Et valgarrangement på Hovedbanegården dagen inden folketingsvalget udviklede sig voldeligt for freelancejournalist Trine Villemann. Hun var den pågældende aften på opgave for engelske BBC News, for at indhente stemningsbilleder fra det danske folketingsvalg.
TV 2 var vært for arrangementet, som bød på valgets sidste partilederdebat. Derfor var området fyldt af ivrige pressefolk, som stod klar til at modtage politikerne, når de kom ud fra arrangementet.
Da statsminister Helle Thorning-Schmidt træder ud fra debatten, opstår der tumult i menneskemængden, som alle vil i kontakt med hende.
Trine Villemann fortæller, at hun træder frem, for at råbe nogle spørgsmål til statsministeren, men bliver holdt tilbage af en sikkerhedsvagt, der giver hende et knytnæveslag i maven.
Trine Villemann og hendes mand, som også var med på opgaven, råber efterfølgende af vagten, som svarer med ukvemsord, der optrapper konflikten. Trine Villemann har efterfølgende klaget over episoden til TV 2.
”Jeg har dækket valg mange steder i verden – ofte under ret kaotiske forhold. Jeg har dækket voldelige optøjer på begge siden af Atlanten, stået for foden af en vulkan i udbrud og modtaget dødstrusler af den russiske mafia, men jeg er ALDRIG blevet slået på under udførelsen af mit arbejde,” skriver Trine Villemann blandt andet i klagen, og tilføjer:
”Jeg udgjorde på ingen måde en trussel mod statsministeren, som for øvrigt var mandsopdækket af sine PET vagter.”
Løber fra ansvaret
Trine Villemann understreger over for Journalisten, at hun ikke ønsker at gå efter den pågældende vagt, men at det for hende handler om, hvordan TV 2 håndterer opgaven som vært for arrangementet. Hun stiller spørgsmål ved, om sikkerhedspersonalet var uddannet til at håndtere opgaven.
»Jeg synes, de løber fra ansvaret i det svar, jeg har fået fra dem. TV 2 har ikke dokumenteret over for mig, at sikkerhedsvagten overhovedet var trænet til at kunne håndtere pressede situationer,« siger Trine Villemann.
Hun beskriver hele situationen som kaotisk og uoverskuelig og anerkender, at der var pres på. Men det forsvarer ikke sikkerhedsvagtens reaktion, mener hun.
»Jeg er klar over, at det skete midt i en menneskemængde. Men det efterfølgende optrin er svært at forsvare. Det viser efter min mening, at han ikke er i stand til at risikovurdere og konflikthåndtere. Jeg har adskillige gange arbejdet med professionelle sikkerhedsfolk, så jeg ved, hvad de skal kunne. En professionel vagt ville ikke have reageret sådan,« siger Trine Villemann.
TV 2 genkender ikke, men beklager
Hos TV 2 genkender man ikke Trine Villemanns udlægning af historien. I et svar til Trine Villemann skriver Michael Hansen, redaktør og souschef i TV 2 Kommunikation, at man hos TV 2 ikke med sikkerhed kan vide, hvad der skete mellem hende og vagtmanden, da der opstod skub og mas rundt om statsministeren. Det er påstand mod påstand.
”Jeg har forhørt mig hos vagtmanden om den episode, du omtaler. Han forklarer, at der ganske rigtigt blev skubbet, og at han havde et skænderi med dig efterfølgende, som han er ked af og ærgrer sig over. Han afviser på det bestemteste, at han skulle have slået eller sagt sådanne ukvemsord, som du nævner,” lyder det blandt andet fra Michael Hansen.
Michael Hansen forsikrer, at vagten har 20 års erfaring i branchen, og at han generelt opfattes som ”en helt igennem ordentlig fyr”. Han afslutter mailen:
”Jeg kan bare igen beklage, at du har oplevet situationen i banegårdshallen ubehagelig og krænkende, for den oplevelse ønsker vi aldrig, at vores gæster skal have. Og jeg kan naturligvis garantere dig, at du ikke behøver frygte for din sikkerhed, hvis du i fremtiden skal dække et af TV 2’s arrangementer.”
Måske var det ikke hans intention at slå
Vagten og TV 2 har en anden udlægning af, hvad der skete. Er du sikker på, du ikke bare har misforstået episoden?
»Det kan godt være, det ikke var hans intention at slå mig i maven. Måske knalder han armen ud, fordi folk begynder at skubbe. Men det kunne han bare have sagt. Så havde den ikke været længere. Jeg bliver vred, men han burde ikke have medvirket til at optrappe konflikten. Som vagt skal man være i stand til at håndtere den slags situationer mere professionelt,« lyder det fra Trine Villemann.
TV 2 skriver i mailen, at du selv kneb vagten – hvad er dit svar til den beskyldning?
»Det kan jeg ikke huske. Jeg ved, at jeg råbte. Jeg blev rasende. Normalt når jeg dækker sådan nogle ting, og det skal gå stærkt, udvikler jeg et tunnelsyn, hvor jeg kun registrerer opgaven. Jeg reagerer derfor først på slaget, da Helle Thorning-Schmidt er gået,« svarer Trine Villemann.
Går ikke videre med sagen
Trine Villemann ønsker ikke gå videre med sagen, men havde ønsket sig, at TV 2 havde taget episoden mere alvorligt i deres svar til hende.
Hun mener, episoden rejser et principielt spørgsmål om, hvilken type sikkerhedsvagter de ansætter ved deres events.
»På mit fags vegne ville jeg ønske, at TV 2 havde taget det alvorlig ved at sige, at de ville kigge nærmere på, hvilke vagter de benytter sig af. Det havde været et anstændigt svar,« siger hun.
Journalisten har været i kontakt med TV 2, for at få en kommentar til Trine Villemanns oplevelse. TV 2 bekræfter at have været i kontakt med Trine Villemann om episoden. De har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere, men henviser til det mailsvar, der er givet på baggrund af hendes klage.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er da ikke i orden, ikke at tage en sådan klage meget alvorligt. Og det er ikke i orden at fremsætte en sådan anklage også ikke tage den videre.
Medie-ansat sikkerhedsvagt slår konkurrerende-medies journalist. Det er da alvorligt.
Øhm, ville "Trine Villemand overfalder sikkerhedsvagt" ikke være en mere dækkende rubrik?