Podcast: Jule-nedlukning kan gøre det nødvendigt med hjælp fra dronningen

Hvordan skal regeringen kommunikere til danskerne, hvis julen-som-vi-kender-den skal aflyses på grund af corona, uden at miste danskernes opbakning?

Regeringen vil ikke afvise flere corona-restriktioner frem mod jul – sådan lød det allerede mandag på pressemødet om nye restriktioner i 38 kommuner, som nu er udvidet til at gælde yderligere 31 kommuner.

Da sundhedminister Magnus Heunicke mandag aften i TV 2 Nyhederne blev spurgt, om det kan komme på tale at lukke kommunegrænserne frem mod jul, sagde han:

”Jeg vil ikke stå her og sige, at der er nogle værktøjer, vi ikke vil bruge. Det vil være uklogt, for denne her smitte breder sig lynhurtigt, og den er stærkt uforudsigelig.”

Men hvordan skal regeringen kommunikere, hvis de får brug for at lukke kommunegrænserne på grund af høje smittetal, så danskerne ikke kan besøge hinanden på tværs af landet hen over julen? Vel at mærke uden at miste danskernes opbakning?

Det er udfordringen i dagens afsnit af podcasten ’Budskab’, hvor eksperterne også talte om restauratørernes kommunikation under corona-nedlukningen og om fodboldspilleren Mathias Zanka Jørgensens boykot af TV 3.


Mads Byder, stifter af Help PR, mener, der er tale om en kommunikations-udfordring i den helt tunge liga.

”Jeg tror, det vil være en af de sværeste kommunikationsopgaver overhovedet at skulle aflyse julen og slippe af sted med det. Da vi stod der i sommer, da var det noget andet, det var nyt, det var varmt, folk valgte at sige: Vi holder ferie hjemme,” siger han.

Julen handler om følelser

Mads Byder tilføjer, at det kalder på et ’greb fra den allerdybeste kasse’.

”Det vil nok være dronningen,” siger han.

Du vil ringe til Amalienborg?

”Ja. Hvis jeg var Mette Frederiksen, og jeg skulle kommunikere, at vi bliver simpelthen nødt til ikke at besøge hinanden på tværs af landet i julen, så tror jeg, jeg ville tage det greb,” siger Mads Byder.

Han henviser til, at dronningen også indgik i kommunikationen om corona i foråret.

”Det lykkedes godt,” siger han, som mener, det vil være klogt af Mette Frederiksen at lade en anden end hende selv være afsender på budskabet, hvis julen mere eller mindre skal aflyses.

”Det er, fordi det her er på følelser. Julen er så traditionsbundet. Der er nogle familier, der kun ser hinanden i den højtid,” siger Mads Byder.

Brug fakta fra Nordjylland

Anders Gjesing, kommunikationschef hos Get Visual, kalder det en ’stort set umulig’ opgave.

Han fremhæver, at der sker en polarisering af danskerne, som også rammer tilslutningen til corona-restriktionerne.

”Den umulige opgave bliver nødt til at blive bygget på fakta. Man har jo prøvet det her en gang før i Nordjylland,” siger han og tilføjer, at regeringen må bruge tal og erfaringer fra lukningen af de nordjyske kommunegrænser i sin kommunikation.

Han er dog ingenlunde afvisende over for Mads Byders idé om at bede om hjælp fra dronningen

”I den situation, vi står i, så er du også ude over polariseringen, hvis du hiver dronningen ind,” siger Anders Gjesing.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Podcast: ”Danske Bank overlader hele initiativet til medierne”">

Podcast: ”Danske Bank overlader hele initiativet til medierne”

03. DECEMBER 2020
Podcast: Tv-interview med Ståle Solbakken ligner et forsøg på ’alfahannens hævn’

Podcast: Tv-interview med Ståle Solbakken ligner et forsøg på ’alfahannens hævn’

26. NOVEMBER 2020
dronningens tale

Ekspert: Dronningen sponsorerer Mette Frederiksens budskaber med sin troværdighed

18. MARTS 2020