Skotske aviser kæmper for unionen

Før folkeafstemningen i Skotland støtter stort set alle skotske aviser unionsfællesskabet. »Hvis det bliver ja til løsrivelse, tror jeg, aviserne i løbet af nogle uger vil sadle om og glemme, at de var modstandere,« siger Kim Minke fra det Danske Kulturinstitut

I dag bliver det afgjort, om Skotland fortsat skal være en del af Storbritannien, eller om befolkningen vælger uafhængighed. Hvis det står til de skotske aviser, bør Skotland stemme nej og dermed forblive i unionsfælleskabet. Det siger Kim Minke, leder af det Danske Kulturinstitut i Edinburgh og tidligere rektor på Danmarks Journalisthøjskole.

Han siger, at det fremgår tydeligt af valgdækningen, hvor aviserne selv står.

»De skriver ikke bare ledere, hvor man kan se, hvad de mener. Vinkling og den måde, de journalistisk går til stoffet, er præget af, hvad de støtter politisk. Der er lidt partipresse over det. De stikker ikke noget under bordet. Det er nogle andre normer for objektivitet, end man ser i Danmark,« siger han.

Den eneste avis, som har anbefalet løsrivelse, er søndagsudgaven af The Herald.

»Men på hverdage er The Herald og alle de andre aviser tilhængere af, at Skotland forbliver i unionen,« siger Kim Minke.

I Danmark er der traditionelt set lille forskel på objektivitetsidealerne blandt journalisterne i DR og TV 2 sammenlignet med dækningen i aviserne, siger han. I Skotland lever BBC og ITV op til deres public service-forpligtelse om at forholde sig neutralt, mens aviserne tydeligt viser, hvor de står i forhold til folkeafstemningen.

Ja-siden fører på sociale medier

Mens aviserne over en bred kam anbefaler et nej til løsrivelse, så har ja-siden været aktiv på de sociale medier. Her i slutspillet skrev den populære tennisspiller Andy Murray for eksempel i nat på Twitter, at han anbefalede et ja.

»Ja-siden er godt organiseret på de sociale medier. De har en veltilrettelagt græsrodsorganisation, hvor de også har været i stand til at mobilisere opbakning fra kendte og førende politikere,« fortæller Kim Minke.

Desuden er nej-sidens tilhængere i flere tilfælde blevet overdynget med skældsord på sociale medier, blandt andre ”Harry Potters mor”, J.K. Rowling, der gav 1 million pund til kampagne for at bevare unionen:

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/scottish-independence/10893567/JK-Rowling-subjected-to-Cybernat-abuse-after-1m-pro-UK-donation.html

Kim Minke tror, at folkeafstemningen ender med et nej til uafhængighed, selv om en meningsmåling for to uger siden viste et flertal for løsrivelse.

I Sverige udkom aviserne med sorte dystre forsider, da Sverigesdemokraterne fik 13 procent af stemmerne ved valget. Hvordan tror du aviserne i Skotland vil reagere, hvis det ender med uafhængighed?

»Hvis det bliver ja til løsrivelse, tror jeg, aviserne i løbet af nogle uger vil sadle om og glemme, de var modstandere,« siger han.

0 Kommentarer