Leder: Danske medier tager ikke racisme alvorligt

”Medier bruger skjult kamera til at undersøge lavtlønnede sosu’er og pædagogers tone, men hvornår er de gået lige så aggressivt til dem, der har et ansvar for diskrimination på arbejdspladser, i boligselskaber og i uddannelsessystemet.” skriver Christian Lindhardt

I en måned har debatten om racisme nu raset. Da George Floyd den 25. maj blev dræbt under en anholdelse i Minneapolis i USA, skabte det en lavine. Først i USA, men siden har den bredt sig til de fleste demokratiske lande, hvor der har været demonstrationer og krav om et opgør med racisme.

Og de danske medier har dækket debatten intenst. Men er vi blevet forfærdeligt meget klogere? Nej.

Potentielt udsættes flere hundredtusinder danske statsborgere for racediskrimination. Forskning har blandt andet vist, at folk med minoritetsbaggrund har sværere ved at få en bolig eller et arbejde, de diskrimineres i uddannelsessystemet, og de udsættes i høj grad for had, hvis de blander sig i den offentlige debat.

Det fremmer ikke ligefrem de integrationsudfordringer, som politikere fra højre til venstre påberåber sig er et af landets største problemer, når de ikke lige diskuterer, om tyske turister må tage på ferie på Rømø i uge 23 eller 24.

Enkelte medier har i anledning af racisme-debatten talt med et par danskere med minoritetsbaggrund, som alle fortæller, at jo, de har da oplevet racisme både i skolen, på arbejdsmarkedet og i det hele taget i hverdagen.

Men derudover har størstedelen af den danske mediedækning handlet om statuer, krænkelseskultur, Shubidua-tekster, om Bwalya Sørensen er en klovn (eller racist), eller om hvorfor venstrefløjen ikke tager afstand fra alt fra Pol Pot til Islamisk Stat fremfor at demonstrere mod drabet på en sort i USA.

Der er nok at tage fat på for de danske medier, men i stedet for at afdække og afsløre diskrimination, er det stort set kun politikerne fra yderfløjene og debattører, som medierne har refereret i debatten. Som for eksempel, når dr.dk på toppen af forsiden skriver ”Stil spørgsmål til politikerne: Findes der racisme i Danmark, og hvad er jeres ansvar”, og hvor det er Enhedslisten og Nye Borgerlige, som DR har bedt svare på spørgsmål. Svarene stikker forventeligt i øst og vest, men gør det nogen klogere?

Hvor er de gravergrupper, som er sat af til at dokumentere omfanget af racisme i Danmark, og hvad det skyldes? Hvilke konsekvenser har det for samfundet, at medborgere udsættes for diskrimination?

Medier bruger skjult kamera til at undersøge lavtlønnede sosu’er og pædagogers tone, men hvornår er danske medier gået lige så aggressivt til dem, der har et ansvar for diskrimination på arbejdspladser, i boligselskaber og i uddannelsessystemet.

Hvad vil f.eks. regeringen gøre for at komme racismen i Danmark til livs? Hvad mener fagbevægelsen og erhvervslivet? Hvad går vi som samfund glip af, fordi der er danskere, hvis fulde potentiale vi som samfund ikke får nok ud af, fordi de diskrimineres? Hvorfor bruge meningsmålinger til at spørge danskerne, om der er racisme i landet i stedet for at undersøge det?

De danske mediers manglende fokus på racismen herhjemme har konsekvenser. Medierne bidrager ikke til løsninger, de fremstår utroværdige over for borgere, der diskrimineres, og måske er det årsagen til, at danskerne har nemmere ved at engagere sig i racisme i USA end i den, der foregår rundt om hjørnet.

Kom nu ind i kampen danske medier. Kig indad og se på, om I virkelig repræsenterer danskerne i al deres mangfoldighed og de udfordringer, der er derude. Den seneste måneds dækning tyder ikke på det.

 

 

 

 

14 Kommentarer

Jens Larsen
9. AUGUST 2020
Only black lives matters!
Henrik Jelstrup
3. JULI 2020
Medierne er da lige så racistiske som enhver instans i DK. Intet mindre. Der jo tydeligvis et problem i både USA og DK med de aktivistiske tiltag der på det seneste har foregået. At medierne i årtier har spædet til med racist bashing og givet spalte plads til diverse racist partier hersker der heller ingen tvivl om. DK og den vestlige verden lever historisk og selv i dag på en kolonialisering af den 3 verden. Se blot på toldregler og handelsbarrierer fra EU i forhold til Afrika. Der har vi racismen og kolonialiseringen i en nøddeskal. At hele den samlede journalist stand skal tage sig sammen har alt for længe været indlysende. Det er kort sagt evident at vid og historisk sammenhængskraft er en by i Rusland for magteliten inklusive medierne.
Helle Baldersbæk
28. JUNI 2020
Nu er det fastslået fast med syvtommersøm, hvorfor jeg i mange år ikke har gidet læse vores fagblad. En flok snotforkælede og selvfede tåber hidser sig selv og hinanden op til at se spøgelser ved højlys dag.
Inge Nielsen
27. JUNI 2020
Kære journalister. I tager udgangspunkt i en forkert præmis - nemlig at racisme kun går en vej - fra hvide til andre, men det er ikke sandt! Der er masser af racisme "den anden vej". Typisk farer danske piger ikke til pressen når de bliver kaldt luder eller lign....bare et eksempel.
Prøv at se ud over farver, men se på adfærd, ønsket kultur dominans, religions dominans, offerkort, krænkelsesparathed osv.......se på handlinger og adfærd, ......ikke farve......og bunder adfærd og handlinger i medbragt kultur/overbevisninger/ gl.adfærds værdier/gl.adfærdmønstre og lign.......som "udøves" og kræves respekteret - ja så kan det være "omvendt" racisme.......dvs handlinger /adfærd og ikke farve.
Og bare for god ordens skyld - der er masser (desværre) af mobning, holden udenfor, forbigåelser osv, hver eneste dag på alverdens (Dk) arbejdspladser......hvide "mod" hvide......og her er ingen farve-offer-kort at trække!
Man får også svært ved at få job når man er over en vis alder...grå guld er politiker-illusion.
Eksemplerne er mange - men har ingen farve.
Josef Nielsen
27. JUNI 2020
Der er ingen penge i at undersøge racisme og hatecrimes til bunds, altså ingen mad på bordet, og hvem gider arbejde gratis for upopulære ubetydelige små befolkningsgruppers ligegyldige sager? Journalister skal jo i bund og grund tjene penge. Intet i denne verden er gratis og regninger betaler jo ikke sig selv. Idealer og gode intentioner falmer hurtigt på tom mave. Samtalen blandt de idealistiske journalister bliver til "nogen burde også..." imens hopper de opportunistiske journalister med på "ingen racisme i Danmark-vognen" og laver smør på brødet med den ene hånd på ryggen. Hvorfor ikke bare kaste håndklædet i ringen som idealist og følge flokken af oppotunister istedet for at riscikerer at underminerer egen karriere i jagten på et fantom, som både DR, TV2, Pia Kjærsgaard, Pernille Vermund, Rasmus Paludan, Naser Khader, Søren Espersen, Inger Støjberg, Tom Ankjær, diverse dommere, advokater, politibetjente, læger, arbejdsgivere og kolleger allerede har forklaret ikke findes her i landet? Det smarteste er tydeligvis at fortsætte med at bashe Bwalya Sørensen og få sendt dem allesammen hjem igen så hurtigt som muligt, så har vi en gang for alle løst Danmarks udfordringer med racisme og hatecrimes.....som jo ikke findes!

Flere

Læs også

Mangfoldighed: Danske medier nøler, og det koster tillid og penge

Mangfoldighed: Danske medier nøler, og det koster tillid og penge

09. JUNI 2020