Hvem har den tungeste valgdækning?

Journalisten.dk har fundet de aviser, der leverer den tungeste og letteste valgdækning - målt i gram. »Den bedste metode, jeg har hørt om,« siger chefredaktør. Se hele listen her. (opdateret 15:47)

Journalisten.dk har fundet de aviser, der leverer den tungeste og letteste valgdækning – målt i gram. »Den bedste metode, jeg har hørt om,« siger chefredaktør. Se hele listen her. (opdateret 15:47)

Ved hjælp af en saks, brevvægt og notesblok har Journalisten.dk vejet, hvilken avis, der egentlig leverer den tungeste valgdækningen. Undersøgelsen viser, at Berlingske er tungest, mens Ekstra Bladet halter langt bagefter. MetroXpress klarer sig overraskende godt.

Metoden bag undersøgelsen er ny, idet den ikke måler for eksempel antallet af artikler, historiernes gennemslagskraft eller spaltemillimeter – men hvor mange gram valgjournalistik, der er i aviserne.

Undersøgelsen viser, at aviserne samlet set har afsat store ressourcer på at dække valget. Tungest i dag er Berlingske med 57 gram valgjournalistik, efterfulgt af Børsen med 53 gram og Jyllands-Posten med 44 gram. Blandt overraskelserne er gratisavisen MetroXpress, der ligger midt i feltet – langt foran de andre gratisaviser, men også tungere end Politiken, Kristeligt Dagblad og Ekstra Bladet.

Chefredaktør på MetroXpress Jonas Rathje er meget tilfreds med undersøgelsens resultat. Politik er nemlig et satsningsområde for gratisavisen.
»Det er jo ikke vores målsætning at have for eksempel 700 gram valgjournalistik om dagen, det har vores læsere ikke tid til. Men vi vil gerne have de vigtigste ting med, og det mener jeg vi har,« siger Jonas Rathje og forsikrer at "vi er måske tunge på vægten, men ikke i indholdet."

For eksempel følger MetroXpress i serien "De Usandsynlige" dagligt fire folketingskandidater, som har mikroskopiske chancer for at blive valgt. I næste uge trykker MetroXpress 1000 sæt "politikerkort", som børn, unge og politiske interesseret – ligesom bilkort – kan bruge til at spille mod hinanden.

Jonas Rathje vurderer, at metoden med at måle vægten af artikler er meget valid.
»Det er i hvert fald den bedste metode, jeg har hørt om. Og jeg tror faktisk at vi trykker på noget lettere papir end andre aviser.«

I en mail skriver chefredaktør Poul Madsen, at Ekstra Bladets valgdækning handler om mere end papiravisen.
»Husk at veje nettet, mobil og TV med. Vi arbejder på alle platforme,« skriver han.
Han mener, optællingen er useriøs.
»Man kan da ikke 'veje' kvalitetsjournalist. Det svarer til at du vejer reporterne og siger, at dem der er tungest også laver den bedste journalistik«.

Dagens optælling viser også, at 9 af de 11 aviser har en valghistorie på forsiden. De fleste aviser har 10-15 artikler og noter om valget. Flest har Berlingske med 23 artikler, færrest har Urban med 7.
Berlingske har afsat 38 redaktionelle medarbejdere til at dække valget til folketinget. Mens Information på fjerdepladsen kun har otte på opgaven.

SÅ TUNG ER DERES DÆKNING
Berlingske 57 gram
Børsen 53 gram
Jyllands-Posten 44 gram
Information 42 gram
B.T 35 gram
MetroXpress 34 gram
Politiken 28 gram
Kristeligt Dagblad 17 gram
Urban 17 gram
24timer 14 gram
Ekstra Bladet 5 gram

Dagens aviser er målt med en "Tefal Sensitive Computer" brevvægt. Der er 3 grams usikkerhed, oplyser Tefal på et klistermærke på vægten.
Optællingen omfatter artikler, noter, fotos og illustrationer, men ikke i kommentarer, læserbreve og analyser. Avissider med valgjournalistik på begge sider tæller også med.
Der var desværre ikke kommet nogen provinsaviser på Københavns Hovedbanegård, da Journalisten.dk var forbi i morges.

(opdateret klokken 15:47 med Poul Madsens kommentar)

1 Kommentar

Tommy Kaas
31. AUGUST 2011
Re: Hvem har den tungeste valgdækning?

Jakob, du har vel tjekket, om avispapiret vejer det samme i de aviser, du sammenligner? Ellers kan man da ikke bruge din sammenligning til noget som helst. Jonas Rathje siger: "Og jeg tror faktisk at vi trykker på noget lettere papir end andre aviser"

Har han ret? Hvad siger din egen sammenligning af papirkvaliteten i de forskellige aviser?