
DR3 laver stories på Instagram, der involverer de unge. DR3/Journalisten
Når man scroller ned ad DR3’s instagramprofil, møder man billeder og grafikker med små personlige historier. Trykker man på deres stories (en lille film eller et billede, der er tilgængeligt i 24 timer), folder små interaktive fortællinger sig ud, hvor følgere besvarer spørgsmål stillet af DR3.
Det er tydeligt, at der er lagt kræfter i profilen.
Profilen har i skrivende stund 73.400 følgere, og Julie Moltke, som er redaktør på DR3 Social, fortæller, at 34 procent er mellem 18 og 24 år og 36 procent mellem 25 og 34 år. Over de seneste syv dage har instagramprofilen haft 1,4 millioner eksponeringer på sit indhold, fortæller hun.
Instagramprofilen er skabt for at lave unikt indhold til, med og om unge. Og er ikke branding eller markedsføring for en tv-kanal, fortæller Julie Moltke.
”Det er vigtigt for os at være på Instagram – og andre sociale medieplatforme – fordi det er der, vores målgruppe er. For mange yngre brugere er sociale medier lig med deres medieforbrug og derfor skal indhold til unge på sociale medier give selvstændig værdi – også uden at brugerne behøver opsøge DR’s egne platforme,” siger hun.
Her fortæller Julie Moltke om fem ting, hun har lært af at lave indhold til unge på Instagram.
Involver de unge
Det, der fungerer allerbedst på DR3’s Instagram, er såkaldte ‘brugerhistorier’, fortæller Julie Moltke. Brugerhistorierne er stories, hvor DR3 stiller et spørgsmål i den første story og derefter uploader udvalgte svar fra sine følgere på Instagram. Idéen opstod på et redaktionsmøde.
”Vi sad og snakkede om, hvad der egentlig var interessant for de unge. Og så kom vi til at tænke på: ”Hvorfor spørger vi dem ikke bare selv? Vi har jo en platform til det”,” siger Julie Moltke.
En af de bedste brugerhistorier er ifølge Julie Moltke en om sexfantasier. Her spurgte DR3 i en story, hvilke sexfantasier deres følgere havde, og hvad der afholdt dem fra at udleve dem. Det skabte en masse reaktioner.
”Hvis der er en, der skriver noget, kan der komme rigtigt mange kommentarer, hvor folk skriver: ”Ej, det er også sådan, jeg har det.” Og så kan vi se, at de bliver delt en masse,” siger Julie Moltke.
Vid, at succes er mere end antallet af følgere
På DR3 Social måler de ikke kun deres succes i antal følgere og kommentarer, fortæller Julie Moltke.
”Målet i sig selv er ikke at få følgere eller høje tal. Målet er, at det skal gøre en forskel for vores følgere og have en indvirkning på dem,” siger hun.
DR3 Social lægger vægt på at læse kommentarerne på Instagram for at forstå sine følgere fremfor at måle sin popularitet i likes.
”Det er en måde at gøre op med de kvantitative målinger, der ofte er en naturlig del af de online sider. Jeg tror på, at hvis man skal tage sit indhold seriøst, skal man også analysere indholdet på andre måder end den kvantitative,” siger hun.
Julie Moltke mener, at DR3’s succes på Instagram er, når de formår at have en indvirkning på deres følgere. Og når indholdet udfordrer, overrasker og er relaterbart.
”Vi skal inspirere unge til at stå ved, hvem de er, være ærlige over for sig selv og omverdenen og vise, at der er andre, der har det ligesom dem – uanset hvordan de har det,” siger Julie Moltke.
Vær nysgerrige
På DR Social udspringer de fleste idéer fra medarbejdernes egen nysgerrighed. På et tidspunkt lavede de en brugerhistorie, hvor temaet var falske profiler. Den idé udsprang af, at de talte om DR3 programmet ’Forført af en falsk profil’.
”Vi kom til at snakke om, hvad folk brugte deres falske profiler til, og om der virkelig var så mange, der havde dem,” siger Julie Moltke.
På redaktionen er der en generel nysgerrighed over for, hvad der rører sig blandt de unge. Men de er også nysgerrige på Instagram og bruger tid på at prøve forskellige funktioner af for at se, hvad der virker.
”Vi er hele tiden nysgerrige og tillader os selv at eksperimentere,” siger Julie Moltke.

Hold fast
Brugerhistorierne har været fast indhold på DR3’s Instagram det seneste år, og Julie Moltke mener, at det, at de har turdet holde fast i konceptet, har øget interaktionen med deres følgere.
”Vi har selvfølgelig gjort den skarpere og udforsket forskellige funktioner, men selve formatet er fastholdt, så det bliver nemt at afkode for vores følgere,” siger hun.
Julie Moltke kan se, at der hen over det seneste år er kommet flere og flere aktive følgere til. Følgerne ved, at når de skriver ind og besvarer brugerhistorierne, er der en sandsynlighed for, at de bliver postet i DR3’s stories.
”Vi har været enormt vedholdende med formatet. Det handler om, at vi har turdet og prioriteret at sætte noget tid af til det,” siger hun.
Invester tid og penge
På DR3 har de en medarbejder ansat, som kun arbejder med instagramprofilen.
Medarbejderen sidder med spørgsmål, temaer, arbejder med formaterne, tegner og animerer. Derudover bruger vedkommende meget tid på at svare på beskeder sendt til DR3’s indbakke.
”Det har været en prioritering fra vores afdeling. Hvis vi vil det her, skal vi have en ansat til instagramprofilen på lige vilkår med andre stillinger. Det kan ikke være en andenhåndsting, hvor vi kun versionerer en video fra Facebook til Instagram. Det koster penge og tid,” siger Julie Moltke.
I citatet “Det er en måde at gøre op med de kvantitative målinger…”, stod der før kvalitative. Da kvalitative var en slåfejl, og der altså menes kvantitative, er dette rette kl. 19.00, d. 11/11 – 2019.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.