
Nagieb Khaja Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
”Han ligner altså heller ikke en dansk journalist – han ligner mere en islamist. Det har de tyrkiske grænsevagter nok taget fejl af … disclaimer: Jeg mener ikke, det er i orden at slå løs på ordentlige folk!”
Sådan skrev DF-politiker Aia Fog i et facebookopslag, efter at journalist Nagieb Khaja i 2015 blev gennembanket af tyrkiske grænsevagter på grænsen til Syrien. Efter kritik af opslaget har hun siden slettet det.
Vi har spurgt Nagieb Khaja, hvordan det føles at opleve racisme på egen krop.
Hvad tænkte du, da du så det, der var skrevet om dig efter overfaldet?
”Det var så lavt, at jeg ikke engang gad gå ind i diskussionen eller kommentere det. Det var ynkeligt og ekstremt racistisk. Det ypperste af ytringsfriheden er, når man som journalist sætter sit liv på spil for at afdække noget. Så det gør en ked af det, når man bliver overfaldet, fordi man gør sit arbejde, og der efterfølgende er en politiker, der siger sådan noget.”
Tror du, det havde været det samme, hvis du var hvid journalist?
”I forhold til det, der skete i Tyrkiet, er jeg sikker på, at hvis det havde været en etnisk dansk udenrigskorrespondent fra DR, så havde man nok ikke hørt de samme ting. Hvide journalister bliver også anklaget for nogle af de samme ting, som jeg er blevet anklaget for. Men jeg tror, at jeg i højere grad har fået på puklen.”
Oplever du, at du bliver svinet til af mediebrugerne på grund af din baggrund, dit udseende eller navn?
”Jeg har fået mails og trusler fra højreorienterede, hvide og muslimske ekstremister. Jeg er blevet anklaget for at være Al-Qaeda-agent, zionist og CIA-agent. Der er ikke noget, jeg ikke er blevet anklaget for. Hvis jeg har lavet noget kritisk omkring krigen i Afghanistan, bliver jeg svinet til i kommentartrådene, fordi jeg har afghansk baggrund.”
Hvad er det værste, du har oplevet/det der har påvirket dig mest?
”Der er en episode, som virkelig har påvirket mig. Det ligger mange år tilbage. I 2008 blev jeg kidnappet af Taliban. Da jeg vendte hjem, fik jeg at vide, at en af mine kolleger havde spredt rygter bag min ryg om at have planlagt min egen kidnapning for at støtte Taliban. Det var noget af det mest ulækre, jeg har oplevet. Det havde man jo aldrig sagt om en etnisk dansk journalist.”
Har reaktionerne påvirket dit arbejde?
”Det har ikke påvirket mit arbejde. Det har påvirket mig som person, fordi jeg bliver skuffet over den måde, nogle mennesker er på, men det påvirker ikke min arbejdsgang. Jeg bliver skuffet over racismen, selv om der er tale om enkelte mennesker. Det er jo fordomme, man har om folk, som har en anden etnisk baggrund, som gør, at man kan tro sådan nogle ting om dem.”
”Det var sværere i begyndelsen af min karriere, fordi jeg var en af de første uddannede journalister i Danmark med en anden etnisk baggrund. Dengang følte jeg, at jeg skulle løbe hurtigere for at få den samme anerkendelse som de andre. Det har ændret sig nu. Men dengang var jeg til jobsamtaler, hvor redaktøren nærmest ikke troede på, at jeg var uddannet fra journalisthøjskolen. Det var nærmest utænkeligt dengang, at en med udenlandsk baggrund fuldførte en journalistuddannelse.”
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg var på min anden runde på TV2 Nyhederne, dengang Nagib begyndte sin karriere dèr. Jeg havde ham bl.a. med som *føl* på en opgave til Nordsjælland og husker ham som en cool og respekteret journalist. En begynder i faget, javel, men også en, der hurtigt slog rødder. Og han har jo også haft en smuk karriere med en perlerække af flotte præstationer på førende medier fra karrierens spæde begyndelse.