Podcast: Tv-interview med Ståle Solbakken ligner et forsøg på ’alfahannens hævn’

Det lange og meget omtalte tv-interview med Ståle Solbakken var ikke god krisekommunikation for den tidligere FCK-træner, vurderer ugens to gæster i Journalistens podcast ’Budskab’

Den tidligere FCK-træner Ståle Solbakken havde flere muligheder for at lave klog krisekommunikation, da han for seks uger siden blev fyret fra fodboldklubben. Men at sætte sig i interview-stolen hos den landsdækkende tv-kanal TV3+ for at give et langt og følelsesladet interview var ikke en af dem.

Sådan siger ugens to gæster i Journalistens podcast ’Budskab’.

”Jeg har stor respekt for Ståle Solbakken og alle de resultater, han har opnået, og det har jeg stadigvæk. Men han stod stærkere for mig inden,” siger Mads Byder, stifter af Help PR & Kommunikation.

”To timers interview på tv med følelser – ikke engang dronningen får det. Det blev til sidst sådan, at jeg tænkte, at nu er det ’too much’,” siger han.

Thomas Hundsbæk, kommunikationschef hos 3F, er enig i, at Ståle Solbakken taber på interviewet.

”Det er svært at se, hvad målet er, i hvert fald et mål, der rækker længere end tre måneder ud i fremtiden for ham,” siger Thomas Hundsbæk.

Virker som et såret dyr

Han peger på, at Ståle Solbakken formentlig har som ambition at få et nyt – og måske større – trænerjob.

”Det tror jeg ikke, Ståle eller dem, der rådgiver ham – hvis der er nogen – overhovedet har tænkt på. De har tænkt på det, jeg vil kalde alfahannens hævn. Han er såret, og nu vil han have retfærdighed nu og her,” siger Thomas Hundsbæk.

Han mener også, at timingen, seks uger efter fyringen af Ståle Solbakken, er forkert, fordi Ståle Solbakken åbenlyst stadig er i sine følelsers vold.

”Han virker som et såret dyr, som siger, ’det er ikke så meget det, at kæresten forlod mig, det er mere måden, hun gjorde det på’.”

Hvis Thomas Hundsbæk havde fået til opgave at rådgive Ståle Solbakken, ville strategien have været en anden, fortæller han.

”Jeg vil råde ham til at tage en rigtigt dyb vejrtrækning og sige, at tiden faktisk arbejder for ham. Han har en stor troværdighed, han har meritter, han har vundet meget med FCK, og han har været der i meget lang tid.”

”Når det her drama er ovre, så er det det, der vil stå tilbage,” mener Thomas Hundsbæk.

Brug spin i stedet

I stedet for at sende Ståle Solbakken selv i rampelyset ville han have rådgivet Ståle Solbakken til at give baggrundsinterviews til for eksempel mediernes fodboldanalytikere om emner som FCK’s omlægning af Forsvaret.

”Ved at tale med journalister kunne man pode bevidstheden om, hvad de har gjort forkert inde i FCK, og hvad var bedre under Ståle, uden at det er ham selv, der er afsender på det. Han skulle i virkeligheden sørge for at klæde andre folk på, så de kunne afsende det budskab, han gerne vil have,” siger Thomas Hundsbæk.

Altså det, man kalder spin?

”Det kan du godt kalde spin.”

Også FCK’s kommunikation i sagen får et eftersyn i podcasten. Mads Byder peger på, at FCK’s bestyrelsesformand, Bo Rygaard, kommunikerer om fyringen baseret på fakta, men til gengæld ikke får afleveret nogen stor hyldest eller anerkendelse af Ståle Solbakkens resultater hos FCK.

”Han kunne have fået fansene og andre stakeholders med, hvis han havde givet mere respekt til historikken, til følelserne. Han glemmer historikken. Alle deres argumenter er fakta,” siger Mads Byder.

’Budskab’ er Journalistens podcast om kommunikation med Line Ernlund som fast vært. Podcasten udkommer hver torsdag. Denne uge handler det også om Sundhedsstyrelsens nye corona-kampagne målrettet unge og om landmændenes traktor-demonstrationer i weekenden.

0 Kommentarer

Læs også

Podcast: Følelsesladet kommunikation styrker minkavlerne

Podcast: Følelsesladet kommunikation styrker minkavlerne

19. NOVEMBER 2020