Overblik/ Her er chefernes forklaringer om sexisme på TV 2

Først sagde nyhedsdirektør Mikkel Hertz, at der ikke er en sexistisk kultur på TV 2. Så var der nok en ”mandsdomineret kultur”, mente nyhedschefen. Nu kalder direktøren det ”hjerteskærende” at høre TV 2-ansatte fortælle om seksuelle krænkelser, der fandt sted i årevis

Tirsdag indgik TV 2 et samarbejde med et eksternt advokatfirma om at indsamle beretninger om krænkende handlinger, uønsket seksuel adfærd og usund kultur i TV 2.

Målet med den grundige undersøgelse er ifølge TV 2-direktør Anne Engdal Stig Christensen at gøre op med en ”uhensigtsmæssig kultur”.

Dermed er der sat foreløbigt punktum for et forløb, hvor det gradvist har stået mere og mere klart, at mange kvindelige praktikanter og journalister i årevis har oplevet TV 2 som en arbejdsplads med lumre kommentarer, uønsket seksuel opmærksomhed og i nogle tilfælde decideret sexchikane.

I forløbet er der blevet holdt flere stormøder, seks kvinder på TV 2 tog initiativ til en støtteerklæring for Sofie Linde, og adskillige nuværende og tidligere TV 2-medarbejdere er stået frem med deres historier.

Vi har her samlet de forklaringer, TV 2’s ledelse og ansatte har givet om sexisme og krænkelser på TV 2 de seneste uger.

Mikkel Hertz i Politiken 11. september

Politiken spørger en række mediechefer, om der er en sexistisk kultur på deres arbejdsplads. Det mener nyhedsdirektør Mikkel Hertz ikke, at der er på TV 2. Han har i hvert fald ikke hørt om det.

”Det er ikke mit indtryk, at vi har en sexistisk kultur på TV 2. Men der kan være ting, jeg ikke ved,” siger Mikkel Hertz, der forklarer, at ledelsen kun kan agere på informationer, de har.

”Og ikke på det, der foregår under radaren,” siger han.

Mikkel Hertz til dr.dk 11. september

Dagen efter skal Mikkel Hertz og andre mediechefer forholde sig til en støtteerklæring underskrevet af 701 kvinder. Brevet, som er lavet på initiativ fra seks kvinder på TV 2, er stilet til Sofie Linde: ”Du fortæller, hvordan du oplevede en sexistisk kultur blandt nogle mænd, da du startede i mediebranchen. Du har ret. Vi oplevede det også.”

Mikkel Hertz forklarer DR, at han har talt med initiativtagerne til brevet og spurgt, om der er en sexistisk kultur på TV 2.

”På baggrund af den samtale må jeg konkludere, at det er der ikke generelt. Vi har ikke en sexistisk kultur, hverken i nyhedsafdelingen eller i koncernen.”

Tidligere TV 2-direktør Merethe Eldrup til Jyllands-Posten 15. september

I Jyllands-Posten kigger Merete Eldrup tilbage på sin direktørtid på TV 2.

”Jeg må bare konstatere, når jeg kaster et kritisk blik på mig selv, at det ikke har været nok. Jeg har ikke gjort, hvad jeg kunne. For det synes jeg, de historier, der nu kommer frem, viser.”

Samme dag siger nyhedschef Jacob Kwon til Jyllands-Posten:

”Jeg ville ønske, at vi havde indset dybden af denne problematik tidligere.”

Nyhedschef Jacob Kwon til Mediawatch 15. september

Efter stormøde med konkrete eksempler på sexisme siger nyhedschef Jacob Kwon til Mediawatch, at der nok havde været en ”mandsdomineret kultur” på TV 2 Nyhederne.

”Og måske er der stadig en del af den tilbage.”

Anne Engdal Stig Christensen til tv2.dk 16. september

Efter at Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard giver TV 2 navnet på den chef, der gjorde et problem ud af, at hun var gravid, på TV 2, svarer Anne Engdal Stig Christensen på henvendelsen:

”Mailen er alene Mettes udlægning af forløbet, og jeg er ked af, hvordan hun oplevede det, men jeg kommer ikke til at gå ind i flere detaljer her.”

Tv-vært Cecilie Beck til podcasten ’Q&Co’ 17. september

Journalisten afslører, at en TV 2-chef i årevis har sendt ”klamme” og ”upassende” beskeder til 10-20 kvinder. Chefen blev afskediget, uden at kollegerne fik at vide hvorfor.

Til B.T.-podcasten ’Q&Co’ forklarer Cecilie Beck om forløbet set indefra:

”Der kom en mail om, at vedkommende var fratrådt med øjeblikkelig varsel. Og folk var sådan: ’Hvad handlede det om?’. Der synes jeg, man skulle følge dem hele vejen hen til hoveddøren, ledsaget af et hornorkester, der spiller ’Vi finder os ikke i sexchikane’.”

TV 2-journalist Dorte Schou til TV2.dk 22. september

Dorthe Schou og otte andre TV 2-journalister fortæller åbent til tv2.dk om deres oplevelse af kulturen på TV 2, og hvordan seksuelle krænkelser kunne finde sted i årevis.

”Jeg tror, sexisme er en udløber af den macho-kultur, der er og traditionelt set har været på TV 2. Jeg har været ansat i snart 12 år, og selv om tingene har ændret sig en smule, så lever kulturen stadig i bedste velgående,” forklarer Dorthe Schou.

Forelagt de ni udtalelser siger Anne Engdal Stig Christensen, at det gør hende ”oprigtigt ked af det”.

”Og det er især hjerteskærende at opleve, at en række henvendelser kommer fra unge praktikanter og elever, som er nogle af dem, vi skal passe særligt på. Flere af kvinderne fortæller mig, at de ikke har turdet, eller at det har været svært at gå videre med oplevelserne.”

Anne Engdal Stig Christensen til Journalisten 22. september

TV 2’s adm. direktør Anne Engdal Stig Christensen lover at gennemføre en undersøgelse af kulturen og krænkelser på TV 2 via eksterne advokater.

”Vi skal have ryddet op i sager vedrørende krænkende handlinger, og vi skal på en ordentlig måde gøre op med en uhensigtsmæssig kultur.”

0 Kommentarer

Læs også

<span class=TV 2-chef fyret for ”lumre” beskeder: Vi føler, der bliver lagt låg på">

TV 2-chef fyret for ”lumre” beskeder: ”Jeg følte, jeg skulle sørge for at holde mig gode venner med ham”

17. SEPTEMBER 2020
<span class=Efter stort krisemøde om sexisme i TV 2: Folk har svigtet">

Efter stort krisemøde om sexisme i TV 2: Folk har svigtet

16. SEPTEMBER 2020

Medarbejderne på TV 2 forlanger en ekstern undersøgelse af sexisme

22. SEPTEMBER 2020