Podcast: Nytårskampagne er sjov, men ikke nok til at ændre unge mænds adfærd

Sikkerhedsstyrelsens kampagne om fyrværkeri serveret som musikvideo spiller godt. Men der skal mere til, hvis unge mænd skal ændre deres adfærd, vurderer eksperterne i dagens episode af ’Budskab’ – styrelsens kommunikationschef er ikke enig

”Glemmer aldrig den dag – den dag min pik sprang af,” synger skuespiller Niels Olsen i årets nytårskampagne fra Sikkerhedsstyrelsen, hvor han spiller far til popduoen Jesu Brødre.

Kampagnen er en musikvideo, som bruger humor, kendisser og faste danserytmer til at sprede budskaberne om sikker omgang med fyrværkeri blandt 15-25-årige mænd. Den ligger i øjeblikket nummer fire som ’hot lige nu’ på YouTube med over 380.000 visninger på under en uge.

Men der skal mere til for at få unge til at ændre adfærd omkring fyrværkeri, vurderer de to eksperter i dagens episode af ’Budskab’.

”Jeg tror, de vil grine af den og synes, den er sjov. Nummeret vil sikkert også blive spillet. Jeg tror ikke, den vil ændre deres adfærd,” siger Henrik Kjerrumgaard, stifter af White Cloud.

”Jeg vil skelne: Kommer de til at høre den, se den? Ja. Kommer de til at ændre adfærd? Nej,” siger Karne Lykkebo, partner i Geelmuyden Kiese.

Begge peger på, at skal man ændre adfærd gennem kommunikation, kræver det et langt sejt træk, som i virkeligheden skal rykke ved modtagernes normer.

”Den adfærd, man vil ændre her, er ekstremt risikobetonet adfærd under påvirkning af alkohol. Der er altså ikke en sang eller et stykke musik eller en smart video, der får Thomas på 19 klokken 01.23 i en brandert til at sige: ’Nå ja, hvad var det nu, jeg hørte i en kampagne?’” siger Karne Lykkebo.

”Det, som kampagner kan, for at få unge til at ændre adfærd, det er, at man får skabt en social norm, så Thomas’ kæreste eller en anden siger: ’Undskyld mig, din kæmpe taber, hvad laver du?’” fortsætter hun.

”Dem, der skal ændre adfærden, er ikke nødvendigvis dem, vi skal kommunikere til i en kampagne.”

9. klasses elever drak mindre

Også Henrik Kjerrumgaard mener, det afgørende er at ændre de sociale normer.

Han fremhæver et studie fra Aarhus, hvor 9. klasses elever blev bedt om at skrive ned, hvor meget de selv drak og røg, og hvor meget de antog, deres venner gjorde.

”Da man offentliggjorde resultaterne for dem, så de tydeligt kunne se, at deres venner røg og drak mindre, end de troede, så faldt rygningen og drukken,” siger Henrik Kjerrumgaard.

”Du kan godt bruge en kampagne til at lave noget støj og som en slags baggrundstæppe, men du er nødt til at indlejre noget normændrende adfærd.”

Kommunikationschef: Kampagnen virker

’Nytår Igen’ er produceret af Holm Kommunikation for Sikkerhedsstyrelsen. Kampagnen har kostet styrelsen 440.000 kroner.

Kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen Jacob Vestergaard er sikker på, at kampagnen kan få unge til at ændre adfærd.

”Vi tror på, det virker. Men det er ikke noget, vi kan dokumentere, for vi har lavet de her kampagner i mange år, og vi mener ikke, det vil være ansvarligt at lade være, bare for at kunne lave en nulpunktsmåling,” siger han og forsætter:

”Hvad får folk til i halvmørke og måske halvberuset tilstand at tage sikkerhedsbriller på? Der skal jo meget til. Vi tror på, at en generel opmærksomhed på, at fyrværkeri er farligt og ikke kun festligt, har en effekt.”

Jacob Vestergaard tilføjer, at Sikkerhedsstyrelsen også har en kampagne målrettet fædre og en kampagne målrettet tilskuere. Og at styrelsen derudover har demonstratører, som blandt andet tager ud på folkeskoler.

Dagens episode af ’Budskab’ ser også på årets største krisekommunikation og på etik i kommunikation.

0 Kommentarer

Læs også

Podcast: Mere corona-nedlukning i julen kan gøre det nødvendigt med hjælp fra Dronningen

Podcast: Jule-nedlukning kan gøre det nødvendigt med hjælp fra dronningen

10. DECEMBER 2020
Brostrøm-fatamorgana skal tænde de unges corona-samvittighed

Brostrøm-fatamorgana er blevet viral succes

24. NOVEMBER 2020