Mediekvinder bakker op om Lindes sexisme-opgør: ”Du har ret. Vi oplever det også”

En gruppe kvindelige journalister er ved at indsamle underskrifter til en støtteerklæring til tv-vært Sofie Lindes opgør med sexisme i mediebranchen

”Kære kollega i mediebranchen. Blev du også overrasket over den modvind, der mødte Sofie Linde, da hun talte højt om sin oplevelse med sexisme i mediebranchen? Det gjorde vi.”

Sådan begynder en besked fra en gruppe kvindelige journalister, der lige nu bliver delt i mediebranchen. Med beskeden, som også blev omtalt af Jyllands-Posten tirsdag, følger en opfordring til at skrive under på et åbent brev, der bakker tv-vært Sofie Linde op i det opgør med sexisme i mediebranchen, som hun for nylig tog fra scenen ved Zulu Comedy Galla.

Her fortalte Sofie Linde om en episode ved en julefrokost i DR for 12 år siden, hvor en ”stor tv-kanon” truede med at ødelægge hendes karriere, hvis hun ikke ”suttede hans pik”. Siden har debatten raset om, hvorvidt den slags adfærd hører fortiden til eller fortsat finder sted.

”Vi ønsker at slå fast én gang for alle, at det skete engang, og at det stadig sker. At nogle mænd stadig udsætter kvindelige kollegaer for ”hygge”-sexisme,” lyder det i opfordringen fra kvinderne, der alle er ansat på TV 2.

Lumre beskeder og grænseoverskridende adfærd

Journalisten har været i kontakt med initiativtagerne til brevet, som ikke ønsker at udtale sig, før brevet og de medfølgende underskrifter bliver bragt, da det handler om branchen og ikke om dem og deres specifikke arbejdsplads.

”Vi synes, at antallet af underskrifter skal have lov at tale for sig selv,” skriver de.

Men i brevet, som Journalistens redaktion også har modtaget, skriver kvinderne direkte rettet til Sofie Linde, at den sexistiske kultur, hun beskriver, stadig findes blandt nogle mænd i branchen.

”Du har ret. Vi oplever det også. Vi har alle oplevet det i større eller mindre grad i løbet af vores karriere. Upassende bemærkninger om vores udseende eller påklædning. Lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om, at der er enkelte mænd, vi skal undgå til julefrokosten. Det skete engang. Det sker stadig,” lyder det i brevet.

Vil du støtte op?

Brevet bakker desuden op om Sofie Lindes beslutning om ikke at afsløre navnet på ”den store tv-kanon”, da det ifølge kvinderne ikke handler om den enkelte mands opførsel. Af samme grund ønsker de heller ikke at dvæle ved enkelte eksempler, enkelte mænd eller enkelte sager.

”Vores ærinde er at flytte debatten væk fra, om det sker, og i stedet tale om, at det sker, og hvad vi sammen skal gøre for at stoppe det,” skriver de.

I 2018 viste en undersøgelse blandt Dansk Journalistforbunds medlemmer, at 10,6 procent af de 4.047 journalister og kommunikationsfolk, der havde svaret, havde følt sig seksuelt krænket i en arbejdssammenhæng inden for de seneste 10 år.

Hvis man vil støtte op om det åbne brev, skal man sende en mail med sit navn til nejtilsexisme@gmail.com senest lørdag den 12. september klokken 12.00. Ens navn vil fremgå af brevet, som initiativtagerne planlægger at få bragt i medierne på søndag den 13. september.

0 Kommentarer

Læs også

Sofie Linde: Der var en hyggesexisme i DR 1

Sofie Linde: Der var en hyggesexisme i DR

28. AUGUST 2020
<span class=DJ-formand om Sofie Lindes løn-kritik: ”Superfedt, at hun siger det højt” 1">

DJ-formand om Sofie Lindes løn-kritik: ”Superfedt, at hun siger det højt”

27. AUGUST 2020