TV 2-chef fyret for ”lumre” beskeder: ”Jeg følte, jeg skulle sørge for at holde mig gode venner med ham”

Nuværende og tidligere TV 2-ansatte fortæller om ”klamme” og ”upassende” beskeder fra en chef. Det stod på i flere år og gik ud over 10-20 kvinder, lyder det (Opdateret kl. 16.55)

”Det var meget grænseoverskridende, og jeg kunne jo godt se, at det var mærkeligt. Men jeg følte, jeg skulle sørge for at holde mig gode venner med ham.”

Sådan siger en TV 2-ansat, som inden for de seneste år har oplevet at få upassende beskeder af seksuel karakter fra en ledende medarbejder på stationen.

Beskederne begyndte, kort efter at hun som nyuddannet var blevet ansat på TV 2. Hun har for eksempel oplevet, at manden uopfordret har skrevet, at han lå i sin seng og tænkte på hende. Og hun er langtfra den eneste, der har fået den slags uønsket opmærksomhed fra samme chef.

Journalisten har talt med tre kvinder, som inden for de seneste fem år gentagne gange har fået, hvad de betegner som ”lumre”, ”klamme” og ”upassende” beskeder fra manden. Til Berlingske har tidligere projektleder på TV 2, Katja Ring Johansen, også fortalt om lignende oplevelser med samme mand.

Selv om de upassende beskeder fra chefen stod på over en årrække og ifølge kilderne var alment kendt på TV 2, fik sagen først for nylig konsekvenser. Det skete ifølge Journalistens oplysninger, da en gruppe kvinder gik til tillidsfolkene og fortalte om deres oplevelser med manden. Kort efter stoppede han på TV 2.

Blev provokeret over Hertz

Ingen af de tre kvinder, Journalisten har talt med, har lyst til at stå frem med navn, da de er bekymrede for, om det kan få konsekvenser for deres ansættelse. Men de vurderer, at et sted mellem 10 og 20 kvinder over årene har haft lignende oplevelser med samme mand på TV 2.

Derfor provokerede det dem, at TV 2’s nyhedsdirektør, Mikkel Hertz, i den aktuelle debat om sexisme i mediebranchen tidligt slog fast, at TV 2 ikke har en sexistisk kultur, og at ledelsen på TV 2 jo ikke kan agere på det, der ”foregår under radaren”.

”Det provokerer mig helt vildt, at Mikkel Hertz siger, som han gør, når de lige har fyret en mand for netop det. Det bør altså give anledning til lidt mere selvrefleksion,” siger en af kvinderne, som fik de upassende beskeder fra manden i sin tid som journalistpraktikant på TV 2.

Hun fortæller, at det startede med, at han efter en julefrokost skrev klokken halv fem om morgenen og spurgte, om hun var kommet godt hjem. Der stod ikke noget eksplicit seksuelt i beskeden.

”Men det var stadig en vildt mærkelig besked at få fra en mellemleder, når man er praktikant. Og derfra fortsatte det on-off resten af min praktiktid med lumre beskeder. Nogle gange skrev han ting á la: ”Du vil ikke vide, hvad jeg tænker lige nu.” En anden gang har han spurgt, om jeg syntes, han var for gammel til mig,” fortæller hun.

En sårbar situation at stå i  

De tre kvinder, Journalisten har talt med, er ikke blandt dem, der har bragt sagen for ledelsen. Men deres fortællinger følger samme mønster: Manden har kontaktet dem, mens de har været lavt i hierarkiet på TV 2. Først har det seksuelle ligget mellem linjerne i hans beskeder, senere er det blevet mere eksplicit.

Kvinden, der fik beskeder fra manden i sin praktiktid, og som i dag ikke er på TV 2 længere, forklarer, at hun altid forsøgte at glide af på mandens beskeder.

”Som praktikant syntes jeg, det var ekstremt svært at afvise ham meget klart, når det også var ham, der potentielt ville skulle ansætte mig senere hen. Jeg har overhovedet ikke givet ham noget tilbage, men jeg følte, jeg blev nødt til at svare høfligt tilbage hver gang. Det var en sårbar situation at stå i,” siger hun.

Ingen af de kvinder, Journalisten har talt med, har oplevet, at manden har gjort fysiske tilnærmelser. Alligevel beskriver den tidligere praktikant, at den grænseoverskridende opmærksomhed fra manden satte sig spor i hende.

”Det skabte en grundtvivl på mig selv i forhold til den faglighed, jeg ellers tænkte, jeg havde,” fortæller hun.

Journalisten har talt med den nu tidligere TV 2-chef. Han er ikke klar til at dele sin version af historien.

Skam over ikke at være gået videre med sagen

Kvinden, som begyndte at få upassende beskeder fra manden, umiddelbart efter at hun som nyuddannet blev ansat på TV 2, gik heller ikke til ledelsen, da manden f.eks. skrev, at han lå i sin seng og tænkte på hende.

”Han blev anset som en, den øverste ledelse gerne ville satse på, og det var mit første rigtige voksenjob, så jeg ville gerne gøre et godt indtryk,” forklarer hun.

I dag skammer hun sig over, at hun aldrig gik videre med sagen. Særligt fordi det hurtigt blev klart for hende, at hun ikke var den eneste, der fik den slags beskeder fra manden.

”Mange kvinder kunne have været det her foruden, hvis nogen – mig selv inklusive – havde sagt noget om det. Men jeg har ikke vidst, hvor man går hen med det, når man oplever grænseoverskridende adfærd,” siger hun.

Netop derfor ærgrer det både hende og de andre kvinder, Journalisten har talt med, at TV 2’s ledelse ikke har brugt sagen som en anledning til at kommunikere ud, at der er nul-tolerance over for den slags adfærd, og hvad proceduren er, hvis man oplever det.

Ifølge en mail, der blev sendt ud til de ansatte i nyhedsafdelingen, og som Journalisten har set, stoppede den nu tidligere chef ”som følge af uoverensstemmelser om hans ledelse”.

”Der manglede en principiel udmelding fra ledelsen,” mener kvinden.

”I stedet står vi tilbage med følelsen af, at der bare bliver lagt låg på. Og det er simpelthen ikke god nok ledelse,” siger hun.

TV 2: Vi handlede resolut

Hos TV 2 erkender direktør Anne Engdal Stig Christensen, at der har været ”fejl og små bump på vejen” i TV 2’s håndtering af sagen.

”Men resultatet er rimeligt resolut: Fra det kom til mit kendskab, at der var en sag, og til vedkommende med den uacceptable opførsel ikke var her mere, der gik nøjagtigt to uger,” siger hun.

Anne Engdal Stig Christensen fortæller, at hensynet til den fortrolighed, som de implicerede i sagen ønskede, vejede tungt, da det skulle kommunikeres ud internt, hvorfor den pågældende chef stoppede.

”Men det er jo klart en diskussion, hvorvidt man skal bringe det mere eksplicit ud i organisationen. Det kan godt være, vi vil gøre det i fremtiden. Vi sidder lige nu midt i epicentret af debatten, så vi får jo læring om det her emne hver dag,” siger hun.

Direktøren siger, at hun er ked af, at hun ikke tidligere er blevet gjort bekendt med, at der var en chef i huset med den type upassende adfærd.

”Det er jeg frygteligt ked af, for så havde der måske været en sag mindre i dag. Man må  formode, at vi havde undgået en sag eller to – og i sidste ende havde kunnet stoppe det tidligere – hvis vi havde kendt til sagerne noget tidligere,” siger hun.

Vores kilder vurderer, at 10-20 kvinder gennem årene har fået upassende beskeder fra samme mand …

”Det er jo ny viden for mig. Det er ikke nået frem til mit bord,” siger Anne Engdal Stig Christensen.

Hun har efterfølgende sendt følgende tilføjelse på mail:

”Det er vigtigt for mig at præcisere, at jeg godt ved, at der har flere, som har fået beskeder fra samme mand. Det er alene tallet 10-20, som jeg ikke kender, og som jeg heller ikke ved, om er korrekt.”

Burde I ikke have iværksat en undersøgelse af, om andre kvinder havde haft lignende oplevelser med samme mand?

”Vi gjorde faktisk en del ud af at spørge via dem, der stod frem, om de kendte til andre, som ville snakke med os. Det var der ikke på det tidspunkt. Og fordi vi ikke var i tvivl om, hvad konsekvensen skulle være, mente vi, at det løste problemet. Men det er da en overvejelse værd, om man fremover skal skride til en større undersøgelse,” siger direktøren.

De lumre beskeder var frokost-underholdning

Kilderne er enige om, at det skyldes kulturen på TV 2, at ingen af dem gik til ledelsen med mandens upassende beskeder til dem selv eller deres kolleger. De fik indtryk af, at den slags ikke var noget, man tog alvorligt på TV 2.

”I frokostpausen på min allerførste dag underholdt kvinderne med, at den her mand var kendt for at skrive lumre beskeder. Når man som praktikant oplever sådan en kultur, så har du heller ikke lyst til at dele din historie med andre,” siger den nu tidligere praktikant.

I dag vil Anne Engdal Stig Christensen ikke vurdere, hvorvidt der er en sexistisk kultur på TV 2. Det skal nu undersøges. Men hun slår klart fast, at det er problematisk, hvis kolleger over frokosten har underholdt med, at en ledende medarbejder var kendt for at skrive upassende beskeder.

”Hvis det er sådan, det er foregået, så er det et kulturproblem. Uden tvivl. Hvis der bliver en stiltiende accept rundt omkring af, at der foregår den slags ting, så er det et kulturproblem,” siger hun.

Grotesk hvis ledelsen ikke har kendt til det

Ingen af de kvinder, Journalisten har talt med, kan med sikkerhed sige, at ledelsen har vidst, at den nu fyrede chef gennem flere år sendte upassende beskeder til en række kvindelige ansatte.

”Men det ville overraske mig, hvis ingen i ledelseslaget på TV 2 har vidst, at det foregik,” siger en.

En anden siger:

”Hvis ledelsen ikke har kendt til det, er det også lidt grotesk, for det har været en offentlig hemmelighed,” siger en tredje.

Til det siger Anne Engdal Stig Christensen:

”Jeg kan jo ikke handle på noget, vi ikke ved. Og jeg har ikke vidst, at der var den her sag. Det kom bag på mig, at der var sådan en sag, det skal vi lige være meget ærlige om som medieledere. Der kommer sager frem nu, som vi i vores vildeste fantasi ikke forestillede os eksisterede,” siger hun.

 

Opdateret kl. 16.55: Anne Engdal Stig Christensen har efterfølgende sendt en præcisering af, at hun godt vidste, at flere havde fået beskeder fra manden end den  gruppe, der gik til ledelsen med det. Det er nu tilføjet artiklen.  

0 Kommentarer

Læs også

Stort krisemøde på TV 2 efter beskyldninger om sexistisk arbejdsmiljø

Stort krisemøde på TV 2 efter beskyldninger om sexistisk arbejdsmiljø

15. SEPTEMBER 2020
<span class=TV 2: Hvis du har underskrevet Sofie Linde-brevet, er du inhabil">

TV 2: Hvis du har underskrevet Sofie Linde-brevet, er du inhabil

11. SEPTEMBER 2020