Politikere kritiserer Brostrøm-videoer for 135.000: Spild af penge

SF, DF og Venstre er kritiske. DF vil rejse sagen for sundhedsministeren

135.500 kroner. Så meget har Sundhedsstyrelsen betalt for to videoer, hvor direktør Søren Brostrøm bliver interviewet af journalist og tv-vært Tine Gøtzsche, kunne Journalisten fortælle i går.

Videoerne er blevet kritiseret skarpt af eksperter for at være både uetiske og dårlige, og Sundhedsstyrelsen erkender, at det var en fejl at lave videoerne.

”Videoerne fungerede ikke,” skrev enhedschef Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen kort og godt.

Kritik fra politikere

Videoerne vækker nu også kritik på Christiansborgs gange. Her lyder det fra tre sundhedsordførere, at videoerne er spild af skatteydernes penge.

”Vi skal have en forsvarlig omgang med skatteydernes penge. Det har det ikke været i dette tilfælde,” siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) med henvisning til, at styrelsen selv mener, videoerne er forfejlede.

Han tilføjer:

”Det er ærgerligt at have brugt de penge. Man skal være forsvarlig med den slags, og det skal man i særlig grad for tiden. Der er mange mennesker, der kan se deres livsværk smuldre mellem hænderne på dem, og så er det sin sag at se det offentlige bruge penge på noget, de ikke selv synes var det værd.”

Liselotte Blixt fra Dansk Folkeparti undrer sig over, at man har valgt at lave videointerviews med journalist Tine Gøtzsche, når Søren Brostrøm ”kan komme til orde alle steder” i de danske medier.

”Var det virkelig nødvendigt at betale en journalist for et interview? Man kunne have kommunikeret på så mange andre måder,” siger sundhedsordfører Liselotte Blixt fra Dansk Folkeparti.

Hun har sendt flere spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om videoerne og spørger blandt andet:

”Hvad er SST’s (Sundhedsstyrelsen, red.) begrundelse for at sige nej til nationale medier for interview, samtidig med at man selv går ud og betaler for et aftalt interview?”

SF: Kunne have hyret en sundhedshjælper for pengene

På den anden fløj i Folketinget er sundhedsordfører i SF Kirsten Normann Andersen også kritisk.

Hun skriver i en sms til Journalisten:

”Jeg vil til enhver tid foretrække, at vi bruger skattekronerne direkte på de borgere, der har brug for samfundet.”

Hun understreger, at hun ikke har de faglige forudsætninger til at vurdere, om prisen er rimelig, men tilføjer:

”Det lyder dyrt. Man kunne jo have ansat en social- og sundhedshjælper i et halvt år for de penge.”

DF: Utydeligt, hvem der er afsender

I Journalistens artikel om videoerne var særligt SoMe-ekspert Benjamin Rud Elberth stærkt kritisk over for videoerne. Han mener, at de er etisk problematiske og aldrig skulle have været lavet.

”Tine Gøtzsche præsenterer sig som journalist og siger afslutningsvis ”Tak, fordi du tog dig tid til at tale med os.” Det skal fremstå som et kritisk interview, men det er det ikke. Jeg synes, det skader Sundhedsstyrelsens troværdighed,” sagde Benjamin Rud Elberth.

Liselotte Blixt fra Dansk Folkeparti er også kritisk over for formen på videoerne.

”Jeg synes ikke, det er synligt nok, at det er en betalt video,” siger Liselotte Blixt.

”På Twitter ser du bare en journalist, der interviewer Søren Brostrøm. Du kan ikke se, at de har betalt for det. Det skal influencere eksempelvis skrive, når de laver reklame. Det fortæller ingen tydeligt her. Det mener jeg, de skal gøre,” siger hun.

Hun mener ligesom Benjamin Rud Elberth, at det skal give indtryk af et kritisk interview uden at være det.

”Brostrøm er kendt i det ganske, danske land, og når man ser ham interviewet af en journalist, forventer man, at der bliver stillet kritiske spørgsmål. Men når du selv betaler, kan du jo styre præcis, hvad der bliver spurgt om. Han bliver på en måde også influencer, når han agerer på denne måde,” siger hun.

Martin Geertsen (V) er enig i, at det burde have stået mere klart, at der var tale om kommunikation fra Sundhedsstyrelsen, og at Tine Gøtzsche var betalt af dem.

”Der er nogen, der har mere forstand på det end mig. Men jeg synes, det er vigtigt, man varedeklarerer det. Og jeg er enig med dem, der mener, at det ikke er gjort ordentligt. Tine Gøtzsche kender man fra en anden sammenhæng som journalist,” siger han.

Skal være plads til anderledes kommunikation

Alle tre ordførere understreger, at de mener, det er vigtigt, at Sundhedsstyrelsen løfter kommunikationen om corona over for andre end dem, der ser DR og læser aviser.

”Jeg synes generelt, at man hele tiden skal forsøge at finde nye måder at kommunikere på,” siger Martin Geertsen fra Venstre.

Liselotte Blixt fra DF er enig:

”Vi bliver nødt til at lave nogle kampagner om corona. Der skal vi også bruge de sociale medier. Spørgsmålet er, hvordan man gør det. Jeg har også set statsministeren være ude og låne influenceres YouTube-kanaler, og det, synes jeg, var en fin måde at gøre det på,” siger hun og tilføjer:

”Det skal der være plads til. Det gør vi også med andre sygdomme, vi vil gøre folk bevidste om. Det er ikke alle folk, der sidder og ser OBS-udsendelser på Danmark Radio, sådan fungerer verden ikke mere.”

Kirsten Normann Andersen fra SF skriver i sin sms, at hun anerkender, ”at kommunikation er vigtig i denne tid, og det er desværre ikke alle, som ser statsministerens pressemøder”.

Sundhedsstyrelsen oplyser til Journalisten, at den ikke har yderligere kommentarer.

2 Kommentarer

Jesper Bech Pedersen
26. APRIL 2020
Nogle gange lander et skud bare uden for skiven. Det er sket her.

Det er altid relevant at diskutere journalistisk misfire her på Journalisten, men ligefrem at gøre det til en politisk sag... Come on guys, vi skal også videre.
Kurt Strand
24. APRIL 2020
I dagens Mennesker og medier siger Søren Brostrøm, at det var for dyrt og tidsspilde for ham at lave videoerne: https://www.dr.dk/radio/p1/mennesker-og-medier/mennesker-og-medier-2020-04-24 (ligger sidst i interview med Brostrøm ca 35 min efter start)

Læs også

<span class=Sundhedsstyrelsen brugte over 130.000 på Brostrøm-interviews: Penge ud af vinduet">

Brugte 135.000 kroner på Brostrøm-videoer: Penge ud ad vinduet

23. APRIL 2020
For travl til fuld åbenhed-strategi: ”Det passer mig rigtigt, rigtigt skidt”

For travl til fuld åbenhed-strategi: ”Det passer mig rigtigt, rigtigt skidt”

20. MARTS 2020