Mail-koks i styrelser kan forringe og forsinke aktindsigter om corona

En stor mængde mails sendt fra Statens Serum Institut og Sundhedsdatastyrelsen er blevet slettet ved en ’beklagelig’ fejl. Det kan forhindre ’fyldestgørende’ svar på aktindsigtsanmodninger og betyde forsinkelser, lyder det i pressemeddelelse

Flere ‘dybt beklagelige og utilsigtede fejl’ har ramt Sundhedsdatastyrelsen og Statens Serum Institut: Mails sendt før 22. juli, som har ligget i de ansattes ’sendt’-mapper, er ganske enkelt blevet slettet.

”Sundhedsdatastyrelsen beklager og er i gang med at genskabe de fleste mails,” lyder det i en pressemeddelelse fra styrelsen.

Her fremgår det imidlertid også, at mail-kokset kan komme til at spænde ben for pressens dækning af blandt andet coronakrisen. Fejlen får nemlig konsekvenser for deres behandling af anmodninger om aktindsigt.

Længere svartider

Konkret kan aktindsigtsanmodninger både blive besvaret senere og mindre fyldestgørende, end de ellers ville være blevet.

”Selv om de fleste slettede, sendte mails bliver genskabt, kan sagen desværre betyde, at Statens Serum Institut i nogle tilfælde ikke vil kunne svare fyldestgørende på eksempelvis aktindsigtsanmodninger, og at aktindsigtsanmodninger vil tage længere tid at besvare. Herunder også sager relateret til COVID-19,” fremgår det af pressemeddelelsen.

Flere oppositionspolitikere kritiserer fejlene i skarpe vendinger og sætter spørgsmålstegn ved, om de er sket tilfældigt, skriver Jyllands-Posten. Blandt andet Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, som har skrevet på Twitter, at det virker ”lidt for belejligt til at være en tilfældighed!”

Endnu et benspænd

Det er ikke første gang, pressen oplever benspænd for aktindsigtsanmodninger om corona.

Som tidligere beskrevet i Journalisten har Sundhedsministeriet i begyndelsen af sommeren med et snuptag ændret sin behandling af aktindsigtsanmodninger, så de behandles efter offentlighedsloven i stedet for som tidligere efter miljøoplysningsloven

”Det betyder en klar forringelse af mediernes mulighed for at dække coronakrisen,” sagde mediejurist Oluf Jørgensen i den forbindelse til Journalisten.

Journalisten har også tidligere beskrevet, hvordan Jyllands-Postens Matias Seidelin flere har gange oplevet, at myndigheder – stik i mod loven – giver coronakrisen skylden for lange svartider på aktindsigt.

0 Kommentarer

Læs også

Sundhedsministeriet har forringet mediernes mulighed for at dække coronakrisen

Sundhedsministeriet har forringet mediernes mulighed for at dække coronakrisen

10. SEPTEMBER 2020