Ny aftale for 2.000 DJ-medlemmer – 92 procent stemte ja

92 procent har stemt ja til aftalen, som sikrer 2.000 DJ-medlemmer 1,55 procent mere i lønposen per år. Aftalen har ellers fået kritik. Se stemmetallene her

Et stort flertal har stemt ja til de nye overenskomster, som gælder for 2.000 DJ-medlemmer. Aftalen dækker en stribe dagblade i hele landet og bl.a. Watch Medier, Politiken Nicher og Ritzaus Bureau.

92 procent har stemt for, mens fem procent har stemt imod. Tre procent har stemt blankt. Stemmeprocenten er på 51,5, oplyser Dansk Journalistforbund.

Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund, er glad for resultatet.

”Jeg synes, det er en meget klar opbakning til forhandlingsresultatet,” siger hun.

Aftalen er en del af en række overenskomster for i alt 600.000 danskere. For få minutter siden offentliggjorde Forligsinstitutionen, at aftalerne er blevet vedtaget ved en stor urafstemning. I det samlede resultat har 80 procent stemt ja, og 20 procent stemt nej.

Hvad er det vigtigste i aftalen?

Aftalen for 2.000 DJ-medlemmer hæver lønnen for medarbejderne med 1,55 procent per år i tre år. Aftalen hæver månedslønnen for alle med 400 kroner per år, og alle genetillæg hæves med 1,6 procent per år.

Resten af lønstigningen op til de 1,55 procent fordeles ligeligt mellem medarbejderne i 2020 og 2022 – altså helt uden lønforhandling. I 2021 vil der være lidt at forhandle om lokalt, og i 2022 kan arbejdsgiverne smide mere i puljen, hvis de vil belønne udvalgte medarbejdere.

For praktikanter stiger lønnen med 1,7 procent per år.

Aftalen har også en række andre elementer. Du kan få overblikket her.

Sådan har de stemt

Den største gruppe medarbejdere, som er omfattet af den nye aftale, er på Fællesoverenskomsten. Her har 459 DJ-medlemmer stemt, og 94 procent har stemt ja.

På Berlingske og Ritzaus Bureau har 96 procent stemt ja begge steder, mens 90 procent har stemt ja på Jyllands-Posten, og 88 procent har stemt ja på Politiken og Ekstra Bladet.

De mest kritiske medarbejdere findes på Kristeligt Dagblad samt på 24timer-aftalen. 24timer-aftalen er en overenskomst, som gælder for Watch Medier og Politiken Nicher.

På Kristeligt Dagblad har 82 procent stemt ja og 7 procent nej, mens 24timer-resultatet er 83 procent ja og 11 procent nej.

Kritik: Vi får for lidt

Aftalen har fået kritik fra tillidsrepræsentanter på Watch Medier, Politiken Nicher, Politiken, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet.

Som Journalisten tidligere har beskrevet, mener tillidsfolkene på disse medier, at lønstigningen er for lille.

”Vi ønsker at udtrykke vores klare kritik af, at aftalen indeholder en lønfremgang på 1,55 procent om året i en tid, hvor JP/Politikens Hus har leveret et rekordoverskud på 265,3 millioner kroner, hvor der budgetteres med overskud, og hvor direktionen i JP/Politikens Hus siden 2016 har oplevet en lønfremgang på 6,5 procent om året,” lød det i en fælles udtalelse fra tillidsfolkene.

Alligevel anbefalede de at stemme ja til aftalen ”i erkendelse af, at det kan få negativ betydning for en meget stor del af vores kolleger i DJ”.

Tine Johansen anerkender kritikken, men hun mener, at aftalen samlet set er god.

”Det er jo kompromisets kunst, og det bærer aftalen præg af. Der er nogle tillidsrepræsentanter i JP/Politikens Hus, som er skuffede over den økonomiske ramme, og det kan jeg godt forstå. De repræsenterer en koncern, som er væsentligt bedre polstret end mange af de andre,” siger formanden.

DJ: Pæn stemmeprocent

Forhandlingschef i DJ Claus Iwersen er tilfreds med stemmeprocenten på 51,5.

”Det er jævnt pænt. Det er vigtigt, at folk deltager i den slags afstemninger, så de kan give deres mening til kende, men også for at vise opbakning til systemet. Men jeg synes, niveauet er, som man kunne forvente,” siger Claus Iwersen.

0 Kommentarer

Læs også

JP/Politikens Hus

Tillidsfolk kritiserer aftale: Vi får for lidt

16. MARTS 2020
Gammel Strand

Det skal 2.000 kolleger stemme om i dag

26. MARTS 2020
Gammel Strand

Overblik/ Her er OK-aftalen for 2.000 journalister

15. MARTS 2020