hvor 17-årige Emilie Meng forsvandt på vej hjem fra en bytur.
Politiet arbejder stadig på at finde morderen.
Nye vinkler
Helge Wedel skønner, at han samlet har brugt mere end tyve timer på optagelser til dokumentaren ”Emilie Meng – en efterforskning går galt” som i disse uger bliver vist på DR.
Men optagelserne har også kastet flere nyheder til læserne af Sjællandske af sig. Der kommer nemlig nye oplysninger frem om Emilie Meng-sagen i dokumentaren.
Helge Wedel har en fremtrædende rolle i dokumentaren som en slags medefterforsker til dokumentarist Laurits Nansen, der graver i sporene efter Emilie Meng.
De finder overvågningskameraer, hvor politiet ifølge dokumentaren ikke nåede at indsamle optagelserne. Og de finder borgere, som ifølge dokumentaren har talt med politiet i sagen, blandt andet en vognmand i lokalområdet, som har haft en tidligere pædofili-dømt ansat i sin virksomhed.
Den oplysning var ny for Helge Wedel, og derfor havde han kuglepen, blok og spørgsmål med til vognmanden.
”Jeg kan jo ikke lade være med at spørge,” siger han.
Det tager tid at grave
Helge Wedel underskrev en kontrakt om ikke at afsløre de nye oplysninger, som kommer frem i dokumentaren, før DR også bringer oplysningerne.
Han mener, der er fuld dækning for dokumentarens titel ”En efterforskning går galt”. Det var ellers ikke en vinkel, han kørte i Sjællandske, før dokumentarholdet kom til Korsør.
”En ting, jeg har lært ved at være med i denne dokumentar, er jo, at hvis vi som journalister virkelig skal grave dybt og virkelig finde noget frem, så kræver det masser af tid. Da jeg dækkede Emilie Meng, så skulle jeg lave to sider fra Korsør selv hver dag, ligesom jeg også gør nu. Så har man altså ikke tid til at køre rundt og tjekke sådan noget som overvågningskameraer ved forskellige veje,” siger Helge Wedel.
Han har dækket sagen så godt, som det var muligt fra hans stol som lokaljournalist, mener han.
”Jeg synes, jeg dengang har passet mit arbejde, og jeg har også lavet mange historier, som jeg var først med. Selvfølgelig havde det være fedt, hvis man kunne sige: ”Vi tager dig ud en måned, så graver du alt, hvad du kan”. Men på en god lokalavis skal vi helst lave lidt af det hele,” siger han.
I rollen som indigneret
Helge Wedel syntes, det var ”overvældende” at bruge så mange timer på tv-optagelserne, og først efterhånden blev han klar over, at han ville komme til at fylde en del i dokumentaren.
”De bruger jo mig til at sige: ”Det er sgu da også for dårligt.” Jeg har jo altid haft tiltro til, at vi har en ordentlig ordensmagt. Men her har de tosset lidt for meget rundt af uransagelige årsager. De har for sent erkendt, at det er en alvorlig sag. Meget alvorlig,” siger Helge Wedel.
Han ærgrer sig over politiets kommunikationslinje i sagen.
”Det, som piner mig, er politiets manglende vilje til at kommunikere, når de har taget fejl om noget. De skal selvfølgelig ikke gøre noget, som kan skade en efterforskning. Men omvendt er der brug for, at de fortæller: ”Vi har taget fejl, og nu går vi i gang med sådan og sådan,” siger Helge Wedel.
Politi: Vi har beklaget
Ved Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi oplyser politidirektør Lars Harvest, at politiet ikke ønsker at kommentere, hvorvidt de har fuldt op på konkrete spor eller tip i efterforskningen, blandt andet fordi politiet stadig arbejder med at opklare sagen.
Lars Harvest mener, politiet allerede har erkendt, de var for langsomme til at indse alvoren af Emilie Meng-sagen.
”Vi har flere gange været ude og beklage, at vi i sagens opstart antog, at det her var en sag om én, der var forsvundet, og ikke fra starten ser, at det her er en drabssag,” siger han.
Til kritikken fra Helge Wedel af, at politiet skal kommunikere mere åbent om sine fejl, siger han:
”Hvis Helge Wedel har en opfattelse af at vi har taget fejl nogle steder, så kan han have ret i det. Det kan også være, at Helge Wedel mener, vi har taget fejl nogle steder, hvor vi muligvis ikke har taget fejl. Det har vi af hensyn til den verserende efterforskning imidlertid ikke mulighed for at drøfte med Wedel, så det kan jeg ikke kommentere.”
Præciseret klokken 11.10, så det fremgår, at både Laurits Nansen og Nikolaj Viborg er dokumentarister. Journalisten havde først skrevet, at Nikolaj Viborg er fotograf.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
*
Hvad skulle hindre dem i det? Vil politiet ikke have sagen opklaret?
Flere