Efter stort krisemøde om sexisme i TV 2: Folk har svigtet

Stemningen er trykket på TV 2 efter heftig debat om sexistisk arbejdskultur på mediet. Tillidsrepræsentant Lennart Sten mener, at alle har svigtet – inklusive tillidsfolkene

”Det gør pisse ondt, og det kommer det også til at gøre det næste stykke tid på os alle sammen. Men det er sundt og godt, at vi åbner op om det, og vi er nødt til at gå det igennem sammen.”

Sådan siger hovedtillidsmand på TV 2 Lennart Sten, efter at der i går var digitalt stormøde for de ansatte på TV 2 oven på beskyldninger om en stærkt sexistisk arbejdskultur på mediet bragt i en artikel af Berlingske. På mødet var ledelse og tillidsfolk til stede, og de ansatte kunne sende pointer og spørgsmål ind til dem både med navn og anonymt på sms. Beskederne blev læst op og diskuteret.

Han fortæller, at der er ”mange stemninger” lige nu på TV 2.

”Der er en lang række mænd, som går rundt og tænker på, om det er deres adfærd, den er gal med, og om de skal opføre sig anderledes. Og der er mange kvinder, der er vrede. Nogle er dem, der er blevet udsat for noget, der ikke er i orden, og alle på TV 2 har en holdning til det,” siger Lennart Sten.

”Alle snakker om det hele tiden” 

Debatten på og om TV 2 har rejst sig, efter at over 1.600 kvinder har skrevet under på Sofie Linde-brevet, som bakker op om, at der er en sexistisk kultur i den danske mediebranche.

Lennart Sten roser dem, der har startet underskriftsindsamlingen, og er glad for, at debatten og kritikken af TV 2 kommer frem.

”Jeg er virkelig glad for og stolt over de seks kvinder, der har formået at stå sammen om den her underskriftsindsamling. De kommer fra TV 2. Og ja, vi har problemer. Vi er nødt til at gå igennem en kæmpe proces på grund af de kvinder. Og tak for det,” siger han.

Han fortæller, at der nu går en større proces i gang på TV 2, hvor adm. direktør Anne Stig Engdal Christensen vil holde møder med de forskellige medarbejdere – startende med de kvindelige praktikanter – for at forstå, hvad der kan gøres for at forbedre arbejdskulturen på TV 2. De møder er allerede i gang.

”Og det stormøde, vi havde i går, var første spæde skridt ind i en virkelighed, vi skal være med til at forme. Der er i den grad behov for det. Vi snakker. Der bliver snakket overalt. Ved kaffemaskinerne, i kantinen, på gangene, når folk har fri. Alle taler om det hele tiden. Derfor har vi virkelig også behov for at få talt det igennem på TV 2,” siger han.

Stormødet tirsdag blev afholdt digitalt på TV 2 på grund af coronavirus. Det ærgrer Lennart Sten, der mener, at medarbejderne har brug for at se hinanden i øjnene.

”Vi lider under, at vi ikke kan kalde alle folk sammen,” siger han.

”Vi har åbenlyst ikke været gode nok” 

Lennart Sten mener, at beskyldningerne om en sexistisk kultur på TV 2 er udtryk for et svigt på stationen.

”Folk har svigtet. Vi har også svigtet som tillidsfolk ved, at det her er foregået, uden at vi har vidst det,” siger Lennart Sten.

”Jeg skal som tillidsmand – og vi skal som organisation – lære, hvordan vi tackler det her. Vi har åbenlyst ikke været gode nok til det.”

Han mener, det er godt, at adm. direktør Anne Stig Engdal Christensen nu vil holde møder med de ansatte og finde ud af, hvad der skal ske for at forbedre kulturen.

”Ledelsen ser også sig selv i øjnene,” siger han.

”Vi skal finde ud af: Hvad mangler vi? Hvad skal vi gøre, hvis nogle føler sig krænket? Hvor går man hen? Hvem skal man gå til? Vi skal have støvet alle anmeldergange af. Det går ikke, at jeg går og tror, at alle kommer til mig, eller at man som ledelse tror, det er nok at sige, at der er åben dør til et glaskontor. Det duer ikke, at vi har en whistleblowerordning, der er usynlig for langt de fleste medarbejdere,” siger han og tilføjer:

”Det kan også være, vi skal uddanne tillidsfolk og praktikantvejledere bedre i, hvordan vi håndterer sager som det her.”

Han håber, debatten om sexisme ikke stopper med TV 2, men bliver starten på en kulturændring i hele branchen.

”Jeg tror ikke, vi er de eneste, der har problemer. Jeg håber ikke, de andre mediearbejdspladser gemmer sig fra det projektørlys, TV 2 er i lige nu, og forbliver i mørket. Kulturen er ikke ét sted eller én ting. Det er de magtstrukturer og normer, der er bygget op, der er problemet.”

Over for Berlingske har adm. direktør Anne Stig Engdal Christensen understreget, at hun tager kritikken meget seriøst.

”Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, om vi har en sexistisk kultur. Men jeg vil benytte denne anledning til at lave et eftersyn på, hvordan medarbejderne ser på vores kultur. Det kommer vi til at igangsætte inden for de næste par uger. Jeg kan ikke påtage mig ansvaret for de sidste mange års tilstand i mediebranchen, men jeg skal påtage mig at sikre et ordentligt TV 2 anno 2020,” har hun sagt til Berlingske.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra TV 2s direktion.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=TV 2: Hvis du har underskrevet Sofie Linde-brevet, er du inhabil">

TV 2: Hvis du har underskrevet Sofie Linde-brevet, er du inhabil

11. SEPTEMBER 2020
Stort krisemøde på TV 2 efter beskyldninger om sexistisk arbejdsmiljø

Stort krisemøde på TV 2 efter beskyldninger om sexistisk arbejdsmiljø

15. SEPTEMBER 2020