Hvis Jysk Fynske Medier lancerer en ny stor søndagsavis, vil det især kunne gå ud over Jyllands-Posten. Det vurderer medieforsker på Center for Journalistik på SDU Aske Kammer.
»Det er jo på Jyllands-Postens hjemmebane, at den her søndagsavis vil operere. Det er klart, at Jyllands-Posten skal se det som en trussel, hvis det bliver til noget,« siger han.
Vurderingen kommer, efter at Jysk Fynske Medier i går offentliggjorde overvejelser om – måske – at lave Danmarks største søndagsavis.
Jyllands-Posten har ifølge Aske Kammer været det eneste dagblad, der dækkede bredt i provinsen og samtidig havde en national profil, som ikke var københavnsk.
»Men hvis Jysk Fynske Medier vil have den profil, kan det komme til at presse Jyllands-Posten,« siger Aske Kammer.
Jørn Mikkelsen byder velkommen
I kommentarfeltet på journalisten.dk skrev tidligere journalist på Århus Stiftstidende Finn Olsen i går om de jysk-fynske planer: ”For en snes år siden var den slags tanker i det jyske med til at starte Ejbøls "kampvogn uden bakgear" med ubodelig skade for avisbranchen til følge” med henvisning til Jyllands-Postens tidligere chefredaktør, den såkaldte pansergeneral Jørgen Ejbøl.
I en kort kommentar er den officielle melding fra den nuværende JP-chefredaktør, Jørn Mikkelsen, noget mildere.
”Jo mere kvalitetsjournalistik, jo bedre. Det må alle hilse velkommen,” skriver Jørn Mikkelsen i en mail.
Den administrerende direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, hilser også den nye søndagsavis velkommen – med denne formulering:
”Det er herligt at se ambitiøse publicister med store drømme og dybe lommer,” skriver Stig Ørskov i en mail. Han har ikke yderligere kommentarer.
Hvad er den fælles identitet?
Ser man på risikoen ved det jysk-fynske projekt, siger Aske Kammer, at det kan blive svært at lave en søndagsavis for hele udgivelsesområdet med en fælles identitet.
»Det kan godt være, at læserne ikke bor i Københavns-området, men der er forskel på at bo i Randers, Sønderborg og Odense,« forklarer han.
Dermed kan Jysk Fynske Medier ende med at miste den lokale forankring, som er koncernens stærkeste kort.
»Man risikerer at miste noget af sin identitet på samme måde, som det skete, da Kalundborg Folkeblad og Holbæk Amts Venstreblad blev lagt sammen til ét medie med det relativt intetsigende navn Nordvestnyt. Jeg ville tænke mig godt om i forhold til, hvordan man håndterer dén problematik,« siger han.
Må ikke skræmme eksisterende læsere
En anden udfordring er de eksisterende læsere af for eksempel JydskeVestkystens og Fyens Stiftstidendes søndagsaviser. Kommer de til at savne deres gamle søndagsudgave?
»Der er en delikat balance mellem at tiltrække nye læsere og ikke skræmme de gamle væk,« siger han.
Aske Kammer mener, det er rigtigt set af Jysk Fynske Medier, at der mangler nyheder, som udspringer af provinsen.
»I mange år kæmpede Rådhuspladsen og Pilestræde om at være toneangivende. Og så kommer de her folk fra provinsen og bliver – næsten under radaren – pludselig en markant storspiller. Det er ikke meget, man har talt om dem, men nu vil de måske pludselig lave en avis, som skal være størst om søndagen,« siger han.
TV 2 vil også have mere fra provinsen
Jysk Fynske Medier er ikke de eneste, der ser muligheder i at lave lokalt forankret journalistik. Faktisk er journalistik fra provinsen blevet en eftertragtet vare.
Onsdag annoncerede TV 2, at de har planer om at udvide samarbejdet med TV 2 Regionerne. Også her er målet at gøre historier fra provinsen til nationale nyheder.
Og behovet er der, mener Aske Kammer.
»De fleste danskere bor i provinsen, men det kan ofte være svært at se i de landsdækkende medier. Jeg kan godt have en vis forståelse for det, hvis helt almindelige mennesker uden for Københavns-området har følt sig overset,« siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.